Nepremičnine

Kako do stanovanja?

Default avatar
Pozdravljeni. Ker sem nevešč glede nakupa in prodaje nepremičnin se obračam še na vas (iščem informacije iz vseh virov). Torej želim kupiti stanovanje, star sem 33 let in imam 30k privarčevanega. Iz tega vidika je nakup v LJ malo predrago, saj ne želim za neko luknjo kot je garsonjera plačati 130k. Ker sem trenutno samski in ker mi ratuje odveč plačevanja najemnin (ker na koncu to ne bo moje in ker so cene spet previsoke) sem razmišljal o nakupu stanovanja in raje plačujem za nekaj kar bo nato moje.
Vprašanje je pa bolj, če sedaj kupim 1 sobno stanovanje (ker sem samski in ne potrebujem več in ker ne vem kdaj se bo našla resna punca), kako je potem s prodajo te nepremičnine? Na primer da kupim 1 sobno, kredit za 20 let, potem pa 1 leto po nakupu želim prodati nepremičnino in kupiti nekje drugje večjo (3 sobno na primer). Kako je potem s to prodajo, se tu plača kakšen davek? Se to splača? Vem da nekateri počnejo to in menjajo. Kupijo stanovanje, ustvarijo družino in kupijo novo večje stanovanje.
Torej se splača da kupim stanovanje namesto najema in potem prodam in kupim drugo?
Default avatar
O lastnem stanovanju razmišljaj, ko boš imel prihranjenega 60-70% vrednosti nepremičnine. Do takrat najem. Najdi partnerja, ki bo razmišljal enako in sta že na več kot pol poti.
Default avatar
brezplačni finančni nasvet je napisal/a:
Ravno to. Najem je tako drag da 60% privarčevanega ne bo v bližnjih letih. Torej za najem dam 400+stroške za neko garsonjero v LJ ali okolici. Za tak znesek bi lahko že plačeval kredit in bi vsaj kaj imel od tega. Ne rečem če bi bila najemnina za garsonjero 200 ali 300+stroški. Zato razmišljam za nakup ker potem raje investiram denar zase kot pa da dam 500+ nekomu drugemu in sam ne prišparam veliko
Default avatar
Iskalec stanovanj je napisal/a:
Glede na opisano ostani raje v najemu. Če ne moreš prihraniti, je bolje da ne greš v nakup.
Default avatar
brezplačni finančni nasvet je napisal/a:
Lahko da se narobe razumeva...torej prihranim lahko veliko če sem v najemu v sobi (torej da so še 3 stanovalci not poleg mene). Ker sem star 33 in mi tako življenje ne ustreza razmišljam o najemu garsonjere. Sedaj pa...če vzamem v najem garsonjero plačujem cca 500EUR mesečno, kar je pa že kar veliko in prišparat od tega se ne bo dalo veliko. Potemtakem razmišljam za nakup, saj če imam kredit in sprotne stroške me lahko tudi tam nekje 500 pride vendar bo na koncu vsaj moje oziroma če se selim, pridam in lahko naprej kupim večje stanovanje (ko bo to seveda potrebno)
Default avatar
Iskalec stanovanj je napisal/a:
Prav dobro se razumeva. V vašem primeru je bolj racionalna odločitev nadaljni najem. Je pa res, da imamo Slovenci zakoreninjeno v glavi, da mora vsak biti lastnik nepremičnine.
Default avatar
brezplačni finančni nasvet je napisal/a:
Potem super, samo preverjam :). Potemtakem hvala za nasvet, se pa strinjam da imamo to zakoreninjeno. Vendar glede na to kaj vse delajo najemodajalci se ne čudim da je tako. Bi pa rade volje šel v nek najem za dobro ceno in za daljše obdobje. Vendar potem pride "hčerka" iz tujine in te vržejo iz stanovanja ko poteče pogodba in lahko iščeš dalje
Default avatar
Ma pusti tega zgoraj, saj že ves čas tumba enako, kar so ga očitno naučili v šoli, praksa mu pa ne gre.

Če boš prodajal stanovanje prej kot v ne vem koliko letih (Tri se mi zdi) , ko boš not, imaš še davek na kapitalski dobiček.

Pa 2% davek se pri prodaji v vsakem primeru plača, pa spet imaš enake stroške, ki jih boš spoznal, če boš šel v nakup. Jaz ti pa dam drugačen nasvet. Kupi nekaj takega, kar boš imel namen obdržati.
Default avatar
ribnmj6 je napisal/a:
Zakaj naj ga pustim? Se mi zdi da rabi pravi nasvet.
Default avatar
ribnmj6 je napisal/a:
To je v tem stanju malo težje ker ne vem kje bom, sploh pa kupiti nekaj kar bom imel namen obdržat, če gledam toliko naprej potem rabim gledat 3-sobno (družina nekoč) kar pa je trenutno predrago in so previsoke cene da bi sam to kupil. Zato sprašujem ker trenutno je zame 1-sobno več kot doolj, kasneje pa verjetno bo v upoštev prišlo kaj več ko spoznam drugo polovico in da bo družina. Do takra pa 3-sobno stanovanje za samskega preveč
Default avatar
Najprej bravo, da si pri teh letih že toliko našparal. :)

Malo počakaj da sedaj trg naredi svoje, ti glej nepremičnine in hodi na oglede in boš dobil feeling kaj in kako si lahko privoščiš. Pa koga vprašaj če je pripravljen spustit ceno. Ko bo priložnost in ko vidiš nekaj primernega pa kupi.

Drugače pa v okolici LJ bi lahko dobil kaj ugodnega in ne rabi bit 3 sobno. Kupi garsonjero ali enosobno ta se kar hitro obračajo, če boš rabil prodat ti to ne bi smel biti problem.

Good luck. :)
Default avatar
Pozdravljen.

V tvojem postu berem sebe.

Leta 2007 sem šla v nakup stanovanja. Sama. Stara 33l.

Vse steklo kot po maslu. Kredit takoj. V 48h že kupljeno. Kupila 33m2 stanovanje z atrijem in garažo . Skoraj v centru Ljubljane. Preplačala......pa se kako.

Nato pa se leta 2008 zgodi recesija. Še danes plačujem posledice .....

Če bi le imela koga da mi takrat odpre oči in svetuje.....

Moje osebno stališče : dokler si sam in nimaš lastnih otrok - NE KUPUJ. Ti boš naslednjih 10 ali 20 let odplačeval in na sebi šparal zato da stanovanje pustiš državi ali požresnim sorodnikom.

Nakup, ne glede na to kakšne obresti plačujes, fiksne ali spremenjljive, je smiseln samo če boš dejansko ti v tem stanovanju bival do konca življenja .

Prodaja po nekaj letih plačevanja kredira je čista izguba. poglej amortizacijski načrt in ti bo vse jasmo. Po 5 letih si banki še vedno toliko dolžan kot da sploh ne bi plačeval. S prodajo stanovanja ne bi pokril dolga.... pa še zapleteno je in imaš didatne stroške odvetniki. Notarji. ZK. Ipd.

In čisto za na konec: denar je lažje prenašati in premikati kot stanovanje :(

Jaz obžalujem da sem šla v nakup. Sj bom imela stanovanje. Ne pa zdravja, časa in življenja - mladosti - zadoščenja kot če bi sebi kaj več privoščila takrat....

Šparaj šparaj špara........ in živi. Vse drugo pa pride ob pravem času. Ne boš nič zamudil če zdaj takoj ne boš imel lastniskega stanovanja.
Default avatar
HM44 je napisal/a:
Takrat so mene vlekli naj kupim pa kupim in eni mi še sedaj očitajo da nisem. Nič našparanega pa naj grem v nakup pri cenah ki so bile kot sedaj na višku, krediti pa noro dragi. Nisem se dala.
Potem sem tudi v najemu našparala in to čisto ok. Dokler se nisem naveličala življenja v Slo in šla delat v tujino in hodila tja samo delat za mesece, tu sedaj rabim nekaj minimalnega, sem strpala vse v garsonjero (ki je moja) in živim, potujem, delam še vedno zunaj, počitnice doma, našparanga imam še vedno kar nekaj in ja tako kot si rekla, ta denar lahko premikam kakor mi paše. Svobodna sem. Zenkrat. Pa še vedno sama. :)) Nikoli ne veš kako se bo življenje obrnilo.
Počasi bom mogoče prišla nazaj in takrat lahko kupim hiško z vrtom, garsonjero pa oddam če bo treba pa tudi prodam.
Aja pa življenje se odvija tudi okrog LJ ne samo tam, in drugje so cene bistveno nižje, življenje pa lepše.
Default avatar
Da ti odgovorim na vprašanja, kakšni stroški te čakajo ob prodaji potencialnega stanovanja:
1. od pogodbeno določene cene stanovanja plačaš 2% davek na promet nepremičnin
2. če boš prodajal v roku 5 let plačaš 27,5% davek na kapitalski dobiček, t.j. na razliko v ceni ob pridobitvi in ob odsvojitvi. Primer: kupiš za 100.000,eur, prodaš za 120.000 eur; razlika je 20.000,00 eur in od tega plačaš 27,5% davek. Če prodaš v roku od 5 do 20 let je davek nižji po 20letih pa ga ni. Seveda pa tega davka ni, če stanovanje prodaš z izgubo, to pomeni, da ga prodaš za manj, kot si ga kupil.Tega davka ne plačaš tudi v primeru, da imaš tam prijavljeno stalno bivališče in tudi dejansko prebivaš tam zadnji 2 leti pred prodajo.
To je več ali manj vse, kar te čaka večjih stroškov. Menim, da je trenutna situacija ugodna za nakup oz. mogoče malo še počakaj, potem pa kar pogumno.
Default avatar
no da se js napisem svojo zgodbo...s svojimi 21 leti sem leta 2008 kupil stanovanje za 40k evrov...dvosobno 50m2...imel sem svojega denarja cca 5k...to je blo nekaj are ter polno nekuh papirjev tko da mi na konc ni dost ostalo....ce nebi kupil stanovanja in bi bil v najemu,bi zal se danes bil v najemu ter nimal nic svojega...zdaj planiram kupiti se 1 stanovanje,tega pa v najem oddajati in bom imel obrok kredita skoraj enak kot bom dobil najemnino od prejsnega stanovanja...ce imas sigurno sluzbo ter moznost kupiti,ga kupi takoj zdaj ter ne odlasaj...saj ves kdor ne rizikira ta ne profitira...nimas kaj izgubit ker tudi ce si v najemu,pa ce ne placas,letis na cesto...enako je s kreditom,le da v tem primeru bo tvoje
Default avatar
Če imaš toliko našparano, kupi stanovanje, ne čakaj, čakaš lahko cel lajf. Trenutno veljajo izredne nizke obrestne mere za kredite na banki, tako da je denar poceni, vzemi fiksno obrestno mero. Z davki se ne obremenjuj preveč, Če boš kasneje prodal z dobičkom, plačaš davek na znesek kolikor je dobička, NE BOŠ V MINUSU, dobiček je plus. Pred 5 leti sem bil povsem na istem kot ti danes, danes se mi smeje :) Srečno in predvsem pogumno!
Default avatar
Zivjo, kot praviho ostali.. pocakaj malo, cene bodo v roku 2 let sigurno padle.. euribor je trenutno negativen kar pomeni, da so krediti poceni, kar pa ne bo nujno veljalo v prihodnje.. vendar ce bos potreboval vecje stanovanje lahko tega oddajas in strosek kredita pokrivas z mesecnim prihodkom od najemnine
Default avatar
Ne splača se ti. Kupiti ne moreš, ker ne boš nikoli dobil kredita. Dokler boš zaposlen, bo 70% tvoje plače šlo za najemnino. Če bi bil brezposeln, bi to pokril s socialnim transferjem. Predlagam, da se vclanis v klub brezposelnih in morda zraven kaj zaslužiš na črno. Žal.