Odgovori: Ali je to manipulator?

Pregled teme
Rna 54
Ni pomembno kaj mi mislimo . Intuicija ti kar kriči na ves glas , da je nekaj narobe. Si pomislila kaj si on misli o tebi , ko plačuješ skoraj vse , vzdržuješ vse, on pa plača vodo in elektriko. Kam da ostali denar? Koliko pa je položnica za elektriko in vodo ? Smešno malo . Po moje misli da si zelo naivna , da ne upaš zahtevati po več pomoči . Ja, draga moja takšne je pa res zlo kul nasukavat iz dneva v dan in se imeti poleg njih fino . Živela boš tako , tako dolgo dokler boš to sama želela prenašati . Zaupaj sebi ! Glas ki ga slišiš v svoji globini je pomembnejši od naših odgovorov . Pa še pravi je !
Citiraj
prijavanaCSD
Pije pir in kadi travo vsak dan? In ti to dovoliš pred otrokom? Kje je CSD gre za zlorabo otroka in upam, da nekdo to uvidi, prijavi in gre otrok v rejo kjer nebo tega preenašal. Sramota, zanič mama si!
Citiraj
Stevica
Jaz sem končal vezu po 10 letih, in ti povem da mi žal.
Preveč razlik je med njimi in nam.
Imam dva otroka in so večino časa pri meni.
Samo hrabro, življenje teče naprej
Srecno 😊
Citiraj
Tujka v Slo
Pozdravljena ga. Dimec Bratina,

zelo se vam zahvaljujem za vaš odgovor ter nasvete, vsako mnenje mi veliko pomeni.

Želim vam lep dan.
Citiraj
I AM
Se strinjam z gospo pred mano, 100%.

Je pa verjetno težko pretrgati te vezi in reči to je to. Razumljivo.

Sta pa oba na svojih bregovih se mi zdi. Mislim že tako, ko berem kake poste, kjer ima v neki zakonski zvezi (ali partnerski), vsak svoj račun, obveznosti itd., mi to že kaže na nekaj. Dobro, normalno ima vsak svoj račun, ampak sej ta 2 računa sta za 1 gospodinjstvo. Jaz plačujem položnice žene, ona včasih moje.. Odvisno kdo kaj pograbi oz. je komu ostalo več na računu, če so bili kaki večji nakupi...
Citiraj
JernejaDimecBratina
Pozdravljeni, Tujka v Slo,

najprej vam želim povedati, da me je zelo presenetilo kako lepo govorite oz. pišete slovensko. Vse čestitke in pohvale, da ste se tako dobro naučili jezika, kar veliko pove o vas – da ste oseba, ki se je pripravljena potruditi, vložiti napor za stvari, ki so vam pomembne, se prilagoditi okolju in aktivno živeti v njem. Iz ostalega pisma se da razbrati, da ste sposobna, delovna in samostojna oseba, ki v gospodinjstvu in v odnosu z možem prevzemate preveč stvari nase, torej prevzemate čisto preveč odgovornosti. (še namesto moža, kar pa ni ok).

Sprašujete se, če ste preveč v svoji domovini – mimogrede, meni se ne zdi tako - zakaj pa naj bi bila preveč? Morda zato, ker po mnenju vašega moža niste na razpolago njemu? Ker takrat nima skuhano, pospravljeno in mora morda celo sam kaj narediti (in je potem jezen, ker ne more v miru poležavati pred tv in se opijati in se omamljati) ali pa takrat poskrbi zanj mama, (kar je še slabše)? Ker takrat nima možnosti biti s hčerko, ki jo je postavil v vlogo očetove princeske, kar pa je za otroka čustvena zloraba? Vso pravico imate iti na obiske in v svojo domovino, in kot pravite, povabite moža celo s sabo, ki pa se mu ne zdi vredno iti vsaj kdaj pa kdaj z vama. In kje je šele to, da če mož ne gre ali ne more iti z vama, da vama vsaj zaželi srečno pot, da se imata lepo, da se vmes vidite in slišite po sodobnih komunikacijskih omrežjih in si pokažete kako živite, se pogrešate… ?

Ob opisovanju vedenja vašega moža lahko začutim/o precej jeze (morda jo tudi vi že čutite ali pa jo še boste začeli doživljati?) in prezira, ker se mi zdi njegovo vedenje, milo rečeno, otročje in neodgovorno. To, da morate sami opravljati poleg dela v svojem podjetju še vsa gospodinjska dela in financirati skoraj vse stroške, vzgajati hčerko in ste obenem deležni še poniževanja, sramotenja in obsojanja, je nedopustno! Glede na opise, da njegovi starši vstopajo v vaše stanovanje nenapovedano in brez razmejitev in da mož hčerki ne more postaviti meje, da je npr. ne bo peljal zvečer v Mc Donalds, (ker kuhate večerjo, ker je že bila pred kratkim, ker to ni zdrava hrana, in tudi zato, ker preprosto ne more vedno dobiti vsega, kar si poželi (jo pa lahko razumemo v tem, da si želi iti tja)), kaže na to, da ima mož težave z razmejitvami, s postavljanjem ustreznih meja sebi in drugim (staršem, hčerki). Da niti ne govorim o verjetni zasvojenosti z alkoholom in travo ter neodgovornostjo na mnogih področjih (kot oče, kot partner in mož…). To je nekaj, na čemer bi bilo potrebno, da bi delal on ( s pomočjo stroke, najprej pa na odvajanju od morebitne zasvojenosti), če se bo sploh hotel za to odločiti in videti kot problem. Dobro pa je, da vi začnete videti stvari z novih zornih kotov in mu ne omogočate več takšne lagodnosti in možnosti, da svoje nezadovoljstvo strese na vas ( z očitki kako nemogoči in nedelavni ste!).

Kar lahko delate vi, je da se začnete zavedati svojih pravic, svojih sposobnosti in vrednosti, da se začnete ceniti in postavljati zase in za otroka, da možu preprosto ne dovolite več takšnega ravnanja z vami in s hčerko, kateri tudi takšni vzorci niso dobra popotnica za življenje. Morda bi bilo dobro, da si najdete podporo psihoterapevta, se psihično okrepite, da raziščete kje in s čim to počnete in kako lahko začnete drugače, v dobro vas in vašega otroka. Pomembno je vedeti, da se bo mož vašemu opolnomočenju upiral, verjetno vse svoje težave in odgovornost zanikal in jo skušal pripisati vam, zato vam priporočam terapevtsko podporo, da v vsem tem ne boste preveč sami.

Vse dobro vam želim in kar pogumno.
Citiraj
Tujka v Slo
Živjo, rada bi vas vprašala na vaše mnenje glede obnašanja mojega moža. Skupaj sva že 12 let, poročena že 6 let, in skupaj imava eno hčerko 5 let. Jaz sem tujka preseljena v Slovenijo, ki je že v tem času postala moj dom, vendar tudi veliko pogrešam svojo domovino. Ponavadi greva pogledat s hčerko moje starše in sestro 2x na let, 1x za Božič (do 10 dni) in enkrat čez poletje 3 tedne ali 1 mesec. Moj mož ponavadi noče it z nama, ker njemu se zdi brezveze, in še je razočaran vsakič ko sploh grem. Ne pogovarja se z mano, govori, da sem vsako leto 3-4 mesece gor, kar sploh ni res, in zanalažč skoz pretirava, samo da bi me prizadel. Jaz sem zaradi njegovega nerezumevanja zelo žalostna. Celo je začel štet, da sem jaz na dopustu, ko me pride mami ali sestra obiskat 1x na let za maksimalno do 1 teden in ta čas živijo pri nas v hiši. To se mi od njega ne zdi fer, ker njegovi starši so pri nas na obisku skoraj vsak dan, in to ne govorim, da pridejo v stanovanje kar tako, brez tega, da se prej oglasijo, in to celo ob 21h. Druga stvar je da sem v Sloveniji ustvarila svoje podjete, ki mi gre kar v redu, in zato si lahko privoščim delo iz vsakega kota sveta. Ampak tudi na dopustih moram še zmeraj delat. On pa mora delat vsak dan, ker tudi on ima svoje podjetje, vendar njegovo delo ne dopušča, da bi bil veliko odsoten. Denar imava oba svoj ločen, on zasluži veliko več kot jaz. Vse stroške za hčerko, vsa oblačila, vrtec, krožki ipd. plačujem jaz, tudi v trgovino po hrano hodim jaz in plačam. On pa plača samo elektriko pa vodo in misli, da sva na istem. Nobenega denarja nikoli od njega nisem dobila, vendar tudi zahtevala nisem, ker on skoz govori, da plačujeva isto. Ker delam od doma, v času službe še pospravljam, kuham, pač opravljam vsa domača dela čisto sama, ker on mi govori, da itak nimam kaj za počet in pogosto govori tudi, da nič ne delam. Res me skoraj vsak dan prizadenejo njegove besede in se počutim nič vredna, včasih imam občutek, da sem tukaj cele dneve zaprta kot v zaporu. On pride domov, usede se na kavč in gleda v telefon, doma ne naredi čisto nič. Vsak dan spije par piv, pokadi nekaj trave in to je to, zvečer gleda filme. Na vrtu zunaj je čisto neurejeno, ker jaz nimam še toliko časa za delo na vrtu. Tretja stvar je ta, da se nerazumeva pri vzgoji hčerke. Jaz bi pri njenih 5 letih malo postavljala meje, ampak že 5 let je ona za njega najbolj pomembna oseba na svetu, in on ji dovoli čisto vse. Kupi vse kar se ona spomne. Ko ona želi v McDonalds ob 20h zvečer, seveda ni problema, lubica. Tudi če imam jaz za njo skuhano večerjo. In to mi vse dela zanalašč, ker jaz se s tem absolutno ne strinjam. Kaj vi mislite o tem? Res ne bi smela toliko biti v svoji domovini? Po tem kaj on govori sploh ne vem več kaj je normalno in kaj ne.
Priponke

profimedia-0092863678.jpg
(87.6 KiB)

Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.