Partnerska in družinska posvetovalnica

Odgovarjajo: dr. Barbara Kutnar Novak, ZDT • Jerneja Dimec Bratina, specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka • dr. Sabina Jurič Šenk, univ. dipl. psih. • mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt

Pravila, navodila in določila na forumu

Default avatar
Spoštovani,

hvala, da ste se odločili prebrati povzetek pravilnika "Pravilnik in smernice foruma Partnerska in družinska posvetovalnica na Med.Over.Net", ki smo ga pripravili v sodelovanju z moderatorji foruma.
Na tem mestu objavljamo nekatere dele, iz katerih je jasen pregled in način delovanja posvetovalnice.


Forum Partnerska in družinska posvetovalnica (v nadaljevanju forum) je posvetovalnica in nima značaja spletne klepetalnice. Njen namen je pomagati ljudem.

MODERATORJI in FORUM

Strokovnjaki - moderatorji svoje svetovalno delo opravljajo prostovoljno.
Strokovni odgovori so za uporabnike brezplačni in jih financira organizacija, ki jo moderator na forumu zastopa ali kot osebni vložek, v primeru, da ne zastopa organizacije in nastopa kot posameznik.

Vsak problem, ki ga uporabnik izpostavi, je pomemben in ga moderatorji obravnavajo resno in strokovno. Odgovarjajo po svoji vesti, v skladu z etičnimi in strokovnimi načeli, ki veljajo za njihovo stroko in kodeksom etičnih načel za moderatorje.

Moderatorji foruma sami presojajo, katero vprašanje ali komentar (ne)objavijo in na katero vprašanje (ne)odgovorijo.
V kolikor je uporabnik v svojih vprašanjih in komentarjih žaljiv ter ne ravna v skladu s pravili obnašanja na spletnem sistemu Med.Over.Net, lahko to sporočijo upravitelju sistema, da ukrepa v skladu s pooblastili.

Moderatorji si prizadevajo odgovoriti na vprašana v petih delovnih dneh. Kadar je vprašanj preveč, se lahko na forum zapre možnost oddajanja novih vprašanj. To stori uredništvo portala na podlagi predloga glavnega moderatorja, ki je do preklica Edin Duraković.

Moderator načeloma na vprašanje poda samo en odgovor. Na replike odgovarja, če presodi, da je to potrebno, medtem ko uporabniki lahko prosto klepetajo med sabo.

V primeru, da moderator na podlagi vprašanja oceni, da je uporabnik nevaren sam sebi ali drugim, ali pa se nahaja v ogrožajočih okoliščinah, je to dolžan sporočiti upravitelju sistema in v sodelovanju z njim ukrepati po svoji vesti ter pooblastili.

Odgovori moderatorjev ne morejo nadomestiti osebnega posveta s strokovnjakom in so informativne narave.


UPORABNIKI

Uporabniki so anonimni in si za pisanje lahko registrirajo poljubno uporabniško ime (nick).

Uporabnik je dolžan pred postavitvijo vprašanja uporabiti iskalnik in prebrati sorodne teme, ki so že bile objavljene.

Vprašanja postavljajo na forumu. Komunikacija preko zasebnih sporočil ni dovoljena in moderatorji na njih niso dolžni odgovoriti.


Pravilnik je bil sprejet in potrjen 19.8.2010, velja od javne objave dalje. V imenu sistema Med.Over.Net ga je podpisala ga. Andreja Verovšek, v imenu moderatorjev g. Edin Duraković.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Naročilo na ePosvet:
https://med.over.net/video-svetovanje/e ... l-soc-del/
Default avatar
Pozdravljeni!

Prebrala sem si vaša določila in me veseli, da sta na tem forumu izpostavljen tak red in spoštljvost do vseh, ki na njem sodelujete (kot moderatorji) in sodelujemo (kot uporabniki). Moje vprašanje se nanaša na naslednji odstavek:

V primeru, da moderator na podlagi vprašanja oceni, da je uporabnik nevaren sam sebi ali drugim, ali pa se nahaja v ogrožajočih okoliščinah, je to dolžan sporočiti upravitelju sistema in v sodelovanju z njim ukrepati po svoji vesti ter pooblastili.

Zanima me, v kakem smislu (konkretno) bi lahko uporabnik lahko bil nevaren sam sebi ali drugim in kako je mogoče ugotoviti, ali je to resnica, glede na to, da se gre za anonimne prispevke?

Nadalje, na kak način lahko moderator in upravitelj sistema v takem primeru ukrepata, glede na to, da z anonimnimi posamezniki ni živega stika? Prosim če lahko navedete konkreten primer.

Hvala za pojasnilo in lep pozdrav!

Lidija
Default avatar
Lidija2008 je napisal/a:
Zgodilo se je že, da je kdo imel samomorilne misli ali pa je grozil, da bo sebi ali drugim kaj naredil. V teh primerih je potrebno ukrepati in zaščititi človeka ali njegove "bližnje".
Je pa res zelo redko, zato morda niti ni smiselno navajati v tem pravilniku, je pa po drugi strani za ravnanje moderatorjev pomembno in ne bo odveč, ker prihajajo novi, da se to ponovi. Je življenje preveč dragoceno, prostor na MON pa tudi ni problem.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Naročilo na ePosvet:
https://med.over.net/video-svetovanje/e ... l-soc-del/
Default avatar
Lepo pozdravljeni!

Končno je tudi meni dozorela jeza oz. se izluščil občutek ob postavitvi gornjih določil. Gre namreč za "dovoljenje" le do enega odgovora. Z vsem spoštovanjem do vaše stroke, strokovnosti, časa, ki ga namenita nam, ki se obrnemo na vas, vendar meni zadnje čase ostaja občutek, da so kljub strokovnosti in spoštljivosti odgovori bolj "napotovalnica" na terapevtsko pomoč v živo, ne pa kot morda pomoč, dobiti odgovor(e), ki potem delujejo tudi v življenju.Marsikdo (med nami) terapevtsko pomoč že ima. Tisti,ki so šli skozi resen proces verjetno poznajo nujo po takojšnjem odgovoru in zadovoljstvo, ter občutje potrjenosti, ki jo da tudi virtualni terapevt ter da procesom možnost, da delujejo. Stiska, ki jo ti procesi sprožijo je včasih tako velika, da terjajo takojšen odziv ter morda tudi (izven) pomoč terapevta, s katerim si sicer v procesu. Meni osebno je način pred uvedbo odmerjenih odgovorov deloval veliko bolj usmerjeno v pomoč posamezniku, kot sedaj, ko imam občutek, da "bi morala" celoten" problem predstaviti naenkrat in moram biti zadovoljna s tem kar dobim z enim odgovorom. Pred sprejetjem gornjih določil, ko sem sama iskala pomoč na tem forumu,sem sama dobila ogromno potrditve in pomoči. Tistih (več) odgovorov, kljub pomoči, ki jo imam sicer, je močno vplivalo name, delujejo, kar s samo enim odogovorm, ki mi kakor pripada ne bi doseglo učinka.

Kljub vsemu verjamem, da se tudi iz posameznih odgovorov da marsikaj izluščiti kot pomoč, zato želim čim bolj uspešno delo in pozdravljam.
Default avatar
čakam že 12 ur da mi potrdite in objavite mojo temo, to je že diskriminatorno in sovražno
Default avatar
Pozdravljeni! Prosila bi za odgovor, ki sem ga posredovala 31. julija. Hvala in lep pozdrav,
sirotajerica
Default avatar
Drage uporabnice in uporabniki,

spoštujemo in upoštevamo vaše želje in pripombe, žal pa ne morete pričakovati, da se bomo odzivali na vse iniciative v temi. Datumom odgovorov lahko sledite na prvi strani foruma. Kljub temu, da si prizadevamo za hitre in kvalitetne odgovore, je potrebno upoštevati okoliščine, ki so povezane s prostovoljnim delom na forumu (čas dopustov, osebne odsotnosti, obdobja zgoščenega števila vprašanj in seveda pravilnik foruma).

Hvala, ker nam zaupate.

Edin Duraković,
skrbnik foruma
- -
Edin Duraković,

STUDIO SIMBALEIN
Center za kulturo in terapijo odnosov
Ljubljanska c. 15,
1293 Šmarje-Sap
t: 030 689 656
e: [email protected]
Default avatar
Pozdravljeni,

jaz sem že dvakrat pisal glede določene teme na ta forum, pa moja tema sploh ni bila objavljena. Lahko bi mi vsaj napisali razlog, zakaj tema ni bila objavljena. To se mi zdi zelo nepravično. Upam da boste vsaj tukaj kaj odgovorili.
Default avatar
Pozdravljeni,

uredništvo zavoda, ki upravlja z administracijo številnih forumov, je uporabnike v pripeti temi na vrhu obvestilo o poglobljeni prenovi portala, zato prosijo za potrpežljivost, saj nas morajo moderatorje v spremenjen način dela uvesti, tudi mi pa potrebujemo čas, da se novemu načinu prilagodimo.

Hvala za razumevanje in lep pozdrav,
- -
Edin Duraković,

STUDIO SIMBALEIN
Center za kulturo in terapijo odnosov
Ljubljanska c. 15,
1293 Šmarje-Sap
t: 030 689 656
e: [email protected]

Moderatorji

dr. Barbara Kutnar Novak , ZDT
Barbara Novak
Jerneja Dimec Bratina , specialistka zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka
JernejaDimecBratina
dr. Sabina Jurič Šenk , univ. dipl. psih.
Sabina_JuricSenk
mag. Uroš Drčić , transakcijski analitik - psihoterapevt
Uroš Drčić E-posvet