Kutak za biologiju

Odgovarjajo: Kristina Latin, mag. educ. biol. chem.

probava

Default avatar
Preživači imaju želudac od četiri dijela. Zašto točno? I imaju li i neke druge životinje još takav želudac?
Default avatar
Dragi Marijan,

želudac preživača je građen od četiri odjeljka (burag, kapura, knjižavci i sirište) zbog prilagodbe na njihov način prehrane. Oni su biljožderi, a biljna hrana je bogata celulozom te im to omogućuje da iz hrane iskoriste biljnu celulozu što ostali kralježnjaci ne mogu jer nemaju za to potrebne enzime (celulaze), a ni simbiotske bakterije.
Default avatar
kako onda probavljaju hranu? imaju li enzime?
Default avatar
Hranu probavljaju djelovanjem mnogobrojnih simbiotskih bakterija i nekih praživotinja iz razreda trepetljikaša (Ciliata) koje žive u njihovu buragu. Preživači nemaju vlastitih enzima nego celulozu razgrađuju enzimima bakterija i praživotinja procesom fermentacije.
Default avatar
a gdje započinje probava pošto oni ne žvaču nego gutaju hranu pretpostavljam?
Default avatar
Probava započinje u prvom dijelu želuca, u buragu, gdje i započinje proces fermentacije. Međutim, da bi se celuloza u potpunosti razgradila hrana se mora vratiti natrag u usta i zbog toga kažemo za takve životinje imaju fazu "preživanja". Tako usitnjena hrana ponovno odlazi u burag na dodatnu fermentaciju, a zatim u kapuru, knjižavce i sirište koje je zapravo pravi želudac.
Default avatar
postoje li još neke životinje koje imaju tako građen želudac?
Default avatar
što će razgraditi lipaza? bjelanjak, maslinovo ulje ili komad mesa?
Default avatar
lucija 2004 je napisal/a:
Draga Lucija,

lipaza je enzim koji razgrađuje lipide: masti, ulja i trigliceride. Meso je bogato proteinima, bjelanjak jajeta se pretežno sastoji od vode i proteina dok je žumanjak bogat mastima. Točan odgovor je maslinovo ulje.

Moderatorji

Kristina Latin , mag. educ. biol. chem.
Kristina Latin