Odgovori: Telekom krade.

Pregled teme
klemenxx
aha, potem tvoje tel. st. pa ne more nekdo desifrirat oz. jo dobiti, glede na to, da jo vpises, kot vpises tudi geslo in upor. ime?


telefonske št. dostopa do net-a po sloveniji so itaq znane, greš na stran
internet providerjev in izveš vse podatke..


hm, limita ni, ker se telekomu ne splaca, ker bi potem manj zasluzili, ali je kaksen tehnicni vzrok tu?

Vsakega pomalo. Poglej Telekom kolikor je meni znano ni socialna ustanova,
tisti ki danes protestirajo proti podražitvi impulziv za študente delajo po mojem osebnem mnenju napako, ker je eden izmed večinskih lastnikov Telekoma tudi država, bi študentarija morala pritisniti na njih - aja saj ne morete, ker je predsednik vlade ukinil (po njegovem) nepotrebno ministrstvo za Informacijsko tehnologijo - pa se za študente ne bo nihče več zavzel - mi je presneto žal.. Študentske organizacije pa itaq ne zanimajo študentje, temveč njihov denar :)

No da skrajšam moje (trapasto) razmišljanje - če prav vem slovenski telekom tega še nima tehnično rešenega, pa tudi vprašanje je kdaj bodo
to imeli rešeno - pa tudi mislim da npr. Nemški Telekom tega tudi nima rešenega..
Medtem ko mobilnim operaterjem (kot je napisal Hmmmm) je to pač
dodatna storitev, namreč med njimi vlada konkurenca in če z enim nisi zadovoljen, greš enostavno k drugemu, torej ostaneš pri tistem, kateri je najbolj uporabniku prijazen - pri nas je to očitno samo Mobitel, ostali se pa še učijo marketinga..

Medtem, ko Telekom je pri nas - samo eden in najbrž tudi ne bo imel
konkurence na tem področju še kar (dolgo) nekaj časa, če je država pametna pa tudi nikoli, ampak to je že druga pravljica za lahko noč.

lp
Citiraj
pač nekdo
aha, potem tvoje tel. st. pa ne more nekdo desifrirat oz. jo dobiti, glede na to, da jo vpises, kot vpises tudi geslo in upor. ime?

hm, limita ni, ker se telekomu ne splaca, ker bi potem manj zasluzili, ali je kaksen tehnicni vzrok tu?

hvala za potrpezljivost :) in LP
Citiraj
klemenxx
eno vprasanje: a je mozno, da nekako nekdo zvoha tvoje uporabnisko ime in geslo, stevilko in potem klice na tvoj racun, ne glede na to, da si kable ven potegnil? potem je se vedno lahko astronomski racun?
------------------------------------------------------------------------------------------
uporabniško ime in geslo je seveda mogoče dobiti, sicer zelo težko, ampak
se da.
Vendar to nima zveze z klicanjem, primerčič:
- oseba A ima tf. številko 111111 in neko uporabniško ime
- oseba B "ukrade" uporabniško ime, vendar ima tf. cifro 222222
oseba B kliče na npr. Siol(arnes, volja...) - impulzi gredo na račun OSEBE B, ker telekomova centrala pač računa klice tistemu iz katere tf. cifre je bilo klicano (logično).





ali obstaja kaka varjanta, da se na telekomu dogovoris za mesecni limit? npr 10 000 na mesec in ko to dosezes, te opozorijo? (to za dial up) da ni pol mio racun za tel?

Mislim, da (zaenkrat) še NE. Vendar lahko lastnik tf. priključka blokira:
- 090
- 041,031,051,040,070 klice
- lahko blokira klice v tujino 00

kaj ti pa potem še ostane, klicanje po državi..

lp
Citiraj
pač nekdo
eno vprasanje: a je mozno, da nekako nekdo zvoha tvoje uporabnisko ime in geslo, stevilko in potem klice na tvoj racun, ne glede na to, da si kable ven potegnil? potem je se vedno lahko astronomski racun?

ali obstaja kaka varjanta, da se na telekomu dogovoris za mesecni limit? npr 10 000 na mesec in ko to dosezes, te opozorijo? (to za dial up) da ni pol mio racun za tel?
Citiraj
klemenxx
Kraja impulzov za vročo linijo

Lastnik komercialne telefonske linije 090 naj bi si prek tujih telefonskih številk večal dobiček

Mojca Furlan - Rus

LJUBLJANA - Nekateri kradejo avtoradie, drugi obleke, tretji kaj drugega, ni dvoma, seznam je dolg. Dokaj nenavadno tatvino pa si je omislil 53-letni Emil Kadrijevič iz okolice Hrastnika, če je seveda res, kar mu očita tožilstvo. Ukradel naj bi namreč kar 646.007 telefonskih impulzov, vrednih natanko 2,655.088 tolarjev. Vse skupaj naj bi se zgodilo med 6. januarjem in 2. junijem leta 2000. Skupaj z mlajšim neznancem, ki mu še niso prišli na sled, naj bi odpirala Telekomove razdelilne omarice, vgrajene v stanovanjskih objektih na različnih koncih Ljubljane. Nato naj bi se s posebnim telefonskim priključkom priklopila na eno od telefonskih številk uporabnikov Telekoma in na priključek številka 090-4312, erotične komercialne linije podjetja Kopeks, ki je bila Kadrijevičeva last. Ta naj bi na tak način kar 1209-krat poklical na omenjeno linijo 090, naročniške številke pa priklapljal tudi na številke 95, 988 in 989.

Tožilstvo trdi, da je s tem oškodoval Telekom za 90.898 tolarjev, to je škoda, ki jo je Telekom na podlagi reklamacij že povrnil enaindvajsetim imetnikom naročniških številk. Drugi oškodovanci naj bi bili ogoljufani za skupno 2,565.088 tolarjev. Očitno so bili zneski porabe telefonskih storitev, ki so bili povzročeni s tatvino impulzov, na posameznega uporabnika naročniških številk razmeroma nizki, da jih sploh niso opazili in niso vložili reklamacije. V obtožbi je še zapisano, da je na podlagi pogodbe med Kadrijevičem in Telekomom (ki bi si moral zadržati 30 odstotkov ustvarjenega neto prihodka od prometa na Kadrijevičevi liniji 090) Telekom Kadrijeviču že izplačal dobrih 201.000 tolarjev. Zanimivo je tudi, da naj bi storilec neposredno po klicu na 090-4312 večkrat na istem priključku poklical tudi številke 95, 988 in 989. Tožilstvo trdi, da je tako hotel odvrniti sum kaznivega dejanja oziroma morebitne preiskovalce prepričati, da je naročnik sam poleg teh klicev klical tudi na 090-4312 ali da je imel storilec za klicanje napravo s ponavljanjem zadnje številke, zaradi česar v primeru prijetja neposredno po klicanju na te posebne številke ne bi bilo posrednega dokaza, da je pred tem klical na 090. Klici na te številke so bili namreč zelo kratki. Klicano je bilo tudi na nekatere običajne številke v mobilno ali javno omrežje, očitno je šlo za določeno sporazumevanje ali sporočanje o opravljenem delu med pomočnikom in organizatorjem kaznivega dejanja. Emil Kadrijevič obtožbe zanika. Pravi, da s kaznivim dejanjem ni povezan in da je tožilstvo delovalo po liniji najmanjšega odpora, ko je iskalo motiv izključno pri njem, ker je lastnik Kopeksa, ki je tržil to komercialno telefonsko linijo. "Motiv bi bil vsekakor lahko tudi poslušanje erotičnih zgodb na tej liniji, interes pa v tem, da klicatelj ne plača ničesar," je v zagovoru povedal obtoženi, ki na vprašanja tožilstva in sodišča ni hotel odgovarjati. Obtoženi trdi, da je v pogodbi med njim in Telekomom zapisano, da se dohodni klici na številko 090 obračunavajo po enaki tarifi kot klici na številko, ki je bila podlaga za to komercialno linijo. Torej bi se lahko (če bi bil seveda v to vpleten) z nekom dogovoril, naj raje kliče na podložno in ne na komercialno linijo, s čimer bi se vseeno ustvarjal finančni prihodek iz naslova govorne storitve z dodano vrednostjo, sled za storilcem pa bi bila zabrisana. Kadrijevič pravi, da na tak način ne naročnik telefonske linije ne Telekomova služba za reklamacije ne bi mogla ugotoviti, da je prišlo do klica na komercialno linijo.

Kadrijevič se tudi sklicuje na podatek, da naj bi bila v kaznivo dejanje vpletena neka mlajša oseba moškega spola. Serviser Telekoma je pri nedovoljenem posegu v eno od telefonskih omaric namreč zasačil nekega fanta, ki je s kolesom pobegnil. Serviser je na sodišču izjavil, da misli, da to ni bil Kadrijevič, saj je ta precej starejši.

Obtoženi je tožilstvu predlagal, da bi se poravnala. Tožilstvo bi odstopilo od kazenskega pregona, sam pa bi nekaj sto tisoč tolarjev nakazal Skladu žrtev kaznivih dejanj oziroma kateri drugi humanitarni instituciji. Predlog so zavrnili, češ da je bil Kadrijevič že večkrat obsojen in je še v drugih kazenskih postopkih. Potem pa se je pokazalo, da se ti podatki ne nanašajo nanj, ampak na njegovega sina z enakim imenom in priimkom. Kadrijevič starejši pa doslej še ni bil kaznovan. Zdaj bo tožilstvo o obtoženčevem predlogu ponovno razmislilo.

(vir: Dnevnik)
Citiraj
laik
hvala za odgovor.
skratka se je potrebno izogibati (neprostovoljnemu) klicanju lepotic na eksotičnih otokih (Bahami ipd.) :)))
Citiraj
klemenxx
ali pa da daš tole v hosts datoteko in po potrebi obnavljaš.
Citiraj
Wega (za hec)
No, še malo za sprostitev: v časih, ko je bilo pravilno namestiti modem za klicni dostop prava umetnost, saj se je nujno tepel z vsemi mogočimi DMIA in IRQ in tipkovnico in vsem, mi je neki dialer meni nič tebi nič izvedel kompletno namestitev in se povezal tja nekam v tri krasne. To je bilo res že kar nekaj let nazaj in na srečo sem imel še tk-tk-tk način in ne tonskega, tako da se je na srečo slišalo, ko je "vrtel" številko.

Laiku je že odgovoril hmmm, dodajam le toliko, da gre pri tem za to, da dialer (v prevodu bi se reklo klicalec po telefonu) prekine povezavo z ponudnikom, ter da ukaz modemu, da se poveže na neko juhuhuuu cifro, kot je razložil hmmmm.
Današnji dialerji so pač mnogo boljši, kot je bil tisti moj izpred let in vse to naredijo čisto potihem. Če imaš srečo se v XPjih v trayu pojavi tisti rumen oblaček "nova povezava je vzpostavljena", ampak kdo bi bil pozoren.
Dodaten način kontrole je da omogočiš prikaz skritih datotek in čekiraš mapo "Network conections" ali "moje povezave" ampak seveda tudi to že zdavnaj ni več problem za dialerje.

Skratka protivirusni program in figa v žepu, da je kondom dovolj moćen.
Citiraj
hmmm
Ne gre za povezovanje v satelitski internet, ampak za navadne klice v bolj eksotična območja kakih tihomorskih otokov, območje satelitskega sistema Thuraya in podobnih in najdražje omrežje Inmarsat.

Telekom menda že nudi tudi blokado za to 7 območje, tako nekako kot za 090.
Citiraj
laik
imam čisto preprosto vprašanje za stručkote: kako se lahko računalnik ki je priklopljen na internet samo preko navadnega modema+žica kar naenkrat (s pomočjo dialerja)lahko »preklopi« preko satelitske povezave na internet.

kot vem sta to dve povsem različni zadevi: klicni dostop je preko žice, medtem ko ti. satelitski internet
spada med broadband dostope do interneta, fizično potrebuješ anteno ki je POVEZANA z računalnikom in pa seveda providerja, ki ima zakupljene zmogljivosti na satelitu.

skratka meni pri Telekomovih cvetkah tudi nekaj smrdi in se podpišem pod Wego.
Citiraj
hmmm
Mah klele se kar strinjam s tabo. Ponudnik bi moral zagotoviti neko varovalko ko se gre za klice v eksotična območja, ki zelo hitro račun zvišajo za nekaj 100K sit. Če tehnološko ni kos goljufom, potem je pač za en k*u*r*c ponudnik. Zakaj ne bi pred vzpostavitvijo zveze v eksotično ali satelitsko območje uporabnik vtipkal nek pin, tko nekako kot pri bančnih karticah? Kdo bi imel bančne in kreditne kartice, ki bi bile tako nezavarovane, da vam vsak malo bolj brihten mimo grede spuli dol 1 Mio, čeprav po lastni neumnosti?

No zadnjič me je prav prijetno presenetil naš Mobitel, za katerega se ne sliši ponavadi prav lepih besed. Žena je imela nekaj daljših nujnih klicev v tujino iz mobitela, tako da se je hitro nabralo pogovorov za 40K. Naslednji dan me je (ker je mobitel pod mojo cifro v družinskem nevemčem) prijazna gospodična iz mobitela poklicala in mi povedala, da je iz te in te cifre naenkrat prišlo do ogromnega povečanja prometa in povprašala, če je vse ok ali je možno, da je prišlo do kake zlorabe.
Citiraj
Wega (za luno)
Jezi me pravzaprav to, da nekdo na nekih je*enih otokih kasira blazne denarje, vsi pa skomignemo z rameni - Telekom, internet ponudnik, neprizadeti uporabniki - in se delamo kot da je vse normalno in naravno.
To ni več hoax trojanček ampak čista kraja.
Mi vsi pa - če nismo ravno prizadeti - rečemo: prav mu je.
Ah, ta svet...
Citiraj
Saško
In po možnosti računa manj kot milijon !
Citiraj
Saško
A to se vi o ADSL al o ISDN problemčkih pogovarjate ?

Ker bom nazadnje srečen, da sem v vukojebini kjer ADSL ni možen.
In obratno žalosten ker ni možen...je pa možen zjebat 1 mio sit...
Citiraj
Saško
No če se spomenm na tvojega kolega s 100,000 za telefonskega mejdush...bi kar lepo četico pravih iz mesa in krvi dobil...no..vsaj za pol ure vsako :)))))
Citiraj
Tajfun
Wega, nisi za luno, ampak tako pač je. Porabljene impulze v mednarodnem tel. prometu mora nekdo plačat. Če bi šlo za lokalno omrežje, bi Telekom lahko zamižal na eno oko in morda le opozoril takega naročnika.

Pri mednarodnih zvezah pa je podobno kot pri mobilni telefoniji. Lokalni Telekom mora poravnati stroške tujim. Njih pa nič ne briga, kako je do takih 'pogovorov' prišlo. Vsaka šola nekaj stane, ta je bila sicer res draaaga.

Znani so tudi drugi primeri, ko so ljudje oškodovani zaradi svoje nevednosti. Pred kratkim je bila na tv oddaja o podjetniku iz Lj., ki naj bi kao ne plačal računa za najeto vozilo, ki ga je najelo neko drugo lj. podjetje s podobnim imenom. Podjetnik se ni odzival na opomine in računa za NEOPRAVLJENO storitev enostavno ni plačal niti se ni pritožil. Tako je sledila izvršba, a je podjetnik še kar molčal in se v zakonitem roku ni pritožil na sklep sodišča.
Sedaj pa reveža čaka rubež v višini stroškov fakture in vse dosedanjih zamudnih obresti, ki niso majhne. In NI ga sodišča, ki bi ga rešilo tega. To pa zaradi tega, ker se ni pritožil in je zato sklep postal pravnomočen.

Absurdov je danes vse več...
Citiraj
Lady L
Očitno nisi razumel. Mišljeno je bilo: 'kaj pa če jo imam?', ker k meni taka svinjarija ne pride. Štekaš? Očitno zaščita dobro deluje.
Nastavitve na "paranoic" niso potrebne - nisem paranoična in tako hudo pa spet ni.

Presenečenje? Hmm, emm, kaj pa vem .... da za moj rojstni dan, sredi moje jedilnice iz torte skoči en sexi striper?! :))))))))))))))
Citiraj
Kawaaa
ne rabiš olagume čez PC; samo ZoneAlarm firewall, pa nastavitve na "paranoic", pa ne bo nobenih presenečenj :))
Citiraj
Lady L
Evo, se javim: jaz imam ADSL in dostopam preko Siol-a, plačam 5.900K (imamo di(v)jaka - zato štud. paket). Bo pa v bodoče malo dražje - 6.600K, sfw :) in
standardni ISDN za tulifon, pa plačam ušivih 5.037K Telekomu. (čisto zadnja položnica)

Imam dostikrat tudi "maratonske" pogovore in kakšnega v tujino, pa mi zaradi tega cifra še ni presegla 7 jurjev.


Ko sem imela še analogni (cvileče-piskajoči-hreščeči) modem in dostop preko telefonske linije, je bila pa največja cifra 15K.

Mogoče imam pa čez PC olagumo? :)))
Citiraj
klemenxx
Ponudnik česarkoli mora varovati svojega potrošnika in pika

ja to naj bi bilo res, vendar samo dokler se ne vtika v moje
osebne pravice.
Kaj pa naj bi to bilo, npr. AV oprema na strani ponudnika preverja mojo e-pošto, ali pa antispam preverjanje - ali je to vtikanje v zasebnost, ali ne ??

po mojem mnenju JE, po mnenju nekoga drugega to NI..

je pa zanimivo, da so na udaru dialerjev več ali manj samo uporabniki
Siol-klicnega dostopa, ali to pomeni da ima Siol okužene svoje strežnike (ali pa deloma okužene) ??

Lahko da - vendar tega NE vedo, ali da in to VEJO..

Mogoče bi bilo zanimivo preizkusiti narediti kak klicni dostop, ali dva ?

namreč vsi nekaj "gobcajo", da imajo velike račune, nihče pa ne pove kako dostopa do interneta:

- preko SIol-a
- preko Arnes-a
- preko S5
- butnnet

- ostali klicni dostopi

Če bi imeli malce več statistike okuženosti z dialerji, bi lahko
z večjo gotovostjo odgovorili bolj natančno, kako je s tem - se mi
zdi zanimivo - mar ne ??
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.