Odgovorite: stanica

Prikaz teme
Kristina Latin
Organele možemo opisati kao podjedinice svake eukariotske stanice. Znači inzulin je hormon žlijezde gušterače i stvara se u lumenu hrapavog endoplazmatskog retikuluma (endoplazmatske mrežice).
Citat
hjk422
Profesorice recite u kojem organelu nastaje inzulin? gdje u gušterači??
Citat
Kristina Latin
Osmoza se odvija kroz polupropusnu memranu koja ne propušta sve tvari. Otapalo prolazi, ali čestice otopljene tvari ne. Zbog toga u osmozi promatramo kretanje molekula otapala, a u većini slučajeva je to voda.
Citat
nema ime
Kristina Latin je napisao/la:
ne kužim zašto je bitno otapalo ako se radi o hiper ili hipotoničnim otopinama gdje se gleda otopljena tvar??
Citat
Kristina Latin
Za početak je važno razumijeti što zapravo opisuje osmoza - kretanje molekula vode tj. OTAPALA kroz polupropusnu membranu u područje koje ima višu koncentraciju OTOPLJENIH TVARI da bi se koncentracije s obje strane membrane izjednačile. To znači da se OTAPALO kreće iz otopine niže koncentracije (hipotonična otopina) u područje više koncentracije (hipertonična otopina) kroz polupropusnu membranu. U vašem slučaju voda će ulaziti u eritrocit.
Citat
nema ime
Pozdrav profesorice. Zanima me vezano za osmozu. Ako se eritrocit nalazi u hipotoničnoj otopini, u kojem smjeru ide voda, znači kroz membranu?
Citat
Kristina Latin
Draga Milica,

svaki organ je sastavljen od tkiva, a tkiva su građena od stanica. Stanica je osnovna strukturna i funkcionalna jedinica svih živih bića. Možemo navesti nekoliko primjera stanica u čovjekovom organizmu: živčana stanica (neuron), koštana stanica (osteocit), jetrena stanica (hepatocit), crvena krvna stanica (eritrocit), bijela krvna stanica (leukocit), ženska spolna stanica (jajna stanica), muška spolna stanica (spermij)...
Citat
Milicaxxxx
Poštovani, znam da postoje dvije vrste stanica, prokariotske i eukariotske, ali trebala bih navesti primjere nekih stanica u čovjekovom organizmu, npr. specifične primjere u pojedinim organima. Možete li mi navesti neke?
Citat
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potvrdite da niste robot:

Da bi spriječili automatsko slanje poruka/registraciju dokažite da niste robot upotrebom CAPTONA zagonetke.