ARHIV - alternativa in zdravo življenje

manipulator

Default avatar
Spoštovani,
na Vas se obračam z vprašanjem, kar že naslov teme pove "manipulator"

Veliko besed in prebranega je že bilo o tem, samo še vedno veliko stvari o taki osebi ne vem. Kdo so ti ljudje, kaj jih v življenju žene, da so to kar so?

Upam, da mi boste razjasnili, ker me to res zanima? Glede na to, da je vaša rubrika zelo poučna in jo večkrat berem. prosim za odgovor.
Da ne pozabim, še nekaj me moti, zakaj ta oseba z vprašanjem odgovori na vprašanje?

Srečno in še naprej Vam želim veliko uspeha, Anton B.
Default avatar
manipulator -ja m (a) teh.
priprava, ki nadomešča ročno delo:
uporaba manipulatorjev v metalurgiji

To pove Slovar slovenskega knjižnega jezika o manipulatorju. O kakršni koli osebi s takšno oznako SSKJ ne govori.

Prav tako Veliki splošni leksikon ne govori o tej besedi.

V besedni zvezi z določeno osebo govori šele Veliki slovar tujk Cankarjeve založbe iz leta 2002. Ne sicer v zvezi z besedo manipulator, neposredno, ampak v zvezi z drugo samostalniško obliko manipulacija. O tej, med ostalimi pomeni, postavlja na zadnje, t.j. 7. mesto pravi (citiram): neiskreno, zavajajoče vedenje, ki naj prinese zaželeno korist oz. zagotovi prednost na račun manipuliranega (konec citata).

Tudi drugje nismo uspeli najti druge razlage te besede. Beseda izhaja iz francoščine (manipullateur), v osnovi pa iz latinske besede "manum", ki pomeni roko in se zato uporablja v prenesenem pomenu za vse oblike rokovanje z nečim ( predvsem stroji ).

Ne vem, zakaj ste si izbrali prav našo rubriko za to, popolnoma jezikovno vprašanje, sem pa besedo že večkrat slišal v zvezi z neko osebo, osebami itd. Predvsem besedo uporabljajo ljudje brez lastnega Jaza, da bi opravičili svoje reakcije ali delovanje v določeni situaciji - torej takrat, ko želijo svojo krido prenesti na nekoga drugega. Primer: "Bil sem zmanipuliran!" ali "Manipulantsko se je obnašal do mene, zato sem popustil!" ali celo "Z manipuliranjem je dosegel, kar ima!" Ali je to človek storil prostovoljno, in se želi oprati krivde, greha ali česar koli ali pa je bil nekdo nasilniški do njega in ga je z uporabo sile pripravil, da je storil nekaj, kar, v bistvu, ni želel storiti. Prisebnega in treznega človeka ne morete pripraviti, da bi storil nekaj, kar noče, razen, če uporabite silo. Vse ostalo ste storili po lastni volji. Kako pa se je ta volje porodila v vas, je pa drugo vprašanje. Kako je bila izzvana. Vendar je to še vedno vaše dejanje, za katerega nosite polno odgovornost tako v civilnem, kot v duhovnem smislu.

Analizirajmo še en primer: "Zmanipulirali so me, da sem glasoval zanje!" Torej so vam lagali, govorili neresnico (ali resnico, ki ste jo želeli slišati) ali polresnico ( ki ste jo sprejeli za resnico) in vas s tem zavedli, da ste glasovali zanje. V tej rubriki obravnavamo, med drugim, duhovnost. In v zvezi z duhovnostjo vemo, da ljudje sicer govore "resnice" in razumejo "resnice", vidijo "resnice" in slišijo "resnice". Vendar so vse to zelo individualne percepcije, ker je resnica v bistvu relativna. Kar je za nekoga resnica, je za drugega laž, ker nanjo gleda iz druge perspektive. Kar je za nekoga laž, je za drugega resnica, ker nanjo spet gleda iz druge perspektive. Vsakdo od nas ima svojo "resnico" in vse te resnice so različne. Različne zato, ker prihajajo iz različnih perspektiv. Zato so vse resnice relativne. Za nas, petčutna bitja, celo trditev, da je nekaj, kar je očitno belo, res belo, ne drži. Naš dojemljivi spekter barv nam sicer odbiro svetlobo z določeno frekvenco nihanja fotonov, tolmači, kot belo. A to je daleč od celotnega spektra, ki ga petčutna bitja ne vidijo. Torej je relativno, ali je nekaj belo ali ne.

Kdo pa pozna "absolutno resnico" - recimo o barvi ali laži tistega, ki sta zanj glasovali? Samo Najvišji, ker le on je popoln in v popolnosti lahko oceni ali je nekaj laž ali resnica. Vi pa, ki ste se postavili na stališče, da ste najpomembnejša oseba svojem življenju ( predpostavljam tako, ker naj bi temu tudi bilo tako ), morate sprejemati popolno odgovornost za vse, kar se vam v življenju dogaja - tako slabega, kot dobrega. Zato seveda ne morete kar slepo zaupati nekemu "manipulatorju", kot ga imenujete ( brez jezikovne osnove ), ampak morate trezno in odgovorno poiskati več vidikov te ista "resnice", da bi se lahko odgovorno in zavestno odločili. Več, kot spoznate vidikov te iste "resnice", manj postaja ta "resnica" relativna. Posebej še, če jo preverite s pomočjo svojega Višjega Jaza, ki skorajda že pozna tudi absolutno resnico. Pa četudi vas je nekdo "naplahtal", da ste ga izbrali, odgovornosti za svoje dejanje ne morete prenašati na nikogar.

Ljudje, ki se ukvarjajo z marketingom, pravijo, da se človek odloča približno in v povprečju 5.000 krat na dan. Večina teh naših odločitev je ali podzavestna, zaradi nekih določenih, pridobljenih ali prirojenih vzorcev, ali pa nezavestna, torej popolnoma mehanska na osnovi nekih atributov ( barva, okus, vonj, otip, zvok... - vse to pri petčutnem bitju). Tako se odločamo, ker mislimo, da itak lahko krivdo za naše napačne odločitve prenesemo na nekoga drugega in se počutimo "zmanipulirani", če nam naša izbira ne bo všeč. Šele tu sva prišla na naše, duhovno področje. Človek mora zreducirati število svojih odločitev in se odločati zavestno, z zavedanjem svoje polne odgovornosti za vse, kar se mu dogaja, v skladu s Sedmimi kozmičnimi zakoni zavesti. Ko se zavestno odločate, vedno pokličete ( hote ali nehote ) na pomoč tudi svoj Višji Jaz. Šele takšna odločitev, zavestna in v skladu z omenjenimi kozmičnimi zakoni ( Kaj to pomeni zame? Kaj to pomeni za ljudi, ki jim je moja odločitev namenjena? ), je zavestna odločitev, za katero ste se odločili, zavedajoč se svoje odgovornosti ( odločitev črpate iz svoje zavesti ).

Torej sva ugotovila, da je najprej potrebna jezikovno - tehnična odločitev za izbiro pravega terminusa, ki pravilneje opisuje človeka lali ljudi, ki jih imate v mislih. Potem, da se je potrebno zavedati svoje odgovornosti za vse, kar se vam v življenju dogaja - dobrega ali slabega. Potem o relativnosti resnice in ne nazadnje od zavestnem in nezavestnem odločanju. Potem bova šele lahko ugotovila, na kakšnega človeka ste mislili, s kakšnim namenom ( če bo ta namen še obstajal ) in kje ste skušali izključiti svojo odgovornost.

Glede zadnjega vprašanja pa nimam izkušenj, ker se zavestno odločam in, če ste opazili, nikoli ne odgovarjam z vprašanji, moje izkušnje pa seveda ne posedujejo takšne ugotovitve, kot je vaša. Odgovarjanje na vprašanje z vprašanjem imenujemo "retorično vprašanje", torej neko navidezno ohranjanje konverzacije ali komunikacije. Odgovarjanje z vprašanjem običajno uporabljamo, če ne vemo, kaj odgovoriti ali, če si želimo pridobiti čas, ki ga potrebujemo za oblikovanje in artikulacijo odgovora.P.S.
Po mojem prepričanju je človek, ki je, pri zeleni luči, na Slovenski cesti v Ljubljani, med Namo in Pošto, prečkal cesto in ga je sredi cestišča zbil avto, ki je pripeljal z veliko hitrostjo skozi rdečo luč iz smeri Bavarskega dvora, tudi sam odgovoren za svojo nezgodo. Samo pomislite, ko naslednjič prečkate cesto, pri zeleni luči: Ali poznate avto, ki pelje proti semaforju z redečo lučjo? Ima ta avto tehnični pregled? Ima sploh zavore? Kdo ga vozi - otrok, ženska, starček, pijan ali trezen, pod vplivom mamil??? Je cestišče dovolj oprijemljivo, da bo omogočalo vozniku, kdor koli že je, ustaviti vozilo pravočasno? So vremenske razmere in svetloba takšni, da omogočajo vozniku videti rdečo luč na semaforju? Šele, ko se boste vse to vprašali in ne boste prečkali ceste samo zato, ker se je prižgala zelena luč na semaforju za pešce ( ali semafor sploh pravilno dela??), se boste vsaj delno zavestno odločili za prečkanje cesta, ker se boste zavedali svoje odgovornosti. V nasprotnem primeru prepuščate odgovornost vsem drugim - od izdelovalca vozila, do voznika, vzdrževalcev, osebja na tehničnih pregledih itd. itd. Zanašate se torej, da bo, zaradi majhne rdeče lučke, vozilo ustavilo in boste vi varno prečkali ulico. Hkrati pa preverjate vse ljudi okrog sebe...... Je to odgovorno ali neodgovorno??? Do vseh tistih ljudi, ki ste jih obremenili s krivdo za svojo lastno neodgovornost?? Manipulativno?? ( Hm, zdaj boj pa še jaz manipulator, ker odgovarjam z vprašanji.... )
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI
Default avatar
Najlepše se Vam zahvaljujem za zelo obširen in poučen odgovor.
Prebral bom še večkrat,ker mi nekaj ne da miru, si nisem na jasnem.

Lep pozdrav!
Default avatar
Kar vprašejte, če vam še kaj ni jasno!
...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...

Igor T. - LOSANG TASHI