Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Dolgoletno razmerje in problemi

Default avatar
Živijo. S fantom sva skupaj že 6 let. Jaz sem študentka, on je 3 leta starejši in zaposlen. Skupaj sva že iz srednje šole. Veliko se kregava, a vedno probleme nekako rešiva. Sicer sva v preteklosti nekajkrat šla narazen, a sva vedno našla pot skupaj. Jaz sem še vedno noro zaljubljena v njega, on pravi, da je po tolikem času malo drugače, a da me ima rad. Imava plane za skupno življenje: hiša, otroci, kariera...Tu in tam imava kakšne probleme, ampak se mi zdi vse v mejah normale. Kar pa me malo moti je, da nikoli nisva in očitno tudi nikoli ne bova skupaj žurala. Da bi šla ven, v klub, na koncert in se imela fajn. Niti doma se nikoli ne napijeva skupaj, da bi imela kakšno noro noč. Nekateri pravijo, da če ne znava žurati skupaj, nisva sploh za skupaj. Je to res? Vedno kadar ga hočem zažurati, ga s prijateljicami in prijatelji v Ljubljani, on pa z njegovimi kolegi (s katerimi se mimo grede jaz ne razumem ravno najbolje). Jaz osebno ne podpiram veliko pijančevanja in mi tudi on v opitem stanju ni všeč. Pravzaprav me odbija stran in je to velikokrat razlog najinega prepira - zato tudi skupaj ne žurava. Pogovoriti o tem se je malo nesmiselno, oziroma sva se že in ugotovila, da sva pri definiciji zabave zelo različna - ne moreš prisiliti človeka, da uživa na takšen način kot uživa partner. Prav tako me malo skrbi sex. Glede na najino starost (22 in 25), bi se pričakovala, da bi v postelji bila divja - ampak nisva. Neki običajni položaji, tu in tam je malo začinjeno, ampak nič takšnega, kar počnejo drugi pari. Poleg tega pa je povprečje nekje 6x na mesec. In tako je bilo že od samega začetka razmerja. Nekako se nama po celem dnevu ne da. Ali je to z zabavo in žuranjem lahko problem potem v nadaljnjem razmerju? Kaj pa sex, ga bo čedalje manj?
Priponke

Canva - Kissing Couple on a Bed.jpg
(76.2 KiB)

Default avatar
Spoštovani,

Z nekaterimi klienti se na prvih srečanjih pogovarjamo o temu ali imajo problem ali ne. Nekaj jih recimo moti, pa ne vejo ali je to dejansko problem ali pa gre bolj za kakšen dvom ali pa drugačen pogled na neko stvar. Podoben vtis dobim iz vašega zapisa. Kot bi dvomili ali je to, kar opisujete problem oziroma ali se lahko kasneje v vajini vezi razvije v problem. Moj prvi vtis je, da je vse kar opisujete popolnoma normalno in ne predstavlja nobene nevarnosti za vajino prihodnost.

Kar pa ne pomeni, da velja kar tako odpisati vaše občutke in dvome. Iz vašega zapisa je videti, da znate partnerju izraziti svoje želje. To je dobro. Predlagam, da še naprej iščeta kompromis kako se skupaj zabavati. Če to želita, seveda. Prepričan sem, da obstajajo načini zabave, v katerih bi oba uživala in ne bi vključevali veliko alkohola. Ne zdi se mi pa nič dramatičnega, če imata zadeve urejena tako kot zdaj. Ko ljudje zakorakajo v to 'polno odraslo' življenje (hiša, otroci, kariera), se še prehitro zgodi, da zanemarijo stare prijateljske veze. Zato se mi zdi ok, da gojita te veze (pa četudi vsak svoje), vidva bosta pa že našla svoje načine.

Glede seksa imam podoben občutek, da ne veste čisto a je vajin način normalen ali bi moralo biti drugače, bolj pikantno. Za vaša starost se mi zdi to zelo zrelo razmišljanje. Z leti ljudje običajno spoznajo, da lahko veliko bolj zaupajo sebi kot pa na neke zunanje norme. Pomembno je samo, kaj vama ustreza. Če se vama na koncu dneva ne ljubi, je to ok. Če se vama ljubi, je isto ok. Drugo bi bilo, če bi si eden od partnerjev želel večkrat/manjkrat ali bolj konzervativen/divji seks. V takem primeru pa se je dobro pogovoriti in poiskati kompromis, ki bi obema ustrezal. Da bi pa večkrat seksali, ker se tako spodobi in uvajali divje vložke, ker tako pravijo prijatelji – to pa ni smiselno. Lahko, da bosta manj seksala, ko si bosta naložila več odraslih obveznosti. Ampak to je čisto ok. Važno je kaj vama ustreza.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si
Default avatar
Zmenita se za otroka, čimprej. Da ne boš mela časa pisat takih stvari po spletu. Če pa boš še vedno imela čas, naredita se enega. In tako naprej. Veliko sreče ti želim. Pa ne verjet vsem hedonistom kaj je lepo, veliko folka po 30 si želi normalnega razmerja z družino.
Default avatar
Seks je za živali, žuranje za narkomane. Vi ste odrasla civilizirana ženska, ki je izbrala družinsko življenje. Vzemi ali pusti. Pridružite se kakšni verski organizaciji, pa vam bodo hitro razložili da je seks namenjen reprodukciji in ne užitku.

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet