Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Nezaupanje

Default avatar
Se splača še naprej truditi z osebo, ki sama sproži nezaupanje pri svojem izbrancu, bodisi zaradi jeze, maščevanja, bodisi na nezavedni ravni? Ta oseba je v preteklosti sicer že naredila poteze prevare in je k temu nagnjena . Ker je moje nezaupanje upravičeno in ni plod ljubosumja kar tako v tri dni me zanima če ta oseba sploh ve kaj povzroča in če slučajno ve ali je to kakšna motnja v njem , ki meji na psihopata?
Default avatar
Spoštovani Gobi googi,

Sprašujete zelo na kratko, neosebno in z zelo skopimi podatki, tako da težko razbiram stvari. Če prav razumem gre za partnerski odnos in prevare s strani partnerja, ki mu zaradi tega ne morete zaupati. Kakor domnevam se vi trudite in skušate iskati zaupanje v tej osebi, medtem ko, domnevam, da pa ta oseba sama ne naredi kaj dosti na tem, da bi spremenila svoje izražanje čustev in vedenje in se ga verjetno niti ne zaveda, še manj pa sprejema odgovornost in vlaga napor za reševanje vajinega odnosa in osebnostno spreminjanje. Če napišem na splošno je bistveno, da oseba, ki ima te značilnosti in kateri partner večkrat jasno pove, da ga to moti, boli, prizadene, jezi ipd. in ga prosi, da nekaj ukrene glede tega, pa ta tega ne stori, zelo slabe možnosti, da se bo spremenila. Ključno namreč je, da odrasla oseba prepozna problem pri sebi, se ga zaveda, sprejme svojo odgovornost zase in za svoje odzive in se trudi na tem, da se spreminja, najbolje s pomočjo psihoterapevta. Spreminja in osebnostno izgrajuje lahko le vsak samega sebe, dokler pa te odločitve, želje in potrebe ni, pa žal ne kaže dobro. Še z resno odločitvijo gre počasi in delo na sebi ni enostavno, če pa te odgovorne in zagnane drže ni, pa drugi "nima šans" da bi karkoli dosegel pri njem. Ima pa vsak vedno možnost delati na samem sebi.

S postavljanjem diagnoz se ukvarjajo psihiatri. Če bi se izkazalo, da gre za psihopata ali za določene skupke osebnostnih potez v psihopatski smeri, je pa to tudi slaba prognoza, saj se takšni ljudje običajno ne zavedajo svojih težav in značilnosti, pač pa jih pripisujejo drugim, medtem ko sami niso pripravljeni priznati svojega deleža..

Na vašem mestu bi se začela čim več ukvarjati s sabo in z delom na sebi, lahko si poiščete terapevtsko podporo, kjer boste skupaj s terapevtom lažje odkrili kako se boste odločili glede partnerstva. S partnerjem bi se skušala pogovoriti in mu jasno izraziti svoja pričakovanja, svoje potrebe, želje in razočaranja in od njega izvedeti kaj konkretno je pripravljen vložiti in česa ni ter v kakšnem času. Bo šel oz. hodi na psihoterapijo? Dobro bi bilo začeti opazovati kje se trudi on (če se, in na kakšne načine vlaga napor v vajine partnerske odnose), če se vi nehate truditi.

Naj omenim še to, da se s prevarami ne da opraviti kar tako, na hitro, in sam pri sebi, ker gre za zasvojitveno dinamiko in pogosto medgeneracijske prenose takšnih vzorcev,zato vsekakor svetujem strokovno obravnavo.

Vse dobro vam želim.
Jerneja Dimec Bratina,
spec.zakonske in družinske terapije,
zakonska in družinska terapevtka

NOVO UPANJE,
individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje,
Goriška cesta 17
5270 Ajdovščina
030/235 117
[email protected]
www.novoupanje.si
Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet