Odgovori: kako izdati knjigo

Pregled teme
Jasmina ki ima rada knjige
Če ne najdete založbe, ki vam bi želela izdati knjigo, potem si preberite tole https://www.tomazgorec.si/kako-izdati-knjigo/.

Drugače sem o tem podjetju slišala samo pozitivne stvari. Ne gledajo samo na dobiček, ampak res želijo pomagati.
Citiraj
potem to ni knjiga
Malo zmeden ZELO je napisal/a:
Knjiga je namenjena javnosti. Če ne, to ni knjiga. Stiskaj besedilo na tiskalnik in izdelaj ovitek ter besedilo pospravi v svojem domu.
Citiraj
Malo zmeden ZELO
Jaz pa imam besedilo natipkano na word. Želim si samo, da bi dobil en izvod (kot knjiga), ki bi bil namenjen meni in družini. Ne želim, da je javno besedilo in ne zanima me denar. Ne vem na koga naj se obrnem. Prosim svetujte mi.
Citiraj
enatripet
Pozdravljeni,

sem 24 let stara študetnka in mi je popolnoma jasno, da se založbe, od prve do zadnje, izogibajo poeziji, vendar se mi zdi, da se je tudi poezija približala krogu bralcev. Že eno leto pripravljam svojo pesniško zbirko in menim, da je končno napočil čas, da skoči v morje. Imam tisoč in eno vprašanje o izdaji. Najbolj pa me zanima to, kako se kontaktira določeno založbo, do koga moram pristopiti, da bo založba moje delo sploh dobila?
Zanima me, če je sploh smiselno izdajati pod "umetniških imenom"?
Če ima pa še kdo kakšne nasvete za izdajo PESNIŠKE zbirke, jih bom zelo vesela.

Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Citiraj
janez v.
web bird je napisal/a:
Žal je ta info stara že kar nekaj let, medtem pa so se razmere spremenile, zato razen knjig, ki jih sami izberejo več ne izdelujejo in ne izdajajo.

Lp.
Citiraj
story girl
najprej se zahvaljujem vsem za spodbudne besede.
če ste za to mi lahko pošljete svojo natipkano knjigo. z veseljem bi jo prebrala!
če enkrat hvala za vse.

Lea
Citiraj
lux59
Fb-stran, ki jo skušam voditi: https://www.facebook.com/jsxxl/ . Se priporočam za lajke :).
Citiraj
lux59
@ story girl

Recimo blog, ki ga skušam voditi (naj bi pomagalo pri neki samopromociji, reklami, so mi rekli - če pomaga, ne vem): http://www.rtvslo.si/blog/barbadoscan/s ... iga/108964 .
Citiraj
lux59
@ story girl (prej sem, najbrž napačno, napisal @lea)

Jaz sem si recimo najprej skušal oblikovati nek (čisto svoj) slog, saj se mi je zdelo to najpomembneje, kakršenkoli že je (skoraj, no), da ti potem (če ti kdaj slučajno) "uspe", ne more nekdo očitati, da si nekaj od nekod skopiral, označiti tvojega dela/del, za plagiat; izhajal sem torej iz tega.
Knjigo sem izdal v samozaložbi http://www.bukla.si/?action=books&book_id=25724 .
Dobil sem "pozitivne" odzive za slog, za kar sem si dejansko prizadeval, kar je bil (nek) namen - kakorkoli - knjiga se (kljub temu; še vedno) ne prodaja, tako da mi je (zaenkrat) izziv prodaja, recimo ... Morda bo "samodejno" prišla tudi zgodba.

Na tvoji umetniški poti ti želim (predvsem) veliko upanja, saj, menim, da ti lahko iz svoje izkušnje povem, ni lahka, je pa po svoje lepa - menim da sem toliko do sebe lahko iskren. Veliko beri, menim, da to pomaga, ampak morda ne "vsega", ampak kaj te "potegne", torej, ne "na silo", ampak lepo in počasi, da se ti razvije "okus", kar najbrž pomeni (posledično) tudi slog. Iz tega sem nekako izhajal/izhajam jaz. Past: pisanje te veseli, vse lepo in prav, vendar ti svetujem (če smem), da se ne zanašaš preveč na to - menim, da smo to izkusili "vsi", s Hessejem na čelu - tako da pridno delaj tudi šolske stvari (vsaj "zaenkrat", dokler ti ne "rata"), menim, da ti to lahko svetujem, kaj več boš pa po moje "morala" odkriti sama.

Vsekakor, lep pozdrav.
Citiraj
lux59
@ lea
Njprej pohvalim pogum, da si svojo zadevo napisala na ta blog - menim, da je dejansko stvar, ki k nečemu pripomore. Menim, da sem sam v podobni situaciji, čeprav sem od tebe starejši. Glede na ljudi, ki so mi (preko tega bloga) pomagali ali vsaj skušali, saj, ja, sem nekje na istem, lahko vidim potencial, da si stara 13 let, saj, ja, "je življenje še PRED tabo". Več ti najbrž ne morem pomagati, saj, ja, sem nekje na istem.
Citiraj
story girl
zdravo!
sem Lea in imam 13 let. pišem vampirski roman Prinašalka luči. sicer sem šele na polovici, a me grozno zanima, da bi to mojo stvaritev izdala. zdi se mi, da je še kar v redu. nisem prvič pisala zgodb, napisala sem jih že kar nekaj, ki so požele veliko pohval pri mojih malih bratrancih in sestričnah, pa tudi pri drugih sorodnikih. samo zanima me kako bi širša javnost izvedela za moje pisanje ?
pišite mi na ta e-mail : [email protected]
že v naprej hvala za odgovore !
Lea
Citiraj
lux59
Citiraj
lux59
Aja, pa spremna beseda je po moje precej posiljena, ne berite tega, priporočam, tudi sam je nisem.
Citiraj
lux59
Evo, jaz sem (tudi) izdal knjigo v samozaložbi, a se soočam, kar je sicer najbrž logično in je to marsikdo že na lastni koži ugotovil in izkusil, da ni bralcev, saj ni promocije. Sicer se lastna hvala pod mizo valja, knjiga se mi zdi dobra, z elementi Hesseja, ki mi je sicer zelo ljub pisatelj; besedila čakajo na objavo, mislim, še druga, kar je nekako odvisno od dobre volje založbe, ali kako se temu reče, tako da so sponzorji nadvse dobrodošli, ali pa že, če se kdo zanima, bi bilo to po moje že precej dobrodošlo.

Povezavi:
http://cobiss.izum.si/scripts/cobiss?co ... =278401792
http://www.buca.si/index.php?nav1=knjig ... ek&id=4316

mail za morebitne interesente: [email protected] (buča je predstavljena bolj okvirno, preko maila je mogoče knjigo dobiti za veliko nižjo ceno, vem da je bučina cena nabita)
Citiraj
8mateja
Zdravo, želim izdati knjigo v samozaložbi. Gre za knjigo ilustracij, poleg njih pa so dobesedni navedki iz Sartrove drame "Zaprta vrata" po prevodu Drage Ahačič. Verjetno bi morala pri založbi, kjer je izšel prevod, prositi za avtorske pravice? Gotovo ni dovolj, da na začetku knjige napišem iz kje izhajajo citati.
Citiraj
Tadeja2
Kerstin, najlepša hvala za hiter in izčrpen odgovor.
Očitno to ni sanjski poklic. Sodila sem po sebi - moj otrok je odraščal s knjigami in pri dvajsetih še vedno bere (dobre knjige za odrasle, seveda). Bom še malo prespala, potem pa razmislila kam z vsemi rokopisi. Zaslužka sicer nisem pričakovala, ampak minusa si pa ne morem privoščiti. Očitno bi morala biti zadovoljna, če bi kakšen založnik slikanico sploh izdal, ne da bi dobila honorar. Mimogrede, delam z otroki in moje zgodbice so jim zelooo všeč. Zato sem tudi pomislila na izdajo.
Lep pozdrav,
Tadeja
Citiraj
Kerstin
Poglejmo. Andraž spozna knjižnega molja je izšla pri ugledni založbi z ilustracijami uveljavljene ilustratorke. Knjižnični odkup je okoli 260 kom, kar z ocenjenim rabatom (knjižnice ne kupujejo po polni ceni) znese, recimo, okoli 3200 €. Tu niso vštete šolske knjižnice. Znano pa je, da zadnja leta denarja za nakup knjig nimajo, govori se celo o nekih prepovedih nabave novih knjig (ker pač ni denarja), tako da dvomim, da so šol. knjižnice po SLO kupile skupno vsaj 100 izvodov.
Zmajček Hihitajček je izšel pri neznani, majhni založbi z ilustracijami (kolikor mi je znano) dokaj neznane ilustratorke. Knjižnični odkup: 84 kom, kar je prineslo okoli 500 €.

Knjig ne bi kupoval nihče. Tudi jaz sem nekoč, na začetku svoje trnove, pardon, pisateljske :)) poti naivno mislila, da starši radi otrokom vsaj občasno kupijo kakšno knjigo. Mnogi starši. Ah, grenkost naivnosti. :) Za vsak plastik fantastik je denar, za vsako bodisi iz samega cukra in E-jev zmešano ali pa ultra bioekonatur sladkarijo je denar, denar je celo za Applove GSM-e in računalnike, da o tablicah, psp-jih itd. sploh ne govorim ... Za knjigo ga pa ni. Otroci ne vedo, kaj je knjiga - v smislu, kako zelo dragocena in prijetna je lahko, kako zelo osebno darilo je to lahko itd.

Res je, da se v imenu "pravljic" pojavlja tudi veliko šunda, žal. Knjig, izdelanih slabo po vseh merilih (vsebina, struktura, jezik, besedišče, lektura, oblikovanje, ilustracije, vezava ...). Tisti starši, ki so sami bralno razgledani, lahko in znajo (če le tudi utegnejo) malčkom izbrati oz. svetovati dobre knjige. Tudi tu se odpira tema, predolga, da bi jo v globino načela.

Mislim, da si lahko iz napisanega ustvariš kolikor toliko realno sliko. V najboljšem primeru bi jaz računala na sredino med 500 in 3200, razen če imaš iz kakih "notranjih" razlogov realno upanje, da bo katera knjižnica (ali več njih) odkupila na kupe izvodov.

Srečno!
Citiraj
Tadeja2
Lep pozdrav vsem, hvala, izvedela sem veliko koristnega.
Nečesa pa ne razumem, Kerstin.
Ali si prepričana, da je težko prodat otroško slikanico? Moje informacije so ravno nasprotne - da že s prodajo po knjižnicah (mestnih, šolskih, vrtčevskih) pokriješ stroške naklade (te so cca 5000eur za 1000 izvodov, A4 format, 14 listov, obojestranski barvni tisk). To me zelo zanima, ker se odločam za samozaložbo svoje prve slikanice. Na kredit. Hvala za kakršnekoli informacije,
Tadeja
Citiraj
Bojan Macuh
NOVA ZALOZBA!

http:// www.lektor/bm.com

Založba BoMa je nova založba. Ustanovili smo jo decembra 2014. Ob ustanovitvi smo si zastavili cilj postati založba s poudarkom na leposlovni in strokovni literaturi. Temu bomo prilagodili naš knjižni program.
Zanimajo nas življenjske teme za otroke in odrasle. Preizkusiti se želimo na vseh področjih, za katera ocenjujemo, da smo jim kos.

Naše področje izdajanja je:
Leposlovje za otroke: slikanice, pesniške zbirke, gledališke igre in romani.
Leposlovje za odrasle: pesniške zbirke, eseji, dramski prizori in romani.
Strokovna literatura: strokovne in znanstvene monografije, učbeniki in priročniki.

Knjige izdajamo v elektronski in klasični verziji, v broširani in/ali trdi vezavi.
Naklada: najmanj 100 izvodov.
Imamo svojega oblikovalca, lektorja in distributerja.

Želimo biti založba, ki izdaja knjige za vsakogar. Pred seboj imamo bralca, ki želi knjigo kupiti in jo tudi prebrati, zato mora biti temu tudi cenovno primerna. Marketinški pristop temelji na kakovosti opravljenega dela, predvsem pa na finančno sprejemljivi in ugodni knjigi.
.
Mag. Bojan Macuh
Direktor in odgovorni urednik

Lektoriranje in izobraževanje Bojan Macuh s. p.
Stara ulica 9
9000 Murska Sobota

Prodaja in uredništvo:

GSM: 041 526 206
E-poštni naslov: [email protected]

Nismo zavezanci za DDV.


ZA AVTORJE

1 Pošljite jezikovno pregledano knjigo na e-naslov: [email protected]
kot priponko v rtf formatu.
2 Napišite kratek povzetek vsebine z opisom konkretnih dogodkov in razpletom, če gre za roman (400 besed).
3 Dodajte kratek opis svojega dosedanjega literarnega opusa (ne zgolj vpogled v cobiss).
4 Ne pošiljajte fotografij, predlogov za naslovnice ipd. To oblikujemo sami.
5 Velikost črk 11 - 12, pisava arial.
6 POMNITE: brez presledkov med vrsticami, brez oblikovanj naslovov, poglavij, glave, noge … Pošljite le eno datoteko.
7 Upoštevali bomo samo besedila, ki ste jih poslali zgolj naši založbi.
8 V poslani pošti potrdite, da ste seznanjeni z vsebino, ki jo imate pred seboj.

ODGOVOR boste prejeli najpozneje v mesecu dni, predvidoma pa v štirinajstih dneh.
Na nepopolne maile ne odgovarjamo.
Citiraj
VijolicaZelena
Ne izdajat v samozaložbah ali pri neuveljavljenih založbah. Takih, ki izdajajo tudi mladim avtorjem je ogromno ... recimo Center za slovensko književnost je ena taka založba ali pa Litera ... morda celo kakšen Ekslibris, niso ravno najboljša založba na svetu, ampak izdajajo pa marsikaj/imajo relativno nizek prag objavljivosti. Nasploh je pa bolje začet z revialnimi objavami (Mentor, Literatura, Sodobnost) ali objavami na spletu (recimo Locutio, LUD Literatura), se udeleževat delavnic (za kratko prozo in poezijo jih je ogromno, res ogromno ... ) in izdat šele, ko kot avtor dozoriš ... in ko se sprosti kako mesto v programih. Tisto leto ali dve se splača počakat in delat na tekstu. Tako se pride do objave ... v Sloveniji je založb za solidne (in celo slabe) avtorje več kot preveč ... če vam nikjer ne izdajo, ste preslabi. (Glede na to, kaj vse izhaja ni nobeno zagotovilo, da ste vsaj solidni niti v primeru, da vas objavijo ... ) Ali pa preslabo poznate trg.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.