Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

razhod , otrok , alkohol

Default avatar
Pozdravljeni potrebujem nasvet in sicer s partnerjem sva se razšla oz. drugače povedano sem prijava partnerja za nasilje v družini , izsiljevanje itd. . No policisti so mi pomagali da vzamem stvari in grem z otrokom v drugi dom .
Naj povem da sem že bila na CSD ampak res nevem več kaj je prav . In sicer partner si misli da bo otrok dodjen v deljeno skrbništvo čeprav se otroku v zvezi ni posvečal niti za 45min . To si razlagam kot da zeli otroka zato da bi mi nasprotoval .
No po 3 dneh mu omogočim stik in takrat opazi da se je otrok po 3 dneh spremenil kar precej . Naj povem da sem pred tem prejemala smse da sem za vse kriva sama da sem unicila druzino , tudi da ga vsak dan mineva do mene in da sem zanj mrtva ... No na stiku se je obnasal kot da sploh ni on pisal . kmalu za tem ker sem o tem porocala tudi csd ... in dobila navodila naj mu odgovarjam zgolj kolikor je tema otroka .
ker je hotel po vsej sili dolociti sam stik kar npr. za jutri se je razjezil saj sem rekla da to tako ne gre , da se morava skupaj odlociti za tocen dan uro .. in da bo imel stike v prisotnosti mene 1-2h. Se je spet razjezil , napisal odj*** , da za to kar sem naredila ni opravicila ( prijava nasilja) in da sem fuj . Povedala sem mu da se za dejanje ne cutim krivo in da naj ne isce krivca v meni .
Danes pa sem prejela sporocila v katerem so manjkale crke , zatipkanost oz. kot bi bil pijan in mi ocital kako je razmisljal o najinih zalagnih dneh...
Prosim za nasvet saj sama kljub vsenu ne vem kako se do njega obnasati . Mislim si da se vednko upa v naju .
Default avatar
Spoštovani,

Za res ustrezen nasvet bi moral poznati več podrobnosti o vaši situaciji. Načeloma pa lahko komentiram takole. Iz vašega zapisa je videti, da ste v prvem koraku ravnali ustrezno. Da ste se obrnili na CSD in policijo. En od vlog teh organizacij je, da pomagajo urediti odnose, kadar se eden od partnerjev obnaša psihično ali fizično nasilno. Ker se eden od partnerjev ne obnaša normalno, mu CSD ali sodišče predpišeta kako se mora obnašati, če želi imeti stike z otrokom. Torej tukaj bi pričakoval, da CSD in morebiti tudi sodišče ne svetuje samo vam kako komunicirati z bivšim partnerjem, ampak tudi njemu zapove natančne pogoje kako mora komunicirati z vami, če želi kakršnekoli stike. Če vam on pošilja sporočila, da ste zanj mrtva, odjebi in podobno, jaz to razumem kot nadaljevanja psihičnega nasilja in groženj.

In tukaj nastopi pa drugi korak, kjer mislim, da bi bilo potrebno ravnati drugače kot ste vi. Če se vi klub njegovim grožnjam in žaljivkam po sms spuščate z njim v debato, mu s tem na nek način dovoljujete tako komunikacijo. V takih primerih svetujemo, da se še enkrat obrnete na CSD in se pogovorite kako zapeljati zadevo. Logično bi bilo, da se vsa komunikacija prekine dokler bo bivši partner izvajal psihično nasilje in grožnje. Naj CSD odredi ali ima lahko stike ali ne in pod kakšnimi pogoji. Lahko so stiki pod nadzorom CSD. Vi imate pravico zaščititi sebe, da nikoli več niste deležni takih groženj. To se naredi tako, da se bivšemu partnerju čisto mirno sporoči: »V zadnjih sporočilih si me žalil in mi grozil. Do sedaj sem to prenašala, zdaj pa tega ne bom več. Če narediš to še enkrat, bom prekinila vse stike. Od takrat bo vse naprej urejal CSD in sodišče.« In če ne upošteva te vaše zahteve, to tudi uresničite.

Na koncu pravite, da mogoče partner še upa, na vajino vezo. Pomembno se mi zdi, kaj mislite vi. Ali želite ponovno živeti s tem partnerjem ali ne. Ko boste sprejeli to dokončno odločitev, boste tudi lažje s pomočjo CSD in sodišča dorekli kakšne pravice ima partner do otroka ter šli sami naprej v življenju. In si v nadaljevanju najbrž našli partnerja, ki se ne bo vedel nasilno in žaljivo.

Je pa kot rečeno, težko svetovat pri tako občutljivih temah takole na podlagi enega kratkega zapisa. Ena stvar, ki je ta trenutek jaz ne vem, je, kako nevaren je lahko bivši partner. Če lahko njegovo vedenje ogroža vaše zdravje, potem se ne bi sploh spuščala z njim v konflikte, ampak bi vse predala CSD, policiji in sodišču.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si
Default avatar
Tvoj partner je alkoholik in nasilnež, ne glede na to, kaj se zatipka v sms, ki jih pošilja pod vplivom alkohola. Očitno tudi ti upaš, da se bo/se je spremenil - samo pijanski sms niso prava metoda za to.
Na CSD so ti pametno svetovali in ta nasvet upoštevaj. Ne vem, koliko si daleč glede urejanja formalnosti, torej stikov in podobnega. Verjetno se lahko zelo hitro izda začasna odločba o stikih, vprašaj na CSD, kako to vložiti na sodišče, da se poem lahko sklicuješ nanjo in te bivši ne more več izsiljevati glede otroka.
Če so ti policaji pomagali pri selitvi na varno, je morala biti zadeva resna. Naredila si zelo velik in pomemben korak. Želim ti veliko poguma še naprej.

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet
cron