Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

ESEJ, kako se ga napiše, razlika od spisa...

Default avatar
prosim pomagajte mi, spise znam lepo pisat, zdaj pa moram za zgodovino napisat esej, pri slovenščini ga pa še nikoli nismo pisali. tema je zgodovinska. Hodim v 1. letnik gimnazije in mi je mami svetovala, naj kar tukaj napišem, da tu vse veste.

Zanima me, kakšna je sloh razlika med esejem in spisom. Spise vedno pišem odlično, zato mislim, da bo z esejem podobno, le izvedeti moram kako se ga sploh napiše, kaj je poudarek, razlika med spisom... kako začeti...spis ima recimo uvod, jedro in zaključek, kako pa pri eseju...gre tu bolj za poglobljeno razmišljanje, opišeš svoje poglede, občutke, razglabljaš, ne vem, nimam pojma, zato vas prosim za pomoč, da ga pišem petko.

Hvala!
Default avatar
Esej ni domišljijski, je obdelava neke teme, a tako, da je to lepo, tekoče in zanimivo za prebrat. Hkrati pa moraš izrazit svoje znanje o neki temi v tem eseju.

Saj sem neumno napisala, a ne vem, kako bi tako, da bi bolje razložila.

Upam, da se bo našla kakšna monovka, ki bo bolje obvladala :-)
Default avatar
razlika med esejem in spisom je v vsebini, oblika je ista (uvod, jedro in zaključek)

če moraš za zgodovino napisat esej, se najprej dobro poduči o temi, potem pa jo razdelaj. kakšna so dejstva, kaj si ti misliš o njih itd.
Default avatar
v knjigi za zgodovino imam napisano temo, dve strani, to moram prebrati in napisati esej.
Default avatar
esejkaa je napisal/a:
o dveh straneh boš esej bolj težko napisala. priporočam ti, da si najdeš še kaj dodatnega, razen, če ne misliš mešat megle.
Default avatar
No, preberi tisti dve strani v knjigi, povzemi, za kaj gre, to mogoče poveži še s tistim, kar se je dogajalo prej, in s tistim, kar se je dogajalo pozneje, pa bo. Odvisno od teme -- mogoče lahko povežeš še s sedanjostjo ali kaj takega. Pa ne vem, v primerjavi s spisom je manj metaforike in drugih slogovnih sredstev, pa manj humorja (čeprav ni nujno, da je za umret dolgočasno), bistveno manj čustev in tako naprej. Jezik je ves čas knjižni.
Default avatar
rada bi prebrala kakšen esej, mal sem poguglala pa ne najdem, ima katera kak link do kakega dobrega eseja , ko bi to prebrala bi mi bilo bolj jasno. Hvala.
Default avatar
V uvodu napišeš hipoteze in teorijo, na katero se opiraš. Izpostaviš osrednje vprašanje, na katerega želiš odgovor.
Jedro lahko razvijaš enostavno, izhajaš iz vprašanja in nanj skušaš argumentirano odgovoriti.
Ali pa na način pro-kontra: najprej zavrneš možnosti/teorije, ki ne pridejo v poštev, potem se posvetiš tisti, za katere meniš, da lahko prinesejo rešitev.
V zaključku povzameš in izpostaviš bistvo.
---------------------------------------------------------------------------------
Prevajanje: http://www.parisienne.si/

Medved z otoka, zgodba za otroke:
http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knj ... otoka.html
Default avatar
dobro je da si izbereš ven kakšen citat, ki je kot izhodišče tvojih misli (oz. v eseju tako govoriš o temi, a s svojimi besedami).
Default avatar
našla sem tole, je to esej in če je, je to dober esej? verjetno je to esej na temo biti ali ne biti.

-----------------------------------------------------------
“Biti ali ne biti, to je tu vprašanje”
Hamlet (William Shaekespear)

Eden najslavnejših dramatikov v zgodovini èloveštva, William Shaekespear je s svojim Hamletom in njegovim znamenitim izrekom “Biti ali ne biti...” sprožil vrsto filozovskih in drugih razprav in pomislekov ter motiviral vrsto strokovnjakov, ki se ukvarjajo s književnostjo in psihologijo ter filozofijo, pa drugi strani pa dal nam laikom možnost, da neškodljivo razpravljamo o tem nedvomno svetovno znanem izreku.

Mnogi ljudje širom po svetu med vsakdanjo govorico izražajo svoje vtise z tem slovitim izrekom, ne da bi v resnici sploh vedeli kaj naj bi ta izrek pomenil in predstavljal ter kaj je z njim hotel sloviti dramatik povedati. Sam pod tem izrekom razumem, da je hotel Hamlet povedati, da je bolje nekaj storiti in biti nesreèen, kot pa tistega ne storiti in biti sreèen. V življenju povpreèen èlovek stori približno polovico stvari, katerih posledica je sreèa in polovico stvari, katerih posledica je nesreèa. Pri tem nam je za marsikatero izreèeno besedo ali storjeno dejanje žal in za marskikatero ne. Obièajno se èlovek o stvareh, ki se dotikajo bistva, smisla in pomena življenja sprašuje kadar je nesreèen - morda celo depresiven, kadar pa je sreèen ali celo evforièen se za takšna razmišljanja kratko malo ne meni in zdrvijo mimo, ne da bi jih zaznali. Èe je èlovek sreèen se mu zdi življenje smiselno, nekaj normalnega in samoumnevnega in sploh ne pomisli na smrt ali celo, da se ne bi rodil, kadar pa je èlovek žalosten ali nesreèen se mu takšne misli in razmišljanja pojavljajo vse prepogosto krat, takrat nam je smrt celo bližja in prijaznejša in se je ne bojimo. Vèasih èe je èlovek depresiven pomisli nanjo, kot na odrešitev, kar pa zagotovo ni. Izrek “Biti ali ne biti...” kaže, da so tudi slovitega dramati v vlogi Hamleta preletavale podobne misli. S tem izrekom se sprašujem po smislu življenja, kakšno je in kako to da sploh je. Ob tem izreku nehote pomislim na življenje in smrti in njun smisel, in kot film se mi pred oèmi odigra moje dosedanje življenje. Ob njem pomislim, da je vèasih bolje nekaj žrtvovati in biti trenutno nesreèen, kot pa tega ne žrtvovati in biti trenutno sreèen, kar pa se kasneje spremeni v nesreèo, ki je ni moè popraviti. Bolje se je vèasih za nekoga žrtvovati, vèasih se splaèa za kaj tudi umreti, vendar je pomembno, da nikoli ne prestopiš spodnje meje svojih idealov, ampak da raje žrtvuješ zanje svojo trenutno oziroma navidezno sreèo. Zdi se mi, da se Hamlet ob stavku “Biti ali ne biti...” sprašuje kakšen je smisel in namen življenja in ali se splaèa za nekaj ali nekoga, ki ti je blizu in ga imaš rad umreti in s tem prenehati “biti”.

Ob tem premišljevnju, sem sprevidel vrsto napak, ki sem jih zagrešil in ki sem jih morda odkril dovolj zgodaj in jih je šemoè popraviti, zavoljo èesar bi se moral odreèi trenutni sreši ali veselju zato, da bi bil v prihodnosti sreèen. Mislim, da je v mladosti pomembno tole: “Potrebno se je zabavati in se imeti rat ter nekaj narediti iz sebi, zaradi èesar vèasih žrtvuješ svojo osebno sreèo, da je sreèen tvoj bližnji, saj se ti bo to v prihodnosti obrestovalo.” Zato se ob koncu sprašujem: “Imeti rad ali ne imeti rad, ljubiti ali ne ljubiti, sovražiti ali ne sovražiti in predvsem biti ali ne biti.”
Default avatar
Hvala vsem, ste mi veliko pomagali, zdaj se mi že bolj svita kako in kaj, grem brat, nato pa se poglobim in pišem...
Default avatar
Razglabljanje na temo Biti ali ne biti: strukturno pomanjkljivo (nepovezanost, ideje -oz ena sama slabo razvita, preveč subjektivno), slogovno odbijajoče in slovnično podhranjeno.
Upam, da tebi uspe kaj boljšega, če imaš zgod. temo ti ni treba biti preveč pristranska.
---------------------------------------------------------------------------------
Prevajanje: http://www.parisienne.si/

Medved z otoka, zgodba za otroke:
http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knj ... otoka.html
Default avatar
ju3 u šoli pišemo spis o primerjavi renesanse in romantike...mene pa spisi FUL mučijo in mi res negrejo...vse ocene mam odlične samo spisov nemorem vredu napisat...tak da bi vas prosla če mi pomagate..rada bi mela SLO 5 da bi se lahko vpisala na II gimnazijo...tak da pliss help me...


pisati mormo pač u romantiki in renesansi (obdobja) pa povezati z sedanjostjo..omenjat moremo Valentina Vodnika in Franceta prešerna...pa njuna dela...plisss help me..:(

PS:mami je rekla da tu vse veste zato vas prosim za pomoč..:)
Default avatar
Za slovenščino rabim napisati spis o sebi, to pomeni začetek, jedro pa konec, a ima kdo idejo, kako bi to izgledalo? Kaj napisati v začetek, jedro pa konec?
Default avatar
ja v uvodu se predstaviš, pa poveš osnovne informacije o sebi, kje si se rodila in to ..

jedro naj vsebuje tvoj samoopis (opis tvojih hobijev, stvari, ki jih rada počneš), kaj si želiš postati npr.

za zaključek pa ne vem ...
Default avatar
jas imam za napisat esej z naslovom (ali se bodo tudi v prihodnje mladi tako kot storklje vračali domov?)
prosim za kak nasvet
hvala že v naprej
lp

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet