Odgovori: Kam z odvečnimi knjigami?

Pregled teme
anazupancic
Jas sem na bolhi prodala dve!! Se splača.
Citiraj
_tanya_
Je že kdo poskusil s prodajo na bolhi?
Citiraj
MaryaP
Jaz jih najrajši podarim.
Citiraj
Webster
Če ima kdo doma odvečne knjige, obstaja cel kup načinov, kako jih spraviti naprej, v star papir knjige nikakor ne sodijo..

-----------------

Kot so komentatorji že povedali, se da stare knjige ponuditi antikvariatom, ki pa ponavadi ne bodo odkupili vsega. Večinoma jih zanimajo redke zbirateljske knjige, klasiki s področja filozofije, psihologije ali ezoterike, nekateri literarni klasiki, sploh šolska domača branja in knjige za mladino.. Velja, da če se neka knjiga dobro prodaja v knjigarni, bodo za njo zainteresirani tudi v antikvariatu. Pošljemo jim seznam po e-pošti in nam odgovorijo, kaj jih zanima.

V Ljubljani načeloma največ odkupi in da najboljšo ceno antikvariat Alef, nekoliko bolj zahteven je Glavan, najbolj izbirčen je Trubarjev antikvariat. O Cunjaku so mnenja mešana. V Radovljici in Kranju sta prav tako antikvariata "Bukvarna", v Kopru je antikvariat Libris, v Celju Antika, prav tako ima Cunjak po državi še nekaj antikvariatov (trenutno v Kopru in Kranju).

Če antikvariat ne vzame knjig, je naslednja opcija, da jih ponudimo po bolhi ali na facebooku (v skupinah za prodajo in nakup knjig). Na ta način se da prodati marsikaj, je pa potrebna potrpežljivost in ne smemo pretiravati s ceno (če nekdo drug prodaja isto knjigo za nižjo ceno kot mi, jo bo kupec seveda vzel pri njemu...)

--------------------------

Knjige, ki jih ne uspemo prodati, lahko na številne načine podarimo. V Mariboru (Bukvarna Ciproš) in v Mežici (Bukvarna Radovednež) sta bukvarni, ki sprejmeta v dar vsako knjigo in knjige nato prodajata naprej po simbolični ceni. Vse ponujene knjige sprejemajo tudi številne knjižnice, ki jih nato vključijo v lastne zbirke, preostanek pa prodajo in podarijo (npr. Mestna knjižnica Ljubljana).

Po Sloveniji je tudi več sto knjigobežnic, v katerih lahko pustimo knjige in jih nato poberejo mimoidoči. Njihov zemljevid je objavljen tu:
https://www.google.com/maps/d/viewer?hl ... qIkn0qYggY

Knjige lahko podarimo tudi v kategoriji "Podarim" na bolhi in na strani https://www.podarimo.si/ - na omenjenih straneh tudi redno objavljajo svoje kontakte ljubitelji knjig, ki sprejemajo darove in so jih pripravljeni priti iskat.

Če nič od tega ne pride v poštev, je preprosta rešitev, da knjige zložimo v škatlo, gor napišemo "podarim" in jo postavimo na klop na najbližji avtobusni postaji. V nekaj dneh bo škatla verjetno prazna.
Citiraj
neznana_
Pozdravljeni,

Sem ljubiteljica stare litarature. Če vam knjige, ki vam ne pomenijo veliko, le nalagajo dodatno delo z brisanjem prahu in vam jemljejo bivalni prostor, jih z veseljem brezplačno odpeljem.

Moj kontakt: [email protected]

Lp,
Lea
Citiraj
Iza1976
Ana-Stazija
ali so še vedno te knjige na razpolago??
Citiraj
Iza1976
Z veseljem jih vzamem, ker imam bralne skupine z bivšimi odvisniki in zaporniki. Kadar imam kaj knjig na zalogi jih podarim.
Citiraj
ljubiteljica knjig
Ana-Stazija je napisal/a:
joj anasatziaj škoda da nisem prej videla tega. Jaz obožujem knjige, eno sobo imam prav pripravljeno za njih. Če še jih ni odalin je iz je Maribora bi jih kar vzela, Ljubljana pa je predaleč zame.
Citiraj
v Kranju
So ravnokar imeli akcijo zbiranja teh knjig - škoda, da se nisi javila malo prej. Nekaj tako prinešenih bodo uvrstili v svojo zbirko, ostalo bodo dali na voljo obiskovalcem, da jih poberejo zase.

Enako akcijo so imeli z videokasetami:)
Citiraj
Pik
Ana-Stazija, najbolje, da pustite kontakt do tega znanca, bodo knjige najhitreje našle novega lastnika. Ko se knjižnice v začetku leta želijo znebiti starih revij, jih večkrat vzamem in odnesem tja, kjer se jih razveselijo. Niso vse bolnišnice in domovi nezainteresirani. veliko je možnosti in krajev, kjer se knjig še vedno vzradostijo. Znanka bo odprla kavarno in sem ji predlagal, da bi lahko strankam podarjala knjige. Zagotovo ta tema odpira zanimiva vprašanja, zato čestitke Založbi Modrijan za njene pobude in akcije.
Citiraj
Katja10
Založba Modrijan zbira knjige v svoji knjigarni na Trubarjevi in jih potem razvozi po varnih hišah, domovih za ostarele, zaporih itn. Če gre za večje količine knjig, jih (tako je bilo vsaj pred časom) pridejo iskat na dom in jih odpeljejo.
Citiraj
recikklaža
Zmetala v kontejner za papir. Pred leti bi mi bilo to svetoskrunstvo, danes nimam težav s tem. O, knjiga, papir si in v papir se povrneš.
Citiraj
pilgrim
Povprašajte tukaj,
bukvarna ciproš
resda se dušijo v knjigah, a so jih bili še vedno veseli.
Citiraj
hermiona
Pred leti sem menila, da je knjiga sveta stvar. Nemogoče, da bi jo zavrgla, zažgala ali zavrnila, če mi jo kdo ponudi. Zdaj pa je moje mnenje bistveno drugačno. Vse preveč je knjig, ki sploh ne bi smele iziti oz. si tega ne zaslužijo.Tudi zaradi njih tiste knjige, ki so res knjige, ostanejo spregledane, neznane.

Zato je potrebna pazljivost pri izbiri knjig za branje in pri izbiri knjig, ki jih želiš imeti v svoji bližini. Sprejemanje knjig v kompletu ni v skladu s tem ;-)
Citiraj
Ana-Stazija
Spoštovana gospa,

vprašanje sem postavila ravno zato, ker bi se moj znanec rad "rešil" knjig v kompletu, naenkrat in še komu napravil dobro delo. Nekateri ljudje pač ne marajo trgovanja, pa tudi časa nimajo, da bi pripravili seznam knjig in se dogovarjali s posamezniki, katero knjigo bi kdo imel, čeprav bi mu jo z veseljem podarili. Že sam ima obsežno knjižnico, očetove pa bi se rad znebil v paketu, vse naenkrat. Ja, nekateri knjige tudi zažgejo in jih vržejo v kontenjer, kar se meni zdi še vedno zločin in sem tudi že kdaj vzela kakšno takšno odvrženo knjigo iz kante. Tudi sama se sprašujem, kaj bo, ko mene ne bo več, z vsemi številnimi knjigami, čeprav sem otrokom vcepila ljubezen do branja. Najbrž jim bodo odvečne.
Citiraj
Ena upokojena
O boh, menda ja jih ne sežigajo? Sama si zdaj urejam domačo knjižnico, najbrž po vzoru tistega očeta in bi jih bila zelo vesela.
Ana-Stazija, me lahko povežete? Ali pa je bilo vaše vprašanje bolj splošne narave?
Citiraj
insajder
V starih časih je Društvo slovenskih pisateljev v času Slovenskih dnevov knjige (konec aprila) med stojnicami založb priskrbelo tudi stojnico za izmenjavo, kjer ste lahko pustili odvečne knjige, odnesel pa jih je lahko vsak, ki je to želel. Ne vem, če v tem okviru ta akcija še poteka, vem pa, da podobne kupe knjig premoreta v svojih prostorih knjigarna Modrijan in revija Literatura. Najbrž pa se bodo tisočev knjig prestrašili, zato bi se splačalo začeti na krajih, kjer se knjigoljubi načeloma zbirajo - stojnice Slovenskih dnevov knjige v Ljubljani, Mariboru in še kje so najbrž pravi naslov.

Samo mimogrede: tudi vaša primerjava med tujino in domovino pokaže, da v Sloveniji izhaja veliko, morda preveč knjig, kar dokazuje tudi statistika. No, e-knjiga reši vsaj ta problem: ko umreš, svojci nimajo težav z odvečnimi knjigami ;-)!
Citiraj
Ana-Stazija
Kar nekaj mojih znancev se sprašuje, kam z odvečnimi knjigami. Starši so npr. umrli, odšli v dom ostarelih, po nekom podeduješ bogato knjižnico, pa imaš že sam veliko lastnih knjig, premalo prostora ali pa te knjige preprosto ne zanimajo. Brezplačno bi jih rad podaril, a komu? Knjižnice imajo še same preveč svojih lastnih knjig, ki jih izločajo. Domovi za ostarele, zapori, šole, hoteli? Nihče ne mara knjig, čeprav bi jih podarili. Nimaš se časa ukvarjati s posamezno prodajo, upira pa se ti, da bi se na knjige prisesali mrhovinarji, ki služijo s preprodajo. V tujini imajo npr. marsikateri kampi bogate knjižnice, pa hostli, bolnice... Pri nas pa vse te ustanove odklanjajo knjige. Videla sem že, ko so dediči praznili stanovanje pokojnega in knjige zmetali v ogromen kup ter - zažgali. Kam torej s knjigami? Zgolj na odpad? Trenutno se s tem vprašanjem ubada moj znanec, ki je po očetu podedoval knjižnico s 5 - 7.000 knjigami raznih zvrsti, stanovanje pa mora izprazniti, ker ga potrebuje mlada družina.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.