Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

ZDA

Default avatar
Živjo
Poleti se odpravljam v Zda.Zanima me,katere kartice za popuste pridejo kaj v poštev?Mam študentsko kratico.
Še rabi kakšno drugo?
Zanima me,tudi kako se daj najceneje potovat po ameriki,če potuješ sam?

lp
jaka
Default avatar
Ja, ISIC popolnoma zadostuje. Drugih kartic ne potrebuješ.
Če imaš dovolj časa in si fleksibilen, potem je po mojem najbolj ugodna varianta,
če se pridružiš drugim popotnikom, ki potujejo z najetim avtomobilom. Ko sem jaz potoval po ZDA, sem imel avto in s sopotnico sva vedno vzelo koga s seboj, da smo si razdelili stroške za bencin. Tako je bilo tudi ceneje za naju. In takšnih "ponudnikov" je precej, edino včasih je potrebno kakšen dan ali dva več ostati v določenem kraju, da dobiš prevoz. Še vedno pa imaš izhod v avtobusih, če slučajno kje ne bi imel sreče.

Lahko se pa odločiš izključno za potovanje z avtobusi. Če boš veliko potoval in če želiš v najkrajšem času videti kar največ, je najugodneje, da kupiš GREYHOUND DISCOVERY PASS, ki ti omogoča neomejeno potovanje po ZDA za določeno število dni. Spodaj omenjene cene veljejo za lastnike ISIC izkaznice. Veljajo pa le za mednarodne potnike in takšno vozovnico moraš kupiti izven ZDA, najmanj 21 dni pred odhodom. Če jo kupiš v ZDA, veljejo drugačne cene. Kupiš jo lahko preko interneta na www.greyhound.com.

10 dni = 251 USD
15 dni = 305 USD
21 dni = 359 USD
30 dni = 413 USD
45 dni = 458 USD
60 dni = 557 USD

Lep pozdrav,
Pepson
Default avatar
Glej, ze samo potovanja v ZDA te bo kar nekaj stalo. Dodaj ceno nocitev in hitro ugotovis, da ne bo poceni. Skraka, za vse skupaj bos dal precej denarja. Zato ti predlagam, da premislis, kaj bi iz potovatja rad "potegnil".

Zakaj je to pomembno? O tem se dosti ne govori, redki se tega zavedajo, celo veckratni obiskovalci ZDA. Dejstvo pa je, da ce bos potoval z avtobusom bos videl precej drugacno ameriko, kot ce bos potoval z avtom. A ves, pri potovanju z avtom se bos le redko peljal mimo avtobusnih postaj. Kako to? Zato, ker le redko v okolici avtobusnih postaj najdes nekaj kar bi rad videl. Marsikdaj se tudi najbolj varnega ne bos pocutil v okolici avtobusnih postaj. Amerika je "narejena", da se jo pogleda z avtom. Izjema so le mesta kot je New York, s podzemno zeleznico.

Zato sem ti zgoraj svetoval, da se vprasas, kaj bi iz potovanja rad potegnil. Morda se slisi bedasto, da nacin potovanja po neki drzavi doloca kaj bos videl, ampak vsaj v ZDA to veliko meri drzi.
Default avatar
Ja, Jaka, tudi jaz se popolnoma strinjam z Jozkom.
Vprašal si kako najceneje potovati. Dal sem ti dva predloga in zato opcije najema avtomobila sploh nisem omenil. Moja napaka! Potovanje z najetim avtomobilom, še posebej, če potuješ sam, nikakor ni najcenejša varianta - prav nasprotno - je ena dražjih, a je sigurno "edina prava" varianta. Mogoče boš res porabil dva- ali celo trikrat več za prevoz, vendar verjemi - ne bo ti žal! Že samo tisti "feeling", ko sediš v avtu, poslušaš radio in se voziš po Ameriki, je nepopisen in več kot vreden svojega denarja.
Default avatar
Živjo
Najlepša hvala obema za odgovor.
Na žalost še nimam točnega načrta potovanja!
Jaz grem tja delat v Camp,potem pa mislim,še mal po Ameriki potovat!
Zanima me,kakšni so kaj dnevni stroški potovanja?Jaz planiram nekje 40$ na dan in me zanima,kake boudget sta mela vidva,ko sta potovala?
kako je pa kaj z potovanjem pa Kanadi?A je kaj cenejša v primerjavi z ZDA?

lp
jaka
Default avatar
Jaka v katerem kampu boš pa delu? A prek sta? K to tut mene full zanima.

L.P
Default avatar
Ja preko sta
delal bom v zvezni državi Vermon?
Default avatar
Moj dnevni budget je znašal med 50 in 55 dolarjev.
To je vključevalo nočitve v hostlih, motelih ali hotelih, hrano in pijačo, razne vstopnine, mestne prevoze z avtobusi in podzemno železnico, telefonske kartice, bencin ter (največji strošek) najem avtomobila. Če odštejem te stroške prevoza, bi zadostovalo 35 dolarjev na dan.

Za najem vozila (za mlajše od 25 let) računaj s ceno od 210 EUR na teden z vsemi zavarovanji in davki (če si rent-a-car urediš že v Evropi; v ZDA boš plačal veliko več).
Default avatar
Stroski za potovanje po ZDA se razlikujejo od posameznika do posameznika.

Naugodnejsi nacin potovanja po ZDA obicajno ni v solo reziji, ampak v skupini s kolegi. Tako lahko razdelite stroske za prevoz (rent-a-car, bencin) in nocitve po motelih. Le ti vas na tak nacin pridejo od $100/dan, lahko tudi dosti vec. Kot lahko vidis, ce ste 4, vas lahko pride zelo ugodno. To je tudi najcenejsi nacin, da zares kaj odnesete od ZDA in je najbolj priljubljen nacin za potovanja. Se bistveno ceneje pa pride, ce se odlocite za spanje po kampih ($12/noc/vse).

Potovanje v solo reziji je _lahko_ za nijanso cenejse. Bos pa "ceno" placal drugje. Vecino noci bos moral prespati na avtobusu, utrujen bos, videl bos dosti manj in najverjetneje bos nad ZDA razocaran. Kar se $$$ tice, avtobusom te pride med $15-20 na dan, za nocitev po hostlih dodaj od $20 navzgor. Moteli ne pridejo v postev, ker bo predrago. Najbrz ze tudi ves, da se pri taksnem nacinu potovanja znamenitih nacionalnih parkov prakticno ne da videti. In kot ze receno, ne bos se pocutil kaj ekstra varno.

Sedaj dodaj se stroske za hrano in pijaco. Najcenejsi fast food obrok lahko dobis za $3, vendar racunaj s $5. Normalen topel obrok ne bos dobil za manj kot $5. Tudi sicer te bo hrana po trgovinah prisla vec kot v Sloveniji, saj obicajno ne bos mogel kupovati po najcenejsih stacunah. Seveda pa je to, kakoliko bos porabil dnevno, odvisno od tvojega apetita in navad.

Dodaj se stroske ogledov, vstopnin, ... in bos ugotovil koliko te bo prislo skupaj.

Najbrz je uresnicljivo, da prides skozi s $40/dan. Bojim pa se, da bos pri solo potovanju ob taksnem budget-u videl predvsem temno plat ZDA. Osebno se spoznal ze par taksnih popotnikov.

PS: V ZDA obstaja popularna TV oddaja ~"on only $40/day". Gre le hrano. Za zajtrk, kosilo in vecerjo, ne za prevoz, nocitev in hrano:)
Default avatar
Fulll dobr.....morš bit star najmn 19 ane? No jst bi rada delala v Californii al pa v New Yourku....a mi lahka prosm mau več o tem napišš...k me full vse zanima...a bo tut kakšn slovenc tm?
Default avatar
Glej če te več zanima o tem, je najboljše,da greš v Ljublajni na STA!So na Slovenski cesti ali pa na sat-lj.com in si tam več pogledaš o tem,ker majo ful dober razloženo!

lp
jaka
Default avatar
Živjo
kaj mi lahko prosim kdo svetuje kateri del Amerike je najcenješi za popotnike?
Pa tudi kakšne izkušnje maste z tem Greyhoundom?
kaj avtobusi ponoči ne vozijo?
Kje se ustavljajo?Pred moteli ali youthoustli?

Kako je pa kaj potovanje po Kanadi?

lp
jaka
Default avatar
Bencin je pol cenejši kot v Sloveniji.
Default avatar
Zivjo!

Na zalost ti ne morem nic svetovati, ker se nisem bila tam.
Imam pa eno prosnjo in sicer ce bi mi lahko prinesel preparat, ki se dobi baje samo v ZDA v trgovinah z zdravo prehrano in sicer INTELECTOL (Vinpocetine) ali GET SMART (Vinpocetine + kombinacija drugih učinkovin) . To so neke kapsule oz. tablete, ki so baje odlicen stimulator spomina, poveca prehod informacij med levo in desno polovico možgan in poveča možgansko mikrocirkulacijo. Opravljene so bile stevilne raziskave, ki so pokazale izjemne pozitivne učinke na učenje in spomin. Po svetu jih precej uživajo, pri nas pa to zaenkrat še ni dosti poznano.
Če si mogoce tudi ti študent boš verjetno tudi sam zainteresiran.
Skušala sem jih že naročiti preko neta vendar ne pošiljajo v Slovenijo, poleg tega bi bila carina gromozanska glede na to, da so neke vrste zdravila.

Torej če si pripravljen vsaj malo pogledati in se nisi odpotoval sem ti vsekakor pripravljena še nekaj plačati za uslugo.

Prosim sporoči!

Lp
Default avatar
OLA! Jaz ne vozim, pa me zanima, če se tudi v tem primeru da 'priključiti' komu kr tam npr. v hostlu, al hočejo da nekaj časa voziš, poleg da prispevaš za bencin ipd. (CA, Jugozahod, nacionalni parki.. Jug)
Default avatar
Živjo jaz se pa konec novembra po vsej verjetnosti odpravljam v chicago. Zato bi rad čim več zvedel o Chicagu, kaj se splača pogledat kaj ne kje kupovati kje se prehranjevati, mogoče kakšen izlet z letalom po zda. Prenočišče imam že urejeno. Hvala za inf in LP
Default avatar
Živjo!

Jaz sem bil v Chicagu pred petimi leti. Stanoval sem v predmestju (Riverside) in se na oglede v downtown vozil z vlakom do Union station (glavna postaja v strogem centru). Od te postaje so ti na dosegu pešačenja skoraj vse glavne znamenitosti Windy citija.
-Sears tower: do predkratkim najvišja stavba na svetu. Če boš imel srečo z vremenom (brez meglic) se da od tam videt 4 ameriške zvezne države. No jaz nisem imel te sreče ampak vseeno sem imel Chicago na dlani.
-John Hancock observatory: podobno kot Sears tower...
-Navy pier: zabavišče na obali Michiganskega jezera. Ker boš tam novembra se kaj dosti ne bo dogajalo, lahko pa da se motim.
-Water tower: edina stavba ki je ostala cela v znamenitem požaru, v katerem je pred več kot 100 leti pogorelo celo mesto
-Shedd aquarium: luštna predstava z delfini in belugami (belimi kiti)
-Vožnja s turistično ladjico po Michiganskem jezeru
-Vožnja z ladjico po Chicago river
-The Wrigley stadium in ogled baseball tekme
-Buckingam fountain
-The Field museum of natural history
-Art intitute (nisem bil nikoli preveč navdušen nad umetnostjo, ampak art institute me je spreobrnil) Če greš v Chicago si to enostavno moraš ogledat!
-Adler planetarium
-Museum of science and industry (to je edina znamenitost Chicaga od tu naštetih ki se ne nahaja v peš dosegu Union stationa)
-Brookfield ZOO (v enem od predmestij Chicaga)

Kar sem tu naštel sem si tudi ogledal. Ne bo ti žal če si boš ogledal eno od dveh raglednih točk (Sears ali Hancock,meni osebno je bil boljši Hancock), The Field museum, Art Institute in Museum of Science and History! Pa v kakšno pivnico zavij, če ne zaradi drugega zaradi vzdušja:)
Glede prehranjevanja in nakupovanja ti ne bi znal dosti povedat...
Sicer ne vem kako boš s časom in denarjem ampak kar se pa izleta z letalom tiče pa ti priporočam Vancouver in Vancouver Island. Resda ni v ZDA in je 4 ure vožnje z letalom oddaljen od Chicaga, vendar je to meni osebno najlepše velemesto in čudovit otok (narava). To je pa že druga zgodba... :)

Če želiš izvedeti kaj več o Chicagu: www.metromix.com ali pa me vprašaj...

Lep pozdrav, Marko
Default avatar
Hvala Marko, ko se pa malo bolj pozanimam o Chicagu te pa še kaj vprašam. Čeprev se mi zdi da tele ladjice takrat ne vozijo več. Hvala za izčrpno poročilo se pa še oglasim.
Default avatar
kako najceneje v zda - natančneje v californio? letalo, ladja, vlak,...vseeno...pomagajte!!!!


Katja

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net