Prehrana in kulinarika

brez glutena in mleka

Default avatar
Moj sin je dobil predkratkim dieto brez mleka in glutena . Zato vas prosim za nasvet kaj kuhati star je 2,5 let. Kruh ki sem ga kupila v biosu ga noče jesti, zanima me še če je polenta od Droge , ki se kuha 2 min. vredu, ker v biosu rekla da ni dobra. Prosim za kakšen navset kuharski za začetek ker se uvajam v to prehrano .
HVALA
Default avatar
Drogina polenta ne vsebuje glutena. Je pa seveda boljše, da kupiš naveden koruzni zdrob. Opozarjam pa te, da je moka ali zdrob, kupljen na tržnici večkrat okužen s pšenico. Kupuj samo pri prodajalcih, ki jim lahko zaupaš. V iskalev vpiši brezglutenska prehrana in boš našla ogomno nasvetov, ker je bilo o tem že veliko govora. Pa na strani med.over.net pod zdrava prehrana, ali pa pod otroška, kjer so zbrani recepti Karmen Mlinar, ki je prava zakladnica za tako prehrano. Pa veliko iznajdljivosti, pa bo šlo.
Kar se pa tiče brezglutenskega kruha je pa kupljen res ena žalost. Nabavi si kruhomat in mu ga peci sama. Ni primerjave.
Torej, koruza, jedi iz ajdove moke (tukaj bodi še posebej previdna, ker je 100% ajdovo moko težko dobiti in kaše, riž, prosena kaša.
Kar se pa idej brez mleka tiče sem pa jaz bolj mrzla, ker nimam teh problemov, lahko pa si pomagaš s sojinim ali riževim mlekom.
Bo še kdo drug več povedal na to temo.
Default avatar
Mi imamo isto dieto, le da še brez jajc.

Kar se tiče kuhanja, se mi zdi, da kuham isto kot prej, uporabim pač njegovo moko, zamenjam mleko za sojino. margarina: Petra za dobro jutro, smetana Hulala. Pozorna moraš biti pri salamah, ker pogosto vsebujejo mleko v prahu. Sojini pudingi so tudi dobri, jogurti pa - odvisno od okusa, meni niso. Kruh pečem doma, iz moke Finax (Polak & Polak : 041 446 986) - to je uvoznik, imajo 1x ceneje kot v merkatorju, reci za moko brez mleka - imajo belo in polnozrnato. Jaz ga pečem v pečici, je dober, samo miksati je treba zelooo dolgo. Zadnjič sem ga pekla pri prijateljici v kruhomatu, pa je mega! Všeč pa mi je ta moka zato, ker vse sestavine daš v skledo (kvas vzhajaš posebej) potem zmiksaš. daš v pekač, v pečico na 50˙vzhajat, potem pa samo pečko na 200 in je. Nič packanja in prekladanja.

Lahko mi pišeš tudi na mail: [email protected] Brez glutena smo že 7 let, brez mleka in jajc in........... pa šele pol leta, tako da se še malo lovim (predvsem pri slaščicah)