Odgovori: življenje v Novem mestu

Pregled teme
Se je izboljšalo
Počasi se izboljšuje kakovost življenja v Novem mestu, močno bo h kakovosti pripomogla tudi obvoznica, ki so jo sedaj začeli graditi. Zanimive lokacije so predvsem na obrobju občinskih meja, Podgrad, Velike Brusnice, Ratež, Smolenja vas.
Citiraj
Tara_S
hhm je napisal/a:
Vidim, da se bom počasi morala zafrustrirati. Ker očitno ne smem imeti svojega mnenja. Vedno, ko ga povem, o čemerkoli, se kakšen pikec spravi name. Niti všeč mi nekaj ne sme biti, še manj ne všeč....

Beri še enkrat, še stokrat, če bo treba: dolenjščina mi ni všeč.
Citiraj
hhm
Tara_S je napisal/a:
si kdaj slišala kdo je napisal prvo slovensko knjigo?
in prvi slovenski roman?
oba sta govorila Dolenjščino.

in tisti gorenc, ki ga bomo čez dva dneva častili kot največjega pesnika, ali kdaj pomisliš, kaj bi bilo od njega, če se v mladih letih ne bi na Dolenjskem učil slovenskega jezika?
Citiraj
Tara_S
Rudolfova je napisal/a:
No, ta tvoja definicija bi bila pa za kakšno enciklopedijo. Torej po tvoje: fašist je človek, ki mu je všeč Novo mesto. Kako šele imenuješ tiste, ki jim Novo mesto ni všeč? Golazen?

Dolenjščina mi pa res ni všeč. Brrrrrrr
Citiraj
Rudolfova
Tara_S je napisal/a:
Fašistka!

Novo mesto je mojo rojstno mesto, vendar v njem ne živim že skoraj 15 let, redno pa hodim na obisk, V zandjih letih se spreminja na bolje, romska problematika je bila od pamtiveka (zahvalite se temu, da policija in sistem ne ukrepata ustrezno), sicer pa jih sedaj jih vidim samo še v kakšnem nobel avtomobilu ali kombiju.
Mesto je gospodarsko zelo razvito - Krka, Revoz, adria mobil in vrsta srednjevelikih podjetij, ljudje so nasmejani in prijazni, urejeni. Naokoli lepa narava, zidance, pa v uri in pol si via Kočevje že na morju ;)
Moje mesto, morda se kdaj vrnem k tebi (me je zdaj malo nostalgije udarilo).
Citiraj
nononi
Abelokranjščino pa prebavljaš???
Citiraj
Tara_S
Pred časom sem šla na izlet v Novo mesto. Zdelo se mi je mesto v pravem pomenu besede.

Ko le ne bi bilo na Dolenjskem.... Ker dolenjščine pa ne prebavljam. Žal, si ne morem pomagati.
Citiraj
Moje mnenje
Mene pa zadnje čase moti ko moram od Revoza do Krke. Katastrofa.
Kakšna obvoznica bi bila dobrodošla.

Sicer pa je NM dobro gospodarsko razvita.
Sem Belokranjka in se iz moje vasi vozi več kot polovico ljudi v NM.
Citiraj
semNovomescanka
Sem Novomeščanka že cca 25 let,v mladosti sem živela v idilični vasici na Dolenjskem, krajši čas tudi v Ljubljani.
V Nm je super... Ima vse kar imajo veliki. Narava je blizu, center mesta (trenutno obnavljajo) in stari del mesta ob reki Krki je lep in se oživlja. Ogromno nakupovalnih centrov je v okolici mesta kaže na dobro finančno stanje Dolenjcev... Saj je kupna moč takoj za Ljubljano. Dolenjska regija je med dobro stoječimi, niti romska populacija tega povprečja ne zniža. Uspešne firme (Krka, Revoz, Adria - če naštejem največje) so solidni plačniki... ogromno je podjetništva... ogromen zaposlovalec je tudi Bolnica.
Urgenca je v NM približno toliko časa kot v drugih večjih krajih v Slo. V Nm je ogromno dobrih zdravstvenih specialistov... sem prihajajo mnogi moji znanci na preglede in zdravljenje iz širne Slo. Dve zelo znani okulistični ordinaciji, dobri zobozdravniki, odlični kirurgi, odlični ortoped, nekaj dobrih kardiologov, odlična pulmologinja, nekaj odličnih ginekologinj in splošnih zdravnic. Privatni vrtci in glasbene šole. Dobro gledališče, ogromno malih amaterskih gledališč v okolici. Tri župnije v mestu so precej žive (še posebej Frančiškani).
Romska naselja (največje je Žabjak) so dejansko pravo nasprotje slovenske civilizacije in Novo mesto ima precej težav z njimi, predvsem zdravstveni domovi, sodišče, policija, črpalke, trgovine... kar nekaj težav je z njimi v šolah v Bršljinu in Šmihelu.
Sprehajalne poti ob Krki so lepe, pohodniška pot na vinsko gorico in romarsko cerkev Trško goro, Gorjanci so hitro dostopni z avtomobilom do vrha ali peš iz vasi pod Gorjanci.
Jaz sicer živim v bloku ob reki Krki. Če bi še lahko izbirala, bi izbrala hiško nekje čisto blizu centra (en del Ragovske recimo, ali Jerebova ali Ulica Talcev) in nad reko Krko, da bi bil dostop možen povsod peš. Sicer pa se v okolici gradijo nova naselja (blokovska in vrstne hiše). Zapelji se tja, poglej ali začutiš dobro energijo...
Citiraj
Podgurc
nartabolš je napisal/a:
Sej pravm, usi nejkej u mejstu rineje, pa je tm samu še ciganija pa busanci. Sm šu zadnč na opčino pa sm tam, na šaltrj samu jst stal pa 5 busancu pred menoj, k sa legitimacje dejlal, pol pa še 10 cganu, k sa cgansko podpuoro fiehtal. Sa cganke kr nuotr na opčini cigaret kadile pa svujm atrukm zizat dajale kr tm, na hodnik sa zizk kazale.
Citiraj
oidfšs
tamživimm je napisal/a:
Priceless. :))
Citiraj
nartabolš
Podgurc je napisal/a:
Najboljši post ever :))
Citiraj
tamživimm
oidfšs je napisal/a:
Živim, živim, le da zame center NM ne predstavlja bolnica in avtobusna postaja.
Citiraj
Lepotička
Sem Novomeščanka in lahko povem, da večina zgoraj napisanega ni res. Samo negativno pretiravanje. V Novem mestu je prav prijetno živeti, še zlasti v spalnih naseljih izven centra. Sem pa tja vidiš kakšnega Roma, ampak greš lepo mimo. V zadnjih nekaj letih se je precej spremenilo na bolje, zdaj urejajo še stari center mesta, tako da bo tudi tam bolj urejeno. Če nameravaš živeti v Nm, ne verjemi negativcem, ampak sam/a pridi pogledat, potem se boš pa lažje odločil/a.
Citiraj
hhm
bolj domišljavi ljudje kot v Novem mestu so samo še v lublani...
Citiraj
oidfšs
tamživimm je napisal/a:
Bejž, da ciganov v centru ni? Dopoldne jih mrgoli! Ordinirajo okoli bolnice, ko gre mladina iz šole, se spravljajo nanje na avtobusni postaji in na poti do nje. Ali si slepa ali pa ne živiš v NM. Zadnjič je ena srednješolka čista prestrašena prišla domov, ker je bila enemu ciganu preveč "všeč".
Citiraj
Joža
Novo mesto je isto že 50 let. Edino kar mesto pokonci drži je Krka pa še to vprašanje časa.
Revoz je bil včasih aktualen sedaj je bolj žalost.
Kar se tiče življenja, zdravstveni dom poln romov, šele 2 leti imajo pravo "urgenco", nakopovanje je samo qulandia, življenje na vasi pa ni za vsakega.
Sem živel v Ljubljani in maš tudi lepe predele, promet je pa dosti bolj tekoč- poštiman.
Citiraj
Podgurc
Jst pravm taku;
U mejst nej za žiut. Kukr je že adn napisou, tm u mejst sa samu še busanci pa cgan.
Nrbulše, d grieš k nm u podgurje. Ampk samu, če s kej prida. Če nejs, pol tud k nam ne rabš huodt.
Jst b t rieku d prid na Zajč Vrh. U tej vas sa usi mskontrji. Usaka bajta ma enga k zna na harmonko špilat. Jst znam tud. Pa zdravn sa zidance pa nuogradi. Je usak dan lušnu ku kürba.
Citiraj
dol3njka
živim malo izven mesta in mi je super, nikoli ne bi menjala za sivo betonsko ljubljano. Tu imam vse kar potrebujem, naravo na eni strani in mesto na drugi
Citiraj
tamživimm
V Novem mestu (centru ali obrobju) živim že 43 let, vmes sem 5 let živela v eni vasi nekaj izvem mesta in 5 let v Ljubljani. Gužva na cesti zjutraj in popoldne je res (razen med počitnicami), ampak izpostavljat to je smešno, ker gužva je itak v vseh mestih. Pa si upam trdit, da tu primerjalno veliko manjša. Cigani so, v centru pač ne. Sama nisem v vseh teh letih imela nobenega srečanja z njimi, kar sem jih videla, sem jih ob rednem brskanju po smetnjakih. Če kaj, se zaradi ciganov izogni Šmihela - ki mi je itak najbolj grd del mesta. Mesto oziroma nova stanovanja se itak širijo zgolj V Brodu, smer Dolenjske toplice, predrago, glede na ponudbo, drugje se prodajajo ali oddajajo obupno stare hiše ali del njih, že opremljena novejša stanovanja zanemarljivo malo. Neposredna okolica pa ... odvisno od okusa, Meni ne potegne, mnogim zelo. Vse je subjektivno. zato se odloči sama, ker boš ali ne boš TI živela tam.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.