Kutak za biologiju

Odgovarjajo: Kristina Latin, mag. educ. biol. chem.

simbioza

Default avatar
Zanima me da li je mikoriza vrsta simbioze? ili se ubraja u neku drugu skupinu odnosa? hvala
Sorodne vsebine:
Default avatar
Draga Marija,

pod pojmom simbioza podrazumijevamo zajednicu ili suživot dviju ili više različitih vrsta organizama u kojem svi članovi simbioze imaju koristi. Mikoriza je oblik simbioze u biljnom svijetu koja se odvija između korijenja viših biljaka i gljiva. Biljke su za gljive izvor hrane stvorene fotosintezom. Hife gljiva povećavaju apsorpciju hranjivih tvari iz tla i snabdijevaju biljku mineralima koje selektivno upijaju iz tla.
Default avatar
Hvala Vam. Možete li navesti neke primjere mikorize? Prvo čega sam se ja sjetila bio je tartuf. Je li to točna informacija?
Default avatar
Draga Marija,

u pravu ste. Crni tartuf, ali i druge vrste tartufa su primjeri mikorize. Iako rastu pod zemljom bez vidljive stabljike, žive u mikorizi s nekom biljkom o kojoj ovisi i miris same gljive. Vrganji također žive isključivo simbiotski. Neke vrste gljiva rastu u mikorizi samo s crnogoričnim drvećem, neke samo s bjelogoričnim, a neke s objema skupinama. Među ostalim primjerima mikorize možemo navesti i dobro poznatu orhideju za čije je klijanje i razvitak potrebna mikoriza s odgovarajućim vrstama gljiva u tlu.

Moderatorji

Kristina Latin , mag. educ. biol. chem.
Kristina Latin