Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Nerazumevanje z člani družine

Default avatar
Pozdravljeni!
Sem obicajen fant, hodim v srednjo solo. V soli sem kar priden, dobro mi gre tudi na ostalih podrocjih. Imam nekaj starejsih sester. Z starsi smo se vedno razumeli ZADOSTNO, nikoli ni bilo neke pretirane zaupnosti, oce je alkoholik z razdrto druzino bratov in sester, mater ima prav tako velike travme iz otrostva-mama alkoholik. Nikoli res nikoli nismo delovali kot druzina, oce je pol zivljenja zapravil v gostilni, dandanes obtozuje mater za nevzgojenost otrok(stvari ki njemu niso po godu).
Ena od sester je diagnosticirano psihicno bolna, starsi so se od vedno premalo ukvarjali z njo. Obnasa se kot 5 letni otrok, jamlje mi denar iz denarnice(tudi po 50€plus-kot tudi ocetu in materi), pokrade mi vse stvari ki jih nimam zakljenjene vsaj 2x. Ni normalno, vem.
Zanima pa me, ali naj zapravim nekaj let zivljenja zato da posljem vsakega h svojemu psihoterpevtu, ali naj se cimprej odselim.
Hvala Lp
Priponke

profimedia-0070053227.jpg
(105.29 KiB)

Default avatar
Pozdravljen,

Takole na prvo žogo bi ti predlagal, da ohraniš ta status 'zadostno', dokler tebi ustreza. V smislu dokler potrebuješ materialno in upam, da vsaj malo tudi čustveno podporo, da končaš srednjo šolo, da še malo odrasteš. Za naprej je odvisno kakšne imaš načrte. Če se odločiš za študij ali ne. Ko ne boš več toliko odvisen od staršev, pa je zelo na mestu, da povečaš distanco do primarne družine in s tem ustvariš prostor za svoj način življenja, za svoja pravila in kasneje za svojo sekundarno družino. In del tega povečanja distance je tudi, da se odseliš. Nikakor pa ni tvoja vloga, da bi reševal težave svojih staršev ali sester. Ti dokler živiš pri starših seveda lahko prispevaš to, kar so nekako tvoje dolžnosti (šola in kaj postorit doma). Nikakor pa ni vloga otroka, da rešuje kakršnekoli probleme svojih staršev. In tudi tvoja ni. Kasneje v življenju boš videl celo, da tisti, ki igra rešitelja drugih, na koncu ne dobi nazaj zahvale, ljubezni ali kar je pač pričakoval, ampak prej kaj negativnega. Tvoj zapis deluje zelo zrelo. Najbrž v svojem okolju niti nisi imel druge, kot da hitro odrasteš. Ima pa to tudi dobro stran. Imaš vse potrebno za zadovoljno in uspešno odraslo življenje kasneje. Imam občutek, da tudi, ko boš naletel na ovire, boš znal ali sam rešiti ali pa se obrnit po nasvet. Če te še kaj zanima, lahko še vprašaš.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si
Default avatar
NekdoVSrajcki dodaja vprašanje:
"Pozdravljeni!
Sem obicajen fant, ki hodi v srednjo solo, verjetno malo zrelejsi od sovrstnikov. Doma imam skoraj razdrto druzino, oce alkoholik in najbolj nerazumljavoc clovek ki ga na zalost poznam. Zivimo skupaj z mami in eno starejso sestro. Imam pa problem, in sicer da mi sestra(beri: stara 20,5 let-ki je sicer psihicno bolana) KRADE materialne stvari(ljubezni od mene itak ze kar nekaj let nima in sem brat z njo samo na papirju) ponavadi stvari za manj kot 50€. To so bile v zadnjem mesecu 2 NOVE slusalke obe okoli 40€ vredne, nek usb klucek ker ga ona revica nima za 20€ in tako dalje. To NI Normalno. S tarsi se o tem pogovarjamo minimalno enkrat na mesec pa je njima CISTO vseeno ocitno da se to dogaja. Jaz iskreno ne vem vec kje se me glava drzi, imam bolj vredne stvari v 2x zakljenjeni omari ostalo pa ne morem non stop zaklepati. To res ni normalno in dobesedno ne vem vec kaj narediti. Zadnja moznost je da ce se s enkrat kaj podobnega zgodi, ob prisotnosti starsev(ki itak ne bodo ukrepali) enostavno poklicem policijo da bo punca videla da sem prevec precej resen.
Hvala lp!"

Pozdravljen,

tole tvoje vprašanje se nanša na isto temo zato, sem ga prenesel sem. Premalo podrobno poznam tvojo zgodbo, da bi ti lahko konkretneje svetoval kako ukrepati v odnosu do sestre. Ne vem kakšne vrste težave ima sestra, ne vem na kakšen način starši rešujejo zadeve, ne vem kaj je zate še ok kaj pa ne. Skratka premalo vem, da bi lahko rekel naredi to in to, da ti sestra ne bo več kradla. Zato ti pa svetujem nekaj drugega. V okviru vašega Centra za socialno delo deluje Dnevni center za otroka in mladostnike. Tukaj so kontakti: https://www.csd-slovenije.si/csd-severn ... /programi/ Oni so tam ravno za taka vprašanja kot jih imaš ti. Lahko greš v času uradnih ur kar tja, lahko pa pokličeš in se zmeniš za pogovor. So ful prijazni in usposobljeni ravno za taka svetovanja. Imajo tudi veliko izkušenj z življenjem z osebami z duševnimi težavami. Tako, da ti bodo iz prakse lahko svetovali kaj je zate najboljše za naredit.

Lep pozdrav,
Uroš Drčić
_____________________
mag. Uroš Drčić
transakcijski analitik - psihoterapevt
m: 031 336 452
e: [email protected]
url: http://www.revitacenter.si

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet