Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Prepoved stikov s partnerjevo prijateljico

Default avatar
Z partnerjem sva se lansko leto septembra razšla. Imava osemletnega sina. Po mesecu dni si je bivši našel prijateljico, ki ima tudi sama dva otroka. Problem je,da bivši ne obiskuje sina in ga redko pokliče po telefonu. Sin ga je od takrat videl dvakrat za jesenske in nekaj dni pred novim letom. Sin ga obožuje in bivši preden ni našel prijateljice, ga je vsaj vsak dan klical, sedaj pa kot, da je pozabil nanj. Pred novoletnimi prazniki je bil sin na obisku pri njem in ta mu je predstavil novo prijateljico in njene otroke. Menim, da je to bilo prehitro, ker sin še ni prebolel očetovega odhoda. Še en dan pred obiskom k očetu je zvečer jokal, da jaz naj grem tudi z njim in zakaj jaz ne smem iti z njim. Po obisku prijateljice bivšega je pa še hujše in domov je prišel ves zmeden, cmeril se je za vsako stvar, jezil se je na vse, nič ni ubogal več. A lahko od bivšega zahtevam, da ko je otrok pri njem, da naj bo on sam z njim oz. samo s sorodniki, ki jih pozna. Ali imam pravico prepovedati stike mojega otroka z prijateljico bivšega. Moj sin je astmatik pri njej doma imajo dve mački, poleg tega omenjena kadi. Pri nas nihče ne kadi. Sin, kot mi je dejal niti ni vedel kam gre in si ni upal očetu povedati, da mu tam ni bilo všeč biti s tujci. Sina so animirali z igricami na tablici, pa playstation.
Priponke

profimedia-0468728962.jpg
(89.05 KiB)

Default avatar
Spoštovani,

Iz vašega zapisa ne vidim razlogov za tako močne ukrepe, kot je zahteva za prepoved stikov z očetovo novo partnerko. Vprašanje je, ali je s temi obiski ogroženo sinovo zdravje? Sem na hitro vprašal našo zdravnico in bližina mačk ne vpliva na zdravje tudi če ima oseba astmo. Drugače bi bilo, če bi bil sin alergičen na mačjo dlako. Tudi to, da nova partnerka kadi, ne vpliva na sinovo zdravje, seveda pod pogojem, da ne kadi v istem prostoru ali avtomobilu. To, da se je sin v novi situaciji počutil neprijetno, zmedeno, da mu ni bila všeč prisotnost tujcev, pa tudi da tega ni znal povedati očetu, je popolnoma normalno. Glede na vaš zapis, imam tri splošne nasvete:
- Da pustite novi situaciji več časa, da se stabilizira in razčisti. S tem pa tudi sinu, da se počasi prilagodi na novo situacijo. Prav tako očetu pa tudi sebi. Recimo jeseni bo situacija veliko bolj stabilna in jasna.
- Da se pogovarjate s sinom in normalizirate njegovo zmedeno počutje. Čeprav vam je neprijetno, njemu povejte, da je normalno, da se v novi situaciji počuti tako in da bo nekaj časa trajalo, da se bo privadil. Da ga razumete, da mu je neprijetno. Predvsem je pa pomembno, da dobi sporočila, da se je res situacija zanj neprijetno spremenila, da pa enako kot prej, še vedno ima mamo in očeta in da ga imata oba enako rada.
- Da se pogovarjate z bivšim partnerjem o vaših skrbeh, o razlogih zakaj sina manj kliče, o tem koliko bosta sama koliko pa v družbi drugih itd.

Toliko na splošno. Za bolj konkretno oceno stanja in nasvet pa bi moral bolje poznati tako vašo preteklo družinsko dinamiko, vajini (mama in oče) osebnostni strukturi, novo očetovo situacijo in podobno. Na splošno bi pa rekel, dajte času čas. Če se tekom naslednjega dobrega pol leta ne bo razvila neka sprejemljiva stabilna situacija, pa se lahko oglasite za podrobnejši nasvet.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet