Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Partnerska zveza z bivšo punco brata

Default avatar
Pozdravljeni,

moj brat je bil nekaj let v partnerski zvezi s punco s katero imata otroka. Brat ni najbolje skrbel za punco in svojega otroka, nad punco je izvajal psihično nasilje, ji jemal denar in ga zapravljal ona pa je sama skrbela za otroka. Brat ni najbolj pošten, krade, si izposoja denar, trenutno pa je tudi v kazenskem postopku.

Po določenem času se je punca skupaj z otrokom odseila stran od mojega brata in živi sama z otrokom. Brat in otrok imata še vedno stike.

Z bratovo bivšo punco, sva se vedno dobro razumela, oba obožujeva šport, zato sva se odločila, da skupaj športava in nekako zapolniva njeno praznino in žalost ob misli, da je izgubila družino.

Veliko sva se družila predvsem na vseh športnih področjih, veliko sva se pogovarjala in ugotovil sem, da je punca precej drugačna od tistega kar nam je doma povedal brat. Tako iskrenega, poštenega in dobrega dekleta še res nisem spoznal. Priznam, da me partnerske zveze pred tem nikoli niso zanimale, ko pa sem spoznal njo, sem ugotovil, da potrebujem prav to, njo.

Najino prijateljstvo je prereaslo v nekaj več. Oba sva vedela, da sva si zelo podobna, da isto razmišljala, da imava veliko skupnega, a njo je držala nazaj misel na to, da sem stric njenega otroka in kaj bi na to rekli starši. Sam se s tem ne obremenjujem in mi je za njihovo mnenje vseeno, njo pa to zelo muči.

Rada sva skupaj in imava se super, zato sem doma povedal, da sva s to punco skupaj in seveda so udarili po nama, da kaj se greva in kaj razmišljava in kako bo to sprejel otrok.

Razumeva, da nisva v najbolj briljatni situaciji, a temu, da sva si tako zelo podobna, da se imava rada in nama je super ne moreva spregeldati. Tudi otrok, me ima zelo rad in rad se družim z njim in on z mano. Ne predstavljam si več življenja brez njiju.

Jaz sem se s tem že sprijaznil, da moji tega ne odobravajo, ona pa ima strah in ne počuti se lagodno. Ona je svojim staršem povedala in nihče temu ne nasprotuje (zakaj sploh bi?), moji pa temu niso tako naklonjeni, ne samo iz vidika otroka pač pa tudi o predstavi, kdo to dekle je v resnici, saj jo je brat predstavil v napačni luči.

Kaj točno me zanima? Vaše mnenje o vsem skupaj.
Priponke

Canva - Man Wearing Brown Leather Zip-up Jacket.jpg
(173.06 KiB)

Default avatar
Spoštovani Fant1234!

Vaš post se bere kot romantična zgodba. Hvala za iskreno izpoved. Želite si pridobiti nekaj mnenj, spodbud, potrditev, da si boste lažje zaupali, da je to, kar čutite in zveza, ki jo ustvarjate, nekaj, za kar si lahko daste dovoljenje. Verjamem, da bi vam bilo veliko lažje, če bi tudi vaša starša odobravala vašo zvezo, ker bi vam s tem dala potrebno potrditev, ki je zdaj žal od njiju ne dobite in ste takoj v večji negotovosti. S tem, da zelo verjetno njune privolitve ne boste dobili, se bo malo težje sprijazniti, saj bi vam pripadala, Vaša starša sta tu v bolj zapleteni poziciji, ko morata sprejeti sram in poraz starševstva, ko vašemu bratu ni uspelo obdržati partnerske zveze, iz katere ima otroka in kateremu bo oče vedno ostal. Kakšen model in zgled očeta je brat otroku z opisano dinamiko, si težko predstavljam, vendar pa bo žal ta problematika imela oz. že ima vpliv na njegovega otroka. Ne vemo koliko je star otrok, pa koliko sta stara vidva, pa brat itd. Tu še veliko podatkov manjka, vendar vam jih tudi ni potrebno javno izpostavljati, bi bilo pa morda dobro, da bi morda s pomočjo psihoterapije razumeli iz kakšnega družinskega sistema izhajate, kakšno prtljago nosite, kaj se dogaja bratu, da je zavozil in predvsem kakšne posledice takšne družinske dinamike se bodo kazale naprej v vaših odnosih s starši, z bratom in predvsem kaj bo nosil, kazal in odigraval njegov otrok. Na to bi bilo dobro biti še posebno pozoren in ne vem koliko je tu vpleten CSD in druge strokovne inštitucije. Zelo na kratko ste opisali problematiko vašega brata, ki pa se sliši kar zahtevno in problematično, kar sicer je njegova odgovornost in bi bilo zelo dobro, če se bo kdaj odločil delati na sebi, čeprav ni nujno, da bo zbal toliko volje in poguma. Prav zaradi otroka pa se boste s to dinamiko morali srečevati vi oz. vidva oba s partnerko, tako da ne bi bilo napačno razumeti tega družinskega nezavednega ozadja, da bi lahko prav postopala in čim bolj zmanjšala škodo.

Osebno sicer ne vidim razlogov, da si z bivšo bratovo punco ne bi mogli ustvariti dobrega, srečnega partnerstva. V krvnem sorodstvu nista, imata skupna področja in sta rada skupaj, in vam tudi privoščim lepo zvezo. Tudi njenega otroka, ki je hkrati otrok vašega brata, sprejemate in on vas. Morda vidim težavo, kot sem že omenjala, v odnosih z vašimi starši in v vajinem odnosu z bratom, ker je on oče otroka in bo imel stike z njim na svoje načine, in bo imel svoj prav in svojo vzgojo in vpliv na sina, ki je najmočnejši z zgledom! Pri vsem tem ne bo dovolj, da se boste zgolj odločili delati po svoje, kakor je tudi prav, pač pa bi bilo dobro s strokovno pomočjo predelati te odnose, da se ne boste nehote preveč zapletli v njihovo dinamiko, morda manipulacije in konflikte. Rada bi vam dala vedeti, da se je pomembno naučiti »brati med vrsticami«, se dobro opremiti in razumeti kakšne vzorce odnosov imate v družinskem sistemu, saj ni dovolj vsega samo nekam odrinit in morda oditi od doma ali v skrajnem primeru prekiniti odnosov z domačimi, saj vse to nosite s sabo in vas bo tako ali drugače podzavestno spremljalo, tudi če bi si našli morda kako drugo partnerko. Itak pa smo na tem vsi, da osebnostno zrastemo iz določenih odnosov in jih presežemo. Če se bosta oba s partnerko lotila tega, pa je še toliko bolje.

Vse dobro vam želim in kar pogumno.
Jerneja Dimec Bratina,
spec.zakonske in družinske terapije,
zakonska in družinska terapevtka

NOVO UPANJE,
individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje,
Goriška cesta 17
5270 Ajdovščina
030/235 117
[email protected]
www.novoupanje.si
Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/
Default avatar
Js bi tako rekla....partnerko vaso boste živeli vi in ne vasi starsi ter brat...pac njima ni slo vama pa lahko uspe saj se v napisanem lahko vidi da sta si podobna z partnerko....veliko odnosov je ze propadlo ko so ljudje gledali na druge oz. Na besede kaj bodo pa drugi rekli....jaz vama zelim vso srečo :-)
Default avatar
Ogabno. Ta otrok bo strica imel za ocima, po moznosti bratranca za brata... a si res ne mores poiskati ene, ki ni seksala s tvojim bratom pa ima vseeno rada šport?
Default avatar
Kaj pa o tem pravi brat? Sicer glede na njegov opis, ki si ga podal, ni čutiti ravno bratske ljubezni. Zna pa tole še zelo poslabšati tvoj odnos z njim. Ne bi se čudil, če bo to tudi zelo vplivalo na njegov odnos do otroka in bivše, ko se bo preko njiju hotel maščevati tudi tebi.
Default avatar
Pa se ti zavedas kako mimo je to? Ti bos ocim in ob enem stric? In otrok bo imel bratrance in hkrati polbrate?
A lahko pomislis na otroka in kako se bo pocutil ob vsem tem, ko odraste in bo to razumel?
Najdi si drugo zensko, saj ni edina na svetu.
Default avatar
V Arabskem svetu, je to normalno. Tam imajo 10 otrok. Prve dva imata spet 10 otrok. Ostali so tete in strici. Če prvi fant odpove, dobi drugi brat to funkcijo. In je to avtomatično tkole
Default avatar
Ze to da na tem forumu sprasujes za mnenje ni normalno. Tko da vidva kr, dejta si duška itai sta ocitno oba psihicno totalno poremecena osebka. Upam sam, da sta sposobna nekak prblizn za otroka poskrbet.
Default avatar
Meni se ne zdi čisto nič narobe. A če bi se zaljubila v x človeka in bi ta postal oče temu otrpku je to bolje? Ga bo imel bolj rad? Pa dajte no, predsodki. Lahko živite lepo in normalno življenje. Dekletu pa povejte naj se ne obremenjuje z okolico. Vso srečo.
Default avatar
Lej... Porocen sem s sestro svoje bivse... sicer z bivso nisva mela otrok pa tudi ne tako vihravega odnosa
Sicer je precej drugacna zgodba, ampak danes - 20 let kasneje se cist ok stekamo vsksupaj, (obe imata otroke) skupaj gremo ka kaksno potovanje... . se najbiolj moras resit prej odnos z bratom - ce tam ne bo tezav - ce vaju se on pozegna pr starsih... imas vse reseno...

bo ksna zanimiva situacija, ampak ce vidva funkcionirata, in zaradi tega nimas nekih resnih tezav z bratom... se ne obremenjuj z mnenji drugih... bojo ze prilagodili... sploh ko jo dovolj spoznajo...
Default avatar
Zakaj pa ne? Očim ali stric - to so samo arbitrarna poimenovanja. Bistveno je to, da z njo nisi v krvnem sorodstvu. In kot je nekdo že napisal: včasih je bilo to tudi pri nas precej bolj običajno, ne le v arabskem svetu: če je recimo dekletu/ženi umrl mož, je bil brat prvi, ki je imel odgovornost, da poskrbi zanjo - najbolje tako, da se z njo poroči. Tvoji starši pa bodo, ko jo bodo spoznali, tudi hitro spremenili mnenje. Pogumno se pokažita svetu in izživita svojo ljubezen!
Default avatar
Z njo boš živel ti in me tvoji starši....meni so se tudi kontra postavli ko sva šla z bivšo narazen pa imava otroka.....ko sem pol spoznal drugo.....sem vil vse samo človek ne....ampak sem jih nekam poslal ....pol pa so oni po kakih 2 letih ugotovili, da pa le nisem bil jaz vsega kriv.....zato pa če vama je fajn ko sta skupaj in se zastopita....pol res nebi smel meti težav stem ali pač??? Poskusita lepo počasi....otroku pa kot praviš, da si mu stric....si mu tak napol ata.....kai bi blo bolše da bi ona spet spoznala kakšnega kot je nažalost tvoj brat??? Da bi se še nad otrokom znašal????
Potrudi se za otroka im za žensko svojij sanj.....druži se z otrokom in mu pomagaj pa bo otrok sam videl v tebi očeta.....ampak daj mu vedeti da imamo vseeno pravega očeta....če bo seveda on hotel biti del njega.....tako da glavo gor pa pusti ostale nevoščljivce....pa čeprav so včasih bili tvoja družina.....sedaj imaš svojo.....
Default avatar
Če te kaj potolaži. Tudi jaz sem imela nekaj z bratom od partnerja.... Nisva se zastopila z bratom (trenutnim partnerjem pa zelo). Tudi pri nama je preraslo v nekaj več. Sedaj sva skupaj že nekaj let in imava par mesecev starega otročička. Tako da kar pogumno in se ne obremenjujte kaj pravijo drugi 😊

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet