Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Stenice doma, prenešene s dopusta-prosim nasvete in izkušnje!!

Default avatar
Živijo,
prosim za nasvete in pomoč tistih, ki ste že imeli težave s stenicami v stanovanju.
Pred 14 dnevi sem z družino dopustovala v Dalmaciji. Bili smo v novem apartmaju (postelje, kopalica, kuhinja itd.), saj smo bili celo prvi gostje (lastnika sta začela oddajati sobe prvič to sezono). Tam smo kasirali nekaj pikov ampak po temeljitem pregledu postelje in vsega drugagea nisem našla nobenih sledi stenic. Ko smo prišli domov sem vso perilo preprala, presesala kufre, itd. Z možem sva že imela izkušnjo s stenicami, ko sva pred leti potovala po Aziji, tako da vem, kako izgleda pik in žival sama. Sem pa čez nekaj dni opazila doma v kotu sobe prosojne živali cca. 1mm, ki sem jih posesala in prešpricala. Naslednji dan sem pod radiatorjem našla še črna jajčeca. Kar pomeni, da smo golazen prinesli domov (ziher so stenice in ne bolhe, pršice itd.) Vkljub vsem ukrepom prej in generalnemu pucanju stanovanja se jih nisem rešila. Živimo v enosobnem stanovanju in edino v otroški sobi jih ni opaziti.
Sem poklicala podjetje, ki se ukvarja z dezinsekcijo in so mi svetovali naj vse pregledam in najdem žarišča. Najpogosteje so itak v bližini postelje. Žal s strupi ne morejo odstraniti jajčec ampak samo odrasle osebke. Pa še to so uspešni, če škropijo na pravih mestih.

Tako, da sesanje, pospravljanje in špricanje s spreji samo omili zadevo, ne pa reši.
Kaj naj storim? Ali naj vse stvari, ki jih ne uporabljam zložim v vrečke in nesem v garažo (upam, da s tem ne prenesem zverinic zraven), odmaknem vso pohištvo, razstavim posteljo itd. Ni mi jasno kako bom našla žarišča, saj sem vse že večkrat pregledala in posesala. Zadevo bi rada rešila takoj, ko še niso tako namnožene. Kako naj vse pripravim, da bo dezinsekcija uspešna?

Prosim ali lahko poveste svoje izkušnje, kako ste se jih rešili? Ali je vam dezinsekcija pomagala?

Najlepša hvala za vse odgovore.
Priponke

postelja.jpeg
(16.23 KiB)

Default avatar
Vse prepucat, preprat, preobrnit, pregledat.

Na netu imaš veliko nasvetov in kot si napisala - vse spraznit, razstavit, pregledat. Pliškote zmeči stran. Gnezdo imajo lahko v postelji med špranjami oziroma stiki med posameznimi deli postelje ...

Noro, vem, ampak res moraš stanovanje dati na prafaktorje. Sreča, da imate enosobno.
Default avatar
Pokliči drugo podjetje, ki se ukvarja z dezinsekcijo stenic. Ker tole pač ni "odgovor".
Default avatar
Pri enih mojih kolegih so jih imeli in dezinfekcijska firma tudi svetovala podobno ... vse spucat in pregledat. Tega oni ne počnejo, oni samo zaplinijo, samo v bloku bi morali sprazniti menda cel štuk in sosednja stanovanja, ni tako enostavno.
Default avatar
vse do daske je napisal/a:
To naredijo v primeru faraonk.

Stenice se pa na drug način odstranijo in ni potrebe po evakuaciji pol mesta. ;)
Default avatar
Preveri špranje v parketu, tam so rade in so na varnem..
Default avatar
Mi smo jih imeli spomladi in ponovitev jeseni 2012, hčera jih je prinesla z vrtca na oblačilih. Če so res stenice, ste ga n a s r k a l i in morate omare razstavt, cunje skuhat ali še bolje pometati stran. Menjat laminat/parket-nujno, jogije stran zmetat, letvice okrog parketa, stenske obloge če jih imate, ob ceveh radiatorjev kjer so pokrovčki in stiki s steno, preproge in našpricat celo stanovanje...ne želim nobenemu tega, ker je kot selitev.
Default avatar
Mi smo kupili v Italiji en izdelek ki v stiku z vodo prične oddajat dim. Je pa res, da smo šli takrat za dva dni od doma.
Default avatar
Stenice je napisal/a:

Raje plačam, da jih iztrebijo. Pa še bolj ziher je. In ne nakladat, da se ne da, ker se da.
Ker tale nasvet je ... no comment.
Default avatar
zadimitev je napisal/a:
Aja, pa dvakrat smo zaplinili v roku par tednov.
Default avatar
zakajtakoo je napisal/a:
Se da a ti nisem kriva če ne znaš brat. Ja plačaš da jih pridejo iztrebit, samo bo neuspešno, ker se ne pobije vseh jajčec in pokliči katerokoli firmo želiš, povedali ti bodo isto, da spraznit stanovanje. Zato je treba vse odstrant, les in tkanine sploh. Odvisno pa tudi kako hudo imajo, čimprej je tem boljše, lahko jih imajo samo okrog jogija še in takrat je najlažje, zavrečt jogi, očistit vse okrog, oprat oblačila in klicat.
Default avatar
Mi smo se jih lani nalezli v Poreču. Smo pa slišali, da so velika težava tudi garje. Mediji takšne novice zamolčijo.
Default avatar
Torej pred 100 leti, so problem resevali tako, da so pod vsako nogo postelje postavili velike kovinske posode in vanje natocili vodo. Stenice ne letijo in ne skacejo, zato na posteljo niso mogle priti in jim je zmanjkalo hrane.

Sicer pa umrejo pri temperaturah od 50 stopinj naprej ( hitro) in v zamrzovalniku pod -18 stopinj (traja vec dni). Obleko daj v crne vrece in jih pusti v avtu v najhujsi vrocini. Sesalec po vsakem sesanju sprazni in umij.
Default avatar
Hudo tole. Me je kar srbet začelo vse.
V današnjem času in na tem območju, da obstajajo.
Bogi vi.
Predlagam ti, da ukrepas kakor ti svetujejo.
Udarnisko !
Default avatar
Stenice je napisal/a:
Znam brat, še kaj več kot forum. Zato vem, da obstajajo metode, ki uničijo tudi jajčeca, samo traja par dni. Ne delajo pa tega vsi, to je pa res. Vi se pa kar zajeb ... uničujte, mečite stran, pa bo ostala ena in si spet na začetku.
Default avatar
Saj vem, da je standard na Hrvaškem nižji kot pri nas, recimo Hrvat požre s krožnika tud tist česar se Slovenc taknil nebi. Samo stenice na Hrvaškem, tako slabo jim gre ali kaj? Sem mislil, da potujejo za Nemčijo, ne na jug.
Default avatar
Zanimivo je napisal/a:
Stenice se sirijo po razvitih drzavah ze 30 let, odkar ljudje mnozicno potujejo in ker postajajo odporne na pesticide.
Default avatar
mi smo jih pred leti prinesli iz Slovenskega hotela iz Slovenske obale. Ne rabite se obremenjevati, da so le na Hrvaškem. Lani je bil tudi na Tedniku prispevek o stenicah, ki so v enem Lj bloku in niso ukrepali, reševali situacije... kdo ve, kam vse so jih ljudje še raznesli. Ker razneseš jih lahko tudi s torbico, oblačili, obutvijo... vsem, kar ima špranje kamor se lahko skrijejo pred sončno svetlobo, ti pa če ne preveriš in prelikaš vsega, preden odideš od doma... raje se ne spomnim več koliko čiščenja, likanja, nenehnega pregledovanja, posipanja, sprejanja smo dali čez, da smo se jih v dveh mesecih dokončno rešili.
Default avatar
Zanimivo je napisal/a:
Joj tole je pa tako primitivno mnenje ...
Na tvoje veliko presenečenje se s problemov stenic ukvarjajo tudi v hotelih s 5 zvezdicami v najrazvitejših državah.

Ker lahko prineseš stenico mimogrede in sploh ne veš. Znebit se jih je pa res res res težko.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net