Domače živali in veterina

Odgovarjajo:

muca Šapa išče boljši dom

Default avatar
Pozdravljeni!
Nikoli si nisem mislila, da bom kdaj napisala tole. Vem, da brez obtoževanja ne bo šlo, upam pa, da me bo kdo razumel.
Imam muco, staro 5 let. Ime ji je Šapa, je notranja mačka, sterilizirana, sivo-bele barve in je zelo velika (6kg). Imam jo rada pa vendar imava problem. Nudim ji nastanitev, ki bi vsekakor ustrezala vsaj petim zvezdicam, vendar ji manjka nekaj bistvenega - družba. Ni problem v tem, da nebi imela časa za njo (živiva sami), temveč v tem, da se enostavno ne razumeva. Je izredno dominantna mačka in zdi se kot da me ne mara. Ko jo pobožam me ugrizne, če grem mimo nje stegne taco in me popraska. Pred leti je enkrat brez razloga pihala name in se zaganjala proti meni ter "tulila" kot kakšen otrok, da sem pobegnila iz stanovanja. Od takrat naprej ji pohlevno izpolnujem želje ter se trudim da je nebi razjezila. Jezi pa mene, da se bojim svoje lastne mačke. Najino življenje je sedaj tako, da Šapa večino dneva prespi - najbrž zgolj vegetira.
Res, iskreno in od srca si želim, da bi imela lastnika, ki mačke razume, se z njimi zna igrat...
Midve zgolj sva - ona na enem koncu, jaz na drugem koncu stanovanja. Ne vem ali je meni huje z njo, ali njej z mano.. Včasih se počutim kot, da imam doma tigra ne pa mačko.
Mačk se bojim že od nekdaj, Šapa je prišla k meni po naklučju, ko sem ji ponudila dom, ki ga je potrebovala. Nikakor ne želim, da oddide, ker se mi ne da skrbeti za njo, nimam časa itd., ampak zgolj zato, da bi ji bilo nekje lepše. Pred seboj ima še kar lepo število let in škoda bi bilo, da jih preživi cele dneve v umivalniku.
Prosim za vse nasvete (ne obtoževanja), predvsem pa nekoga, ki ima toplo srce in razumevanje do mačk. Želim ji prijeten dom, kjer bi ji bilo lepše kot ji je sedaj pri meni.
Mogoče bi lahko omenila še to, da je do tujcev drugače izredno(!) prijazna, smuka se jim pod nogami in pokaže svoj najboljši obraz. Ko zapremo vrata za obiski pa se zgodba začne... Vrjamem, da je problem v meni, vendar prosim razumite me, da se počutim glupo, da sem podrejena mački. Če je kdo zainteresiran naj se mi prosim oglasi.
Default avatar
[quote Šapa]Mogoče bi lahko omenila še to, da je do tujcev drugače izredno(!) prijazna, smuka se jim pod nogami in pokaže svoj najboljši obraz. Ko zapremo vrata za obiski pa se zgodba začne... [/quote]
Kot da bi brala o našem mačku. :-))) S to raziko, da mene ta njegova lastnost zelo zabava.

Res je, da obstajajo mačke z nerodnim karakterjem. Še bolj res je, da se vsaka mačka ne ujame z vsakim človekom. Drugače s tvojo mačko ni čisto nič narobe in pravzaprav je družba zadnje, kar ji manjka. Tega ne pišem zato, ker bi te prepričevala, da jo obdrži. Poskušam raumeti tako tebe kot mačko in ti svetovati, da bi ji našla čim bolj primerne nove lastnike.

Najprej, nikar ne išči mački nekoga za družbo. Išči odgovorno odraslo osebo, ki se mački ne bo vsiljevala. Družine z otroki, mlajšimi od vsaj 15 let, raje takoj izključi. Manjši otroci pogosto nočejo razumeti, da je mačka tista, ki se bo odločila, kdaj se bomo igrali in kdaj spali. Če jim bo pa "po mačje" (tudi s kremplji) povedala, da hoče imeti mir, bo pa ogenj v strehi. Odpade tudi vsak, ki bi jo poskušal na silo prevzgojiti. Pri tistih, ki že imajo doma kako žival, pa svetujem previdnost.

Vedno pa pusti odprta vrata in ponudi možnost, da posvojitelj mačko vrne. Tako lahko vsaj približno verjameš, da ne bo končala na cesti ali v zavetišču.

Obema vama želim čim bolj srečno roko pri isaknju novega doma.
Default avatar
Meni je pa vse skupaj zelo čudno. Pa ne karakter mačke, ampak da se mačka, ki ima takšen karakter že od vsega začetka, oddaja šele sedaj, pri 5 - ih letih. In vsa ta leta je mačka vegetirala? In mačk se boji že od nekdaj??? Celo iz stanovanja pobegne?? Pa iz koga se ti norčuješ??
Če se mačk bojiš, jim ne nudiš nastanitve, če pa že, pa ne takšno, ki traja 5 let in ti vsa ta leta živiš v smrtnem strahu pred mačko. Ja pa ja.
Mačke se želi znebiti, ampak so izgovori na alergije in selitve že malo zastareli.
Tako mačko bo zelo težko oddala, ji pa seveda želim lepši dom in bolj normalnega lastnika.
Default avatar
enaNika hvala za podporo..
Vedela sem, da se s tem sporočilom spuščam v nevarne vode, ko me bodo začeli obtoževati ljudje, ki situacije ne poznajo, še manj pa mene..
Mačk se ne bojim tako, da se jim nebi upala približat. Bojim se jih na način, da imam občutek, da mi bo skočila v glavo, me spraskala itd.. In ko sem pri Šapi videla, da je tega res zmožna sem se jaz začela prilagajat njej. Ne upam povzdignit glasu ali ji nekaj prepovedat, ker imam vedno občutek, da bo zopet začela pihat in se zaganjat proti meni. Tako sem v podprejenem položaju. Če bi moje sporočilo dobro prebrala bi tudi vedela, da iz stanovanja ni šla mačka, ampak jaz in da nimam smrtnega strahu pred njimi, ampak zgolj strah.
Tudi jaz bi se lahko izgovarjala na alergijo, ali jo kar peljala v zavetišče, pa tega ne storim. Zakaj 5 let? Pa bom razložila še to.. Prvo leto sva bili sami, Šapa je bila še otrok in njeno obnašanje je bilo daleč stran od današnjega. Potem se nama je pridružil moj partner. Z njim se je super razumela. Midve sva se pač ignorirali, pa se nisem preveč zmenila za to, saj sem vedela, da se zabava z njim. Z njim se je tudi igrala skrivalnice, žogala sta se.. V vsem tem času je bila zgodba med mano in njo enaka (grizenje, praskanje, ignoriranje). Sedaj sva že kakšno leto sami. Vse je enako kot prej, manjka samo en faktor - človek s katerim se je razumela. Ostala pa sem jaz, kar ji sigurno ni v veselje. Šapa torej ni 5 let vegetirala. Škoda mi jo je, ker vem kako bi se lahko z nekom drugim razumela. Ali ni bolje, da pride v boljše roke in živi razigrano mačje življenje še nadaljnih 10 let, kot da je pri meni kjer res samo je in spi?
Verjemi, ne norčujem se iz nikogar. Če si pripravljen/a ponuditi pomoč, jo prosim daj, če pa misliš obtoževat, delaj to v mislih. Teme nisem odprla zato, da bom zagovarjala svoj položaj temveč zato, da Šapi najdem boljši dom.
Hvala.
Default avatar
Oprosti, ampak tole je pa tako debilno že vse skupaj, da kaj takega pa še ne.Kakšno natolcevanje...
Kot prvo, je to mačka in ne človek, ki se ne ujame z drugim človekom. To je njen karakter in po vsej verjetnosti bo agresivna tudi do drugih lastnikov. Valda ne misliš, da bo pri drugemu lastniku po 5 -ih letih ratala popolnoma mila, nežna, igriva , prijazna mačka? Koga farbaš, no?
Imaš različne mačke, nekatere so tečne, druge prijazne, ene ščijejo po stanovanju, druge uničujejo stvari, ene nič ne uničijo, ene spijo ponoči, druge ponoči razgrajajo....pač različni karakterji in tvoja mačka je bolj tečna, pa kaj, problem je, da je ti ne sprejmeš. Pišeš kot da imaš doma leva, še malo pa napiši da je ogroženo tvoje življenje in da ti preti smrt?!
Žival vedno sprejme človeka, problem pa je ker človek ne sprejme živali z vsemi napakami in če ni rojena točno tako kot si lastnik zamisli, brez odstopanj torej.
Najbolje ja, da jo oddaš in poskusiš srečo z drugo mačko, mogoče se bosta z drugo bolj ujeli in boš manj maltretirana in tepena (jao) in če ne bo šlo, oddaj še tisto, najbolje čez par let, da res fajn premisliš če sta za skupi.
Aja, pa še nekaj. Če misliš mačko oddat, ti lahko že kar takoj povem da boš zelo dobre lastnike dobila težko, ker jih je enostavno premalo.Poleg tega je sedaj čas mladih mačkov, ki iščejo nove domove. Kolikor imam izkušnje, 5 letnega mačka sigurno ne bo nihče vzel, če pa že, pa ti skoraj lahko garantiram da bo potem njena zgodba žalostna. Kot prvo je navajena tebe (grem stavt, da kljub vsemu si ti njena in te ima rada), kot drugo je navajena stanovanja, glede na to kakšen karakter ima, bo doživela pravi šok in žalost. Končalo pa se bo približno tako, da jo bo dobil en v roke, ki mu bo po vsem šoku ušla ali pa jo bo sam dal stran, ker sem prepričana, da se njen karakter pri drugih lastnikih NE BO spremenil.
Sama razmisli kaj boš naredila, samo ne govori kako ti je hudo in da ti je žal!
Pa srečno...mački seveda. Tebi pa brez zamere.
Default avatar
Še nekaj. če bi se kaj pozanimala o mačkah, bi vedela da večina mačk samo je in večino dneva prespi in da s tem ne pomeni to, da se muči in da trpi, ker če ja, potem imam jaz tri take , ki blazno trpijo pri meni.Najbolje, da jih kar oddam...? C c c
Default avatar
Z mojo temo se ne potrebujete ukvarjati več, ker vidim da nima smisla.
Površno branje, obtoževanje, posploševanje, predvidevanje... namesto konstruktivne kritike, nasveta, pomoči...
Hvala vseeno!
Default avatar
Ne, svoje mnenje bom izražala kar tukaj, na forumu. Zato pa so forumi.
Tvoj post sem zelo dobro prebrala, ti pa mojega nisi. Če bi ga, bi videla, da ne pišem tebi osebno, ampak sem pisala o tebi.
In še vedno tej ćudni zgodbi ne verjamem. Zapletaš se pa tako, da se bolj ne moreš. Napisala si, da se mačk bojiš že od nekdaj, pa si vseeno vzela k sebi ubogo mačko in 5 let živela v smrtnem strahu pred njo. Sodeč po opisu sta sovražnici, ti pa tudi nisi najbolj gladka, če bežiš iz stanovanja pred mačko. Resno, tako debilne in čudaške zgodbe še nisem nikjer zasledila. In res iz vsega srca upam, da pride muca v boljše roke.
Default avatar
Verjetno si pričakovala, da ti bomo vsi rekli kako si boga, ker te mačka maltretira,morda si celo mislila, da se bomo skregali kdo bo vzel tvojega mačka,in s tabo delali v rokavicah, ampak veš, velikokrat smo že imeli takšne in drugačne primerke in ni težko ugotoviti kdo je zares v stiski in kdo išče vse mogoče izgovore da se znebi mačka. Nekateri tukaj se ukvarjamo z mački že lep čas in verjemi mi, da predobro poznam takšne in drugačne primerke.
Raje drugič reci, da si se ga naveličala in da se ga hočeš znebiti kot pa da nam serviraš drek zavit v celofan, saj nismo po župi priplavali.
Sicer pa jaz sem ti povedala kaj pa kako, in če nisi razbrala iz mojega posta, ti povem bolj direktno: če imaš mačko res rada, je ne boš oddala tujim ljudem, ker karakterja NE bo spremenila, edino kar boš naredila je da bo mačka trpela, nenazadnje pa se ji bo še kaj zgodilo, ampak verjetno te to ne bo več potem zanimalo. Ji to res želiš? Sama presodi. Lahko pa povprašaš še kakšnega veterinarja in mu poveš svojo "zgodbico" ali pa greš iskati mnenje na drug forum.
Default avatar
O čem govorite? Ne poznate ne mene, ne Šape. Prihranite energijo za hujše čase.
Prav patetični ste. Vedno enaki odzivi. Spremljam forum že dolga leta, pa sem vseeno mislila, da bom dobila kakšen bolj inteligenten odgovor. Sem pač naivna.
Uživajte in res ne tratite več energije za pisanje.. ni vredno ;-)
Default avatar
Zanimivo, vsi ki imajo potem slabo vest in ki ne dobijo odgovorov, kot so si jih zapisali v glavi, potem postanejo agresivni in napadalni, z žaljenjem kako smo vsi nori tukaj in neumni.
Zakaj pa si sploh napisala kaj na forum, če si sama pametna in že vse veš? Si mogoče samo iskala potrdilo, da ti ploskamo zraven in navijamo kako se znebi mačka, da imaš upravičene razloge? Res te ne poznam, niti tvoje mačke, ampak iz tvoje zgodbice lahko razberem kam pes taco moli..saj praviš, da je resnična, kajne? In ja res si naivna, če si mislila da bomo padli na tako butasto zgodbo, kot je tvoja. Še čudno, da nisi napisala, da tvoja mačka orožje nosi v žepu in te hoče ubiti. Mogoče se ponoči zaklepaš v sobo in z enim učem odprtim spiš, da te mačka ne umori. Come on!
Default avatar
Mačko sprejmi takšno kakršna pač je. Jaz imam 4 mačke. Dve sta tko prijazne, da sta včasih že kar zoprne, ko mi težita na vsakem koraku. Tretji visi dol za ves svet. Se naje in gre spat, se zbudi, naredi par korakov, gre spet spat itd... Četrta ki sem jo našla, ko je bila stara približno 2 tedna je najbolj zatežena. Če jo samo pogledam dela take grimase kot bi jo mučila. Če je pri volji se pusti božat, če ni potem samo da grem proti njej že dvigne tačko in je v pripravljenosti. Ampak jaz sem jih sprejela take kot so. S tisto ki je najbolj zatežena se največ "pogovarjam", kadar grem mimo nje ji rečem: ti se drži grdo kolikor hočeš, skupaj bova dočakale penzijo pa če ti je prav ali ne.
No in tale moja mrgoda je stara ravno 5 let.
Svetujem ti, da mačke ne oddajaš. Ker 5 let staro mačko je skoraj nemogoče oddat. Jaz oddajam trenutno 2 mačka, od tega je eden star 6 mesecev pa mi ljudje rečejo, joj saj bi ga vzeli ampak je prestar, bomo raje mladička vzeli. Mačka je pri tebi čisto srečna. Mačke pač veliko spijo in tvoja ni nobena izjema. Odrasla mačka ne potrebuje ne vem koliko igre. Tako da je ne rabiš zabavat. Če ima plezalo, ki je obeenem za kremplje brusit je to čisto dovolj. Če imaš zavarovan balkon je mačka več kot srečna v stanovanju. Če ji pa paše čepet v umivalniku pa naj čepi. Ne vem zakaj se zaradi tega sekiraš. Mačka pri tebi čisto nič ne trpi, niti te ne "sovraži", ampak ima tak značaj. Če imaš prostor lahko za probo vzameš še enega mačka, ki bo delal družbo tvoji.
Default avatar
Tale začetni post me močno spominja na tole zgodbo:

žalostno, da ljudje tako razmišljate.
Default avatar
Se strinjam s sissy!

Šapa pišeš, da se je mačka zelo dobro razumela s tvojim nekdanjim partnerjem. Nikoli ne veš, mogoče pa pride kdo drug, ki ga bo ravno tako vzela za svojega, ali pa si zanjo omišliš "nečloveškega" prijatelja.

Jaz na tvojem mestu ne bi še vrgla puške v koruzo in se ne bi odločila za oddajo.
Res pa je, da nisem na tvojem mestu, ne poznam dobro tvoje situacije in bo odločitev ostala na tebi.

Srečno obema.
Default avatar
Najprej se moraš vprašat, ali imaš rada svojo mačko in si se pripravljena potrudit, da se bo vajino sobivanje izboljšalo. Upam, da si. Vem, da je lažje reči kot narediti, ampak Šapa ti ne sme diktirati življenja. Enostavno je treba reči dovolj njenemu teroriziranju in začneta "igrat" po tvojih pravilih. Če se bojiš prask in ugrizov, ko se ji približaš, nosi na začetku rokavice, da ti ne boš imela strahu in bo ona izgubila veselje to delat, ker ne boš več javkala ali odskakovala;-) Pri hrani si sploh gospodar - takrat bo jedla, ko boš ti določila - mogoče ji lahko ponudiš samo iz roke in če bo kaj težila, ji vzameš in ponudiš malo kasneje. In to ponavljaš, dokler se ne bo naučila lepo jest za začetek. Eni uporabljajo tudi vodne pištolice in pošpricajo mačko ob nezaželenem početju. V poštev pride tudi time out v boksu. Zdaj sem ti navrgla en kup stvari pa gotovo jih je še več, če ti nikakor ne uspe, pa imaš na voljo tudi živalske psihologe behavioriste, ki ti lahko pomagajo pri temle mačjem problemu. Res pa ti polagam na srce, da "razčistiš" vajin odnos, ker nima ne človek ne žival pravice, da se takole obnaša do tebe.
Default avatar
Sissy!, maja. in nutela hvala za vzpodbudne besede. Nisem vedela, da so mačke lahko karakterno take. Mislila sem, da je takšna zaradi mene, saj sem videla kako drugače se je obnašala do nekdanjega partnerja (prijazno, igrivo, crkljivo..). Če menite, da ji ni hudega lahko brez problema ostane pri meni.

[quote sissy!]Če ima plezalo, ki je obeenem za kremplje brusit je to čisto dovolj. Če imaš zavarovan balkon je mačka več kot srečna v stanovanju.[/quote]
zaradi nje sem dala zasteklit balkon in ji ob steklo na balkonu postavila 2m visok plezalnik, da lahko opazuje okolico...

Nutela: glede hranjenja je tako, da ko njej zapaše, da bi pila vodo iz pipe ali da bi jedla se začne dret na ves glas. Npr. leži na tleh in miiiijjaaavkka kolikor se da. Če ji ne ustrežem me vsakič ko grem mimo nje popraska. Težko se ji izognem, saj živiva v enosobnem stanovanju. Ali naj jo kdaj ignoriram in počakam da se JAZ odločim kdaj je čas za hranjenje?

Zanima me tudi če morda veste kaj bi bil lahko razlog za občasno uriniranje na dveh koncih stanovanja (namesto v wc-ju)? Veterinarka je rekla, da bi mogla imet vsaj 15 minut gibanja na dan, saj je predebela. Hranim jo z Hillsovo hrano m/d (za debele mačke), vendar se ne giba dovolj. Vem, da debelost nikakor ni zdrava, me pa zanima kaj lahko storim glede tega? Stradala je ne bom, igrati z mano pa se tudi noče...

Hvala za vse vzpodbudne besede!
Default avatar
Mislim, da je lahko muca v stresu zaradi dolgočasja. Ne verjamem, da te sovraži, le prilastila si je teritorij, in to ji ustreza. Pa zabava se, da te draži s takim vedenjem. Morda bi poskusila s kakšno mačko, malo mlajšo od nje, sprva bo vojna, toda njima ne bo dolgčas in obe se bosta morali prilagoditi.
Tako njeno vedenje je za živalskega psihologa in le on edino lahko pomaga.

Mislim, da nekje v Ljubljani obstaja ta pomoč, samo ne vem, na kateri zasebni kliniki??? Poglej na splet pa javi.
Default avatar
Upam, da tvoje razmišljanje v zvezi z oddajo, ni bilo tudi to, da mačka lula izven wc-ja. V takih primerih se veliko ljudi odloči mačke znebiti (kot da je potem problem rešen, če ščije drugim).
Priporočam ti, da na netu najdeš FLUTD in se pozanimaš o možnosti te bolezni. Probaj tudi obisk veterinarja. Če to ne bo, potem ji nastavi še en wc, mogoče zamenjaj z drugim peskom, mesta kamor lula pa pošpricaj s sprejem, ki mačke odganja (dobiš v živalskih trgovinah).
Me pa veseli, da si se pravilno odločila (upam, da res) in ja, mačka ima tak karakter, lahko mi verjameš da je večina mačk takih in tudi to, da pri tebi nič ne trpi.
Default avatar
Lahko da pač lula na večih mestih iz protesta.
Jaz imam podobno situacijo, le da moja mačka (poleg še enega mačka in 4 psov) ne pride tako do izraza.
Se je pač naučila, da se bo morala prilagoditi in v 1 letu je zadeva 100 % boljša. Sicer težak karakter še vedno ima, vendar manj "markira", praska...

Njena najljubša mesta so bila: nahrbtnik, torbica, moji zapiski, kasneje tudi pasje ležišče... Skratka zadeve, ki jih zanjo moteči dejavniki veliko uporabljamo.

Iz lastnih izkušenj ne bi priporočala še enega mačkona, sploh pa ne manjšega, saj se lahko zgodi, da bo potem teror zgajala nad njim-tako je bilo pri nas na začetku, pa smo zadevo vsaj do neke mere zajezili.
Naša mačka se bolj razume s psi, kot z nama oz. drugim mačkom. Umiva jih, spi pri njih...

Zopet poudarjam, da tebe in tvoje mačke ne poznam, tako da ne vem kako bi odregarirala na zadeve, ki smo jih uvedli pri nas.
Default avatar
Jaz pa imam majhnega psa, ki se tudi ko mu grem na živce pokaže zobee. Ima zelo samosvoj karakter pa je vseeno MOJ in vedno bo in ga imam rada. Polulal mi je že vse, kar imamo v hiši. Kaj če tvoji otroci nebodo takšni, kot si si želela in mož? A boš rekla naj gredo? Ker maček je tudi družinski član, tako kot vsi ostali. )In ko si boš spet nabavila žival, kaj če bo enka? A biš jo dala vstran? Boš večno isakala svojo popolno žival?

Moderatorji