Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Partnerja se nič ne dotakne

Default avatar
Živim z moškim, ki skoraj na vseh področjih ne kaže neke občutljivosti, tudi ko je v vprašanju kakšen smrten dogodek, ločitev, razhod, itd.
Je pa izjemno občutljiv na kritike in takrat pokaže edino čustvo ,jezo.
Spoštovanja do drugih ima tudi slabo izraženo, če bo imel od česar koli kakršno korist se bo v svoje zadovoljstvo okoristil z ljudmi.
V glavnem je hladen na vse .
Se takšni ljudje ne upajo biti žalostni, zaskrbljeni, ljubosumni, potrti? Partner kot takšen mi je začel iti na živce na vse težave vrača s hladnostjo . V kaj bodo zrastli otroci ,če je oče takšen ?
Ali imam opravka s čustveno hladnim zakoncem?
V zakonu sva 4 leta .
Priponke

shane-zeRW9gsdkBk-unsplash.jpg
(51.12 KiB)

Default avatar
Spoštovani,

navedli ste nekaj čutenj, ki jih doživljamo kot negativna, ali neprijetna, ali vsaj naporna: jezo (ki si jo mož dovoli občutiti), pa žalost in strah, ki ju ne kaže. Nič pa niste omenili pozitivnih. Kako na primer pokaže, da ima nekoga rad, ali je pozoren, skrben, ali se »zna« smejati, biti igriv, biti ponosen na nekoga, ki mu je blizu, in tako naprej. Kako je s tem?

Čustvena hladnost, nizko spoštovanje do drugih, koristoljubje na račun drugih, (pre)občutljivost za kritiko ... vse to so področja, kjer kup spečih potencialov čaka, da jih nekaj zbudi. Vprašanje je, koliko se tega zaveda – koliko samorefleksije premore, koliko pa so to nezavedni načini vedenja, ki so mu nekoč, v otroštvu, pomagali preživeti, v odraslosti pa postanejo ovire na poti osebnostnega razvoja. Če še niste, nujno preberite knjigo Rahločutnost do otrok (Kompan Erzar, Poljanec), ki govori o stiku z otrokom v najzgodnejšem obdobju. Začela se vam bodo odstirati zanimiva obzorja in se vam porajati vprašanja v zvezi z možem – pa tudi z vami samimi. Tudi na kak odgovor utegnete naleteti!

Bega me vaše vprašanje »V kaj bodo zrastli otroci, če je oče takšen?«. Pomeni, da otroke že imata ali o njih šele razmišljata? Če jih imata, bi bilo dobro, kot že sami dobro čutite, kaj ukreniti že zaradi njih – če vam gre moževo vedenje že zdaj na živce, bosta morala to začeti reševati čim prej, preden se razvije v strupen odnos, poln medsebojnega obtoževanja, zamer in odtujenosti. A tudi če jih nimata, bosta morala nekaj ukreniti. Oba.

Vabim vas, da to, kar se vam zdi problem, vzamete kot spodbudo, ki vas potiska na nove poti. V življenju ne moremo stagnirati – ali rastemo ali nazadujemo. Izberite, kaj si želite.
Jana Lavtižar, spec. ZDT,
zakonska in družinska terapevtka

[email protected]
040/523-787
www.janalavtizar.com

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet
cron