Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Lastnosti in učinkovine rooibosa

Default avatar
Drage punce!
Eto, zadnjič sem dobila tole lepo napisano po točkah, pa reč posredujem še vam, mogoče se navduši še katera. Jaz sem tako ali tako že zasvojena...

LP,
Ivana


ROOIBOS

Rooibos ima mnoge zdravilne lastnosti:
1. Je brez kofeina, deluje pomirjujoče na centralni živčni sistem. Posebej primeren je za ljudi s stresi, nespečnostjo in glavoboli. pomaga pri živčni napetosti in lažjih depresijah.
2. Vsebuje pomembne minerale: kalcij, kalij, železo, cink, natrij, magnezij, fluor in baker, ki so nujno potrebni pri zgradbi kosti in zob, zdrav živčni sistem in funkcij presnove. Rooibos kot tak pomaga k večjemu vnosu železa v telo.
3. Je bogat s flavonoidi, močnimi antioksidanti, kjer prednjači aspalatin, ki se nahaja samo v rooibosu.
4. Deluje proti trebušnim krčem pri dojenčkih. Uporablja se lahko kot nadomestilo mleku pri otrocih, ki so alergični na mleko in nagnjeni h kolikam.
5. Rešuje probleme s kožo, pomirja srbenje, kožna vnetja, ekceme, akne, izpuščaje, sončne pege, če se nanese direktno na prizadeto mesto. Vsebuje alfahidroksidno kislino in cink, ki sta pomembna za gladko in zdravo kožo.
6. Vsebuje encim SOD, antioksidant, uničevalec prostih radikalov, ki poškodujejo celice v telesu.
7. Zelo dobrodošla pijača pri športnih naporih, saj zaradi vsebnosti mineralov pomaga pri regeneraciji telesa.
8. Ohlajene, rabljene filter vrečke pomagajo pri rdečih in utrujenih očeh tako, da vrečko zvečer položimo nanje.
9. Pije se poljubno, toplo ali hladno, z ali brez mleka, s sladkorjem ali z medom. Odličen je ob mešanju z limoninim in ostalimi sadnimi sokovi.
10. Uporablja se tudi pri kuhanju in pečenju. Tako lahko nadomesti tekočino pri raznih juhah, marinadah, omakah, kompotih…
11. Zaradi nizke vsebnosti tanina je manj grenek od drugih čajev, ni ga potrebno sladkati. Je nizkokalorična pijača, pomaga pri kontroli apetita in je dobrodošel za zmanjševanje telesne teže.
Default avatar
Ja ja, menda je že Kristus mrtvega Lazarja našopal z Rooibosem in je ta takoj vstal od mrtvih.

Veš Givana, človeška rasa se je obdržala ne tem ljubem svetu kakih milijon let pred iznajdbo Rooibosa, kar pomeni da nam ta ljuba zemljica daje vse, kar potrebujemo v ravno pravih količinah. Daj no, ne nasedaj kot kaka kokoš na zavajajoče reklame v stilu Tv Shopa. Čarovnij ni. So samo boljši ali slabši triki...

Če te je tole moje pisanje razburilo, se pa za levim ušesom namaži z Rooibosom. Pomirilo te bo, obenem pa pomaga tudi proti vetrovom in od hiše odganja kače.

LP :)))))))))))
Default avatar
Pa ljudi, šta vam je????????


Roman, so boljše in slabše pijače in so bolj zdrave in manj zdrave pijače. To ni nobena čarovnija. Tako pač je. Eni pijejo najraje coca-colo in sprite, drugi pivo in šnops, tretji pa samo vodo. Tako pač je.
Meni je rooibos zelo všeč, pa saj sploh rada pijem čaje. Poleg tega, da je dober, sladkast, ima tudi nekatere fine lastnosti, predvsem to, da ne vsebuje kofeina, kar je koristno za nas, doječe matere, in res ga lahko pijejo tudi dojenčki (ki ga imajo zaradi sladkobe zelo radi). Vse ostalo je dodaten plus, ki velja za mnoge, predvsem zelene čaje. Kakšna čarovnija? Čarovnijo tu vidiš samo ti. In tudi razburjaš se očitno ti.
Ženske so tu že spraševale o tem čaju, pa se takrat nobeni ni dalo pojasnjevat, zdaj ko sem dobila vse tako lepo natipkano, sem pa posredovala naprej.
Big deal!

Rooibosa se pa pač raje ne dotikaj, da te ne uroči! :))))

LP,
Ivana
Default avatar
Kje se pa ta cudezni caj lahko kupi?
Hvala
Darja
Default avatar
Givana,
hvala ker si se potrudila. Z veseljem bom spila skodelico roiboos čaja. Pa ne bom nič čarala ali pričakovala čudežev. Menim, da je bolje spiti eno skodelica čaja, kakor kozarec Coca-Cole.
Default avatar
Pozdravljeni!
Samo odgovor-čaj se dobi v vsaki dobro založeni trgovini(rdeča škatlica)
LP
Sue
Default avatar
Eh Ivana... najprej okoli razburjanja. Če veš , kakšen pomen imajo smajliji na koncu mojega pisanja, potem moraš vedeti da to ne predstavlja "razburjanja" ampak smeh.
Tisto okoli čaranja pa gre razumeti drugače. Če poenostavim , kaj si napisala o tem čaju.... vsebuje skoraj vse, kar rabi človek in lahko ga uporabljaš za skoraj vse, še tako različne namene. Torej univerzalno čudežno sredstvo. Verjamem v stvari ki imajo nekatere zdravilne učinke, ne pa v take, ki jih imajo mali milijon. Tako čudežna so samo sredstva na TvShopu in sredstva, ki ti jih vsiljujejo prodajalci iz verige Diamond. Dejstvo ostaja, da dobi človek s prehrano vse, kar telo dejansko potrebuje. Vnašanje dodatnih, prekomernih količin določenih elementov pa prej škodi kot koristi. In če je odrasel človek zaradi svojega metabolizma sposoben razgraditi tudi take viške, tega prav gotovo ni sposoben dojenček. Dojenčki recimo umirajo že zaradi sledov zaužitega bakra, aluminija itd, ki odraslim ne škodujejo. Jaz sem bil vedno mnenja, naj nosečnice uživajo naravno hrano, predvsem iz okolja v katerem živijo, saj je telo, še posebno dojenčkovo, prilagojeno za točno takšno prehrano.
Ampak res ni bil moj namen prepričevati koga, naj spremeni svoje navade. Tisto je samo vaša osebna odločitev, tole pa samo moje osebno mnenje, ki je lahko pravo, ali pa napačno. Kakor ga kdo pač vidi. Saj je tole forum, a ne.

Lep dan.. :)))

P.S. Še vedno se ne razburjam in tole na koncu so spet smajliji... :)))
Default avatar
No, Roman, lepo, da se noben od naju ne razburja. :))
Ampak moram vseeno pripomniti, da po vsem videzu povsem narobe razumeš smisel pitja čaja. Niti najmanj ne gre za to, da bi sanjala o tem, da je to pa zdaj nekakšna čudežna pijača, ki lahko v enem požirku pozdravi vse tegobe tega življenja. In ne gre za to, da bi ga pila zato, ker vsebuje to in to in ker vpliva na to in to. (Niti si ne dajem filter vrečk na oči! :))) Tale rooibos je povsem navaden čaj, po izvoru iz Afrike, ki pa so ga Evropejci, kot je to v navadi, "odkrili" šele pred kratkim in je prišel zdaj pač v modo. Dobiti pa ga ne moreš ne v TVShopu ne pri Diamondu, ampak "samo" v vsaki čajnici in malo večji trgovini. Poleg tega se pije iz istega razloga kot vsak drug čaj - za žejo! Njegovi blagodejni učinki pa niso nič zelo posebnega, saj so zelo podobni učinkom drugih čajev, edino okus je pa res poseben (ker praktično ne vsebuje tanina). To, da raste v Afriki, je pa še najmanj razlog, da ga mi, belčki, ne bi pili. (Mimogrede, tudi "navadno" avtohtono kamilico lahko piješ, si z njo spiraš vnete oči, "niansiraš" lase in še kaj...) Sicer pa, če svojo prehrano res omejuješ zgolj na živila, ki rastejo v tvoji okolici (vendar tega ne verjamem), potem ta pač ne more biti zelo raznovrstna...
Res si posrečen, da tako nedolžni reči, kot je spisek koristnih učinkov in rab nekega čaja, pripisuješ tak pomen...
LP,
Ivana
Default avatar
Mene samo zanima, kako vam uspe po cele dneve viseti na Forumu in blablablabla... Saj nič ne rečem, fino je brati razne nasvete in napotke. Ampak meni ob mali ne uspe kaj dosti brati in odgovarjati na vpr. Zdaj ravno spi, pa sem si vzela čas.
Koliko otrok imaš, Givana in kako ti uspe pisati cele romane?
Pa ne zameri. Rada bi samo recept:)
Sajmon
Default avatar
Aja, pa še to. Roman, se strinjam s tabo. Čaj pijem, kavo tudi (še rajši). Pa kofein gor al dol. Vsak, kar mu paše, ops, ustreza:))
Sajmon
Default avatar
Sajmon, ko že sprašuješ...
Doma imamo ADSL in imam reč ves čas prižgano. Ko pridem mimo mize, kliknem, pa vidim, če je kaj novega, kar me zanima. Pišem pa medtem, ko Naja (edinka) spi ali pa ko se doji (kar je pač še vedno vsake pol ure). Poleg tega hitro tipkam in še hitreje mislim :)
TO je moj recept.
Pa še to ti priznam, da vmes posfram še kje drugje, plačam kak račun, kaj kupim, odpišem kak mail, obesim perilo, kaj prigriznem, posesam, previjem itd. itd...
A je zdaj jasno, zakaj trdim, da ni lažjega, če imaš otroka lepo na sebi?!

LP,
Ivana
Default avatar
Da ne bo pomote, tudi jaz še dojim (stara ja eno leto). Ampak tedaj se rajši posvetim samo njej, ne pa da zraven še tipkam, če ni nujno:)
Pozdravček
Default avatar
He he, kdo bi si mislil!
Medtem ko z ene strani letijo name očitki, da se grem supermamo in mamo stoletja, dobim z druge servirano, da se otroku ne posvečam dovolj.

In to v istem tednu.

Ta čaj res dela čuda!
Default avatar
Givana, pisala si:"Pije se poljubno, toplo ali hladno, z ali brez mleka..."

Glede pitja čaja z mlekom bi opozorila na eno:
opozarja se, da črni čaj v kombinaciji z mlekom izgubi antioksidativno delovanje. Samo ugibam, da isto velja tudi za rooibos. Pa verjetno tudi za zelenega, pa mogoče tega niso omenili, ker ni v navadi piti ga z mlekom. Saj pravim, ugibam. Opozorim pa vseeno. Ampak po moji logiki ne prav ogromnega poznavanja kemije bi moralo biti enako.

Sama sem glede pitja čajev zelo razvajena in jih kupujem v Čajni hiši (v Ljubljani), se pravi, ne v filter vrečkah. Trenutno imam doma 3: navadnega, Cool lemon (se pravi z limono) in pa rooibos z borovnico in jogurtom. Mislim, da je to vse, kar imajo tam trenutno v prodaji od rooibosa.

Res je, da ga ne pijem tako pogosto, ker imam še polno drugih čajev. Sicer nisem zasledila nekega čudežnega delovanja, slabo pa se po njemu tudi nisem počutila. Givana, glede na to, da se mi ne da prebrati vseh teh postov do konca, ti pa praviš, da čaj dela čuda (se pravi, da imaš neke izkušnje z njegovim pitjem), bi te prosila, da poveš, kako deluje pri tebi. Če boš napisala kaj zanimivega, se bom tudi sama lotila poskusa in skušala malo bolj opazovati njegov učinek. Da rešuje probleme s kožo, bi pa verjela, saj to dela že navadna voda, ki je pri tem najboljša. Ta je moja pijača No. 1.
Default avatar
Recept?
Hitreje tipkam kakor mislim, to je vse...
Default avatar
Draga Janja!
Tisti moj vzklik, da ta čaj dela čuda, je bil uporabljen pesniško in se je nanašal na neke povsem tretje reči, ki s čajem konkretno nimajo nobene zveze in si jih, ker nisi brala vseh postov - bodi vesela - zamudila...
Žal kakšnih posebnih čudes ob pitju rooibosa nisem opazila. Vse tisto, kar je našteto zgoraj, od čiste kože do mladostnega videza in dobrega počutja, sama dosegam z rednim tekom, he he, vendar pa prav zato rada pijem rooibos, saj ga - ker je tako okusen - z lahkoto spijem tri litre in še več (ker moram zaradi teka in dojenja paziti na zadosten vnos tekočin). Voda mi gre malo teže po grlu, druge pijače so pa bolj ali manj vse sladkane ali gazirane ipd.... In kot si rekla že sama: vsak čaj telesu dobro dene, ker mu dobro dene že - voda.
Skratka, kar se mene tiče, rooibos rules, ga pa ne pijem z mlekom, ker mi je sam preveč dober, da bi ga mešala...
Kaj pa rooibos čokolada/smetana - a si tega poskusila? Pa v čajnici na Kersnikovi imajo takšnega s cimetom, ki je fenomenalen!
Še veliko čajnih užitkov,
Ivana
Default avatar
V čajnici na Kersnikovi je zelo dober tudi en, ki se mu reče ranger oz. nekaj takega.

Nekaj me zanima okrog teh cool lemonov in to: prodajalka v čajnici trdi, da nima umetnih arom. Ampak okus je zelo intenziven in ne verjamem, da to pride od tistih nekaj zelenih travic oz. od nekaj plavajočih borovnic. Kaj mislite?
Default avatar
Ja no... sedaj ste me pa zrajcale s tem čajem. Zaradi prirojenega firbca ga bom še sam poskusil. Upam samo, da ne bom potem rožljal in cingljal med hojo. Ker Ivana nekje omenja, da vsebuje veliko kovin.... :))))
Default avatar
Pa saj ti jaz ne očitam, da se premalo posvečaš otroku. Poleg tega pa delam jaz vse to, kar ti, pa še mogoče malce več...
Mogoče ti samo malo zavidam, da tako hitro tipkaš:)

P.s.- Čaj bom pa poskusila.

Pa brez zamere.
Default avatar
Moja malčica ga zelo rada pije, čeprav se mi sploh ne zdi sladek,
pa o uspavanju tudi ne bi mogla rečt, da kaj pripomore, vsaj po njenem obnašanju,
mogoče kontra deluje, da nisi zaspan..
Res pa je, da ga spije veliko več kot česarkoli drugega, celo čokoladnega mleka,
čeprav mi je to glede na okus zelo čudno, saj je precej zeliščen...

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet