Prehrana in kulinarika

Uporaba drobnjaka

Default avatar
A kdo ve, kje vse se uporablja drobnjak, na kak način (kdaj se dodaja, bolj prosti koncu kuhanja ali prej), torej, za kakšne jedi je primeren (tudi juhe,...?) in ali ima morda kakšne zdravilne lastnosti (baje naj bi bil zdrav, a ne vem, za kaj).
Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav,
Maja
Default avatar
Pozdravljena!
Jaz drobnjak čisto na drobno narežem in ga dam v razne juhe na koncu, preden postrežem z jedjo. Lahko ga daš v krompirjevo solato namesto čebule, ali pa ga potrosiš po kuhanem ali praženem krompirju. Stvar okusa. Jaz delam še štruklje, ki jih imamo zelo radi. Naredim testo malo trše kot za vlečeno testo, ga čisto na tanko razvaljam, kar trakove na strojčku za rezance. Namažem z kislo smetano, potrosim drobno sesekljan drobnjak, dvakrat preložim, in rob namažem z vodo, da se sprime, s krožnikom, da se rob sprime, narežem majhne štruklje, tako, da nastanejo majhni kvadratki. Dam jih kuhat v vrelo osoljeno vodo, ki sem ji dodala še drobnjak, če mi ga je prej kaj ostalo.Vre pribl. 10 minut.Na koncu, pa dodam še eno sladko smetano in zabelim z domačimi ocvirki. To je zelo stara jed, vendar tudi zelo okusna. Najboljši so z sladko domačo smetano, vendar je jaz nimam. Zadnje čase, pa se mi še bolj dopadejo. da eno tretjino moke zamenjam z polnozrnato.
Drobnjak vsebuje veliko vitamina C, pospešuje prebavo, pa verjetno še kaj.Jaz si ga malo shranim tudi v skrinjo, da ga imam za zimo. En lep pozdrav in dober tek.
Default avatar
Evita,dobro jutro! Recept se mi zdi imeniten.Bom poskusila po tvojih navdilih. Lep vikend babi
Default avatar
Jaz pa drobnjak uporabim tudi kot preliv preko zelenjave (krompir ali cvetača).
Naredim bešamel, solim, dodam kislo smetano in zelo drobno nasekljan drobnjak - mora ga biti kar veliko. S to omako prelijem ali kuhano cvetačo ali pa v pečici pečen krompir. Njami!
Default avatar
Jaz pa ga izdatno potresem po solati!
Default avatar
Ja, punce - a tega, da je drobnjak priporočljiv za moški spol, pa nobena ne ve? ::))

lp
Modra
Default avatar
Namaz iz jajc in drobnjaka. Sestavine zmešaš po svojem okusu. jaz ga pripravim takole:
poljubna količina naribanih trdo kuhanih jajc
šopek drobno narezanega drobnjaka
majoneza
gorčica
sol
poper
Paše na popečene kruhke, prepečenec ali pa kar tako
Default avatar
Poljubno količino drobno narezanega zmešaš s skuto in soliš *( po želji dodaš kislo smetano). Fuul dobr!
Default avatar
Hvala vsem, ful ste fajn, sami dobri (in okusni) nasveti in ideje, bo treba vse to sprobat! :-)

P.S. Modra, kaj je zdaj tisto z moškimi, razlaga prosim! :-)) (no, ja, saj si lahko mislim...;-))
Default avatar
Ja, Maja, tako kot sem napisala - baje se pri rednem uživanju drobnjaka izboljša prekrvavitev tam, kjer je to za moške najbolj primerno, rezultat pa so vitalni in vzdržljivi hlačmani.
O tem je šušljala in se hihitala že moja prababica, samo da se meni takrat še sanjalo ni, za kaj gre.

lp
Modra
Default avatar
danes sem na tržnici kupil 2 kg drobnjaka......nikjer več ga ni za dobiti.....imel ga bom dovolj za par dni, potem pa zopet na tržnico.....doma imam samo 8 šopov in prepočasi raste.....;-)).....................
Default avatar
Jože, tvoja žena je prava srečnica!
Default avatar
sama sreča, da imamo drobnjak, sicer tudi ona ne bi bila srečna.....morda imaš doma kaj drobnjaka viška??.......verjetno ne....pri nobeni hiši ga ni več za dobiti....povsod , kamor prideš diši po mladi čebuli....presneta pomlad.....
Default avatar
zelo krasni so skutni štruklji z drobnjakom. narediš kot navadne sirove štruklje, le da nadev obilno posuješ z nasekljanim drobnjakom. njam!!!
Default avatar
Jože, nujno poročaj o rezultatih, lepo prosim! Kajti če je vse to en larifari, potem....

lp
Modra