Odgovori: "klasične" napake

Pregled teme
JANC
Zdravo.

Pravilno je GA, saj se ta (naslonska) oblika osebnega zaimka nanaša na zadnjo besedo "prejšnjega" stavka (odnosnico), in sicer na besedo LUKSUZ. Vprašamo se: Kateri luksuz je dobrota? In dobimo odgovor: Tisti, ki GA ni treba deliti z vsemi.

Upam, da bo zdaj razumljivo :)
Citiraj
dejavu
Pride čas, ko te sreča pamet in ugotoviš, da je dobrota luksuz, ki GA/JE ni treba deliti z vsemi.

Pravilno se piše... kako. Hvala
Citiraj
Bobek
http://www.24ur.com/foto-poslovni-prost ... oplje.html:

Ob vstopu v kletni prostor najetega poslovnega prostora skoraj niso morali verjeti svojim očem, saj je bil ta poln zelenih rastlin.

V nezakoniti trgovini s prepovedano drogo bi vrednost zasežene droge lahko dosegla okoli 400.000 eurov.

(poudaril Bobek)
Citiraj
Bobek
Ni še ravno klasična napaka, vendar postaja: tu zraven je oglas za glasovanje za Slovenca leta 2013, v katerem stavke začenjajo z malo začetnico, če se ti začenjajo z doc., dr. ali mag. Le po katerem pravilu v SP so se sestavljalci/postavljalci/lektorji zgledovali?
Citiraj
Bobek
Taista gospa pa je v Odmevih oni večer izjavila, da so "nekateri imeli velika očesa". Kje naj zdaj dobim tistega smeškota, ki obrača "očesa"??

;)
Citiraj
Bobek
Sinoči je Rosvita Pesek v Odmevih izjavila, da je v Kijevu "obsedeno stanje". Mislim, da bi morala vedeti, da se takemu stanju reče obsedno, kenede.
Citiraj
Bobek
TEMU NI TAKO (nadaljevanje)

Današnji spletni Večer: Po naših podatkih seveda temu, da je policija Žlendru in odgovornim na AVP svetovala, da ne smejo ukrepati zoper tiste, ki jih je policija že ovadila, nikakor ne drži, saj sta bila ...
(poudaril Bobek)
Citiraj
lili-putka
Polvikanje:
Narobe: Boste prišla na razstavo?
Saj ga niste videl prvič.
Pravilno: Boste prišli na razstavo?
Saj ga niste videli prvič.
Citiraj
minime79
Mislim, da lahko pri klasičnih napakah kar lepo omenimo predloge s/z in k/h, ki jih tako radi zamenjujejo že mladi, potem nekdo/negdo ter velikokrat med novinarji napačno uporabljen "ogljikov monoksid" kateremu se pravilno reče ogljikov oksid.
Citiraj
ajtim
Zvedavec je napisal/a:
Pokorno javljam, da se strinjam z Luko(m) Lobetom.

Tudi mene je zmrazilo, ko sem nekje prebral za lase privlečeno utemeljitev, da se besedni členek ...koli piše za oziralnimi zaimki samostojno zato, ker so sicer predolgi.

Dopuščam tudi drugačno utemeljitev, vendar mi čut za bralno tekočost in naravnost slovenščine narekuje vztrajanje pri stičnem pisanju.
Sicer je treba, v skladu s pravopisno doslednostjo, pisati samostojno tudi druge podobne členke, recimo ...najst v besednih zapisih števil, recimo "sedem najst" za "17", ali ...krat, recimo "koliko krat" namesto kolikokrat ipd.

Že oznaka, da gre za ČLENEK, narekuje njegovo vpetost, nesamostojnost (sicer ne gre več za členek; verižni členek je del verige, sicer ni več členek temveč obroček /!/) in tudi jezikoslovno se ČLENEK opredeljuje kot beseda brez samostojnega pomena, ki se navadno prideva drugim.

Kolikor poznam slovenščino, brezpomenski samostojno stavljeni besedni členki izgledajo nenaravno, da ne rečem utrgano, in jih pravopis ne bi smel dopuščati. Zato menim, če je komu všeč pravopisna utrganost "kakor koli, kakršen koli, kdaj koli, kdor koli, kjer koli ipd.", naj izvoli, a čut za jezikovno naravnost narekuje pisanje členka koli skupaj z osnovo, tj. kakorkoli, kakršenkoli, kdajkoli, kdorkoli, kjerkoli itn.

(Če se motim, bom vesel razsvetlitve.)
Citiraj
Zvedavec
Luka Lobe je napisal/a:
SP2001 se ne strinja s tem (in celo na prvem mestu navaja dvobesedne oblike). Imaš kakšno utemeljitev, da je "kdor koli" napačno?
Citiraj
Luka Lobe
Kdor koli, kadar koli, kjer koli... me kar zmrazi...
Kdorkoli, kadarkoli, kjerkoli so pravilne besede.

In cene... Čevlji od 80 eur. V slovenščini manjka v nadaljevanju "do" in gornja meja. Toda, ker nam počasi vladajo avstrijske in nemške trgovske hiše, prevajalci in lektorji so jim pa očitno predragi, ali pa kupci nismo spopštovanja vredni, pač prevedejo iz nemščine "Schue AB 80 eur" kar s pomočjo Google translatorja.

Tako.
Citiraj
spela_
cat_s je napisal/a:
Seveda imaš prav (dodam še, da bi moral biti presledek pred %). Nekatere stvari so nesmiselne in napačne. Vendar so po drugi strani nekatere stvari v jeziku pomensko nesmiselne, vendar pravilne. Na primer dvojna zanikanja (nihče ni prišel). :)

Zadnjič sem pa v nekem katalogu videla reklamo za kavč: prej 1600, zdaj 2500 evrov. Kar so oglaševali kot znižanje. :)
Citiraj
spela_
Pippa je napisal/a:
Če smo pri popevkah, pa naj znova omenim še tisti verz o "visenju v mreži med dvemi drevesi" (naslov pesmi je Bit, poje pa skupina Zmelkow, če se ne motim). Pri tem so v neki oddaji na Valu 202 besedilo te pesmi izrecno pohvalili, češ da za razliko od večine drugih slovenskih popevk ni slaboumno.
A pričakovati, da bi PISCI besedil znali sklanjati, je pa že preveč?
Citiraj
spela_
jaz9 je napisal/a:
Mogoče je pa v resnici mišljen pralni stroj?
Citiraj
avgusta1
Mene v uho zbode tudi:
Barvna pramena že za x EUR.
Citiraj
cat_s
Pozdravljeni!

Nisem slavistka, vendar ljubim slovenščino in njene posebnosti, zato me še toliko bolj motijo napake, ki jih opisujete. Pa tudi sama marsikatero opazim.

V času razprodaj, recimo, velikokrat opazim takle plakat:

veliko znižanje do -40%

Ali se motim, ko menim, da je to narobe? Minus se mi zdi povsem odveč, saj je zajet že v besedi "znižanje"! Jaz bi napisala "veliko znižanje do 40%", kar pomeni, da so cene do 40% nižje kot sicer. Nekako se mi zdi, da "znižanje do - 40%" v resnici pomeni "zvišanje do 40%"!

Pa še ena v zvezi z minusom, kjer pa je le-ta (po mojem mnenju) potreben. V zimskem času, ko so zunaj nizke temperature, ljudje rečejo:

"Joj, kako je bil danes zjutraj mraz!! 20 stopinj je bilo!"

Ko odvrnem, da je 20 stopinj kar veliko in da torej ni bil mraz, rečejo:

"Ja minus, valjda, saj je zima!"

in me označijo za tečno. Nič ne pomaga razlaga, da pomeni plus, če minus izpustimo :-)

Tudi tole mi žre živce:
"Hotel je preprečiti, da mu pes ne bi pobegnil."
Kaj je torej hotel preprečiti? Sklepam, da pobeg. Ker to, kar piše, pomeni ravno nasprotno!
Primer sem si izmislila, vendar sem podobne trditve našla v knjigah uveljavljenih slovenskih pisateljev! Novejših, seveda.

Pa še ena z oglasa, s katerim fitness klub vabi v svoje vrste:
"Gibaj z nami!"


O sodobnih popevkah pa raje ne bi izgubljala besed... Najpogosteje me zmoti, da je nekdo nekoga sanjal... Trdim, da človek sanja sanje, ali pa sanja O NEKOM. Hči, ki študira slovenščino, pravi, da se motim, ker da se jezik spreminja, na mojo pritožbo, da je omenjen primer prišel k nam iz hrvaščine, pa odgovori: In kaj potem? Samo poglej, koliko besed je iz nemščine, angleščine... In sem lahko tiho. Ampak moti me pa vseeno.. :-))
Citiraj
jaz9
prati - umivati (pomivati)
Na "pranje" posode v pomivalnem stroju sem se nekako že navadila (čeprav ga še vedno ne morem sprejeti), ampak danes sem v reviji, ki je ne bom imenovala, opazila pripomočke (trde, podobne kozarcem), ki jih lahko "peremo v PRALNEM" stroju. Sploh ne bom komentirala ...
Da ne omenjam rabiti 'potrebovati'. Je to mar postala že norma.
In pa (zame) najnovejše: ogovarjati ('klevetati, opravljati'). Mar "ogovarjati" ni nedov. od "ogovoriti"?
Citiraj
Bob
Tekst napisal Vili Rezman, pa ne tisti, ki je poslanec ali kar že je. Glavno, da zadane ;)
Citiraj
Pippa
Mah, popevke so itak klasa zase.
Jaz vedno pomislim na Šank Rock in njihovo "jaz nimam noč za spanje" in me kar stiska v želodcu. :P
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.