Nepremičnine

nepremičninske agencije

Default avatar
Hvala za tole info. Prodajalec ima smisel za humor, žal na račun zgubljenega časa potencialnih kupcev. Tudi sama bi bila skoraj med njimi. Misim, pa da je tak oglas tudi zguba časa za prodajlca saj se mu ne oglasijo resni, ampak zavedeni kupci. Taki pa razočarano ugotovij dejansko stanje in se obrnejo.

Trenutno ni videti nič pametnega v oglasih.
Default avatar
Ewo, da dodam še svojo izkušnjo...

Nikoli in nikdar se ne približajte agencijama RE-MAX in NNRN, saj sta totalno neresni vsaka na svoj način ...

Od NNRN ni mogoče dobiti iformacije, oni žeijo, da prideš tja, da ti pol vsilijo še vso ostalo ponudbo in po možnosti delaš zastonj kilometre. Bog ne daj, da bi dali infomracije preko telefona ... no, dje od tle z njimi nismo prišli, verjamem pa, da more biti še bolj pestro, v kolikor pride do nakupa, če je že do informacij nemogoče pridit.

Pa smo pri RE-MAX-u, ki sicer daja informacije in vse, ampak v ozadju vedno nekaj šušmari. Vedno se pojavljajo neki kupci, manipulira na tak način, da te vedno drži v šahu s konkurenčnimi kupci, ki jih pomoje sploh ni (vsaj naša izkušnja je bila taka) ... še ko si dogovorjen praktično za vse (podpis in plačilo are ... nakup) še kr iščejo druge kupce, kar je totalno grdo...mi smo jih kenslali tik pred podpisom are, ker so kao nasli drugega, ki je ponujal več, na srečo smo imeli že dogovorjeno z drugo hišo, sicer bi ostali na hladnem. Opozorila bi vas tudi, da nikar ne podpisujte, da ste bili na ogledu, ker se s tem avtomatsko zavežete, da boste krili del provizije, ki naj bi jo po zakonu nosil prodajalec...tle vam linkam, pa si preberite: http://fegus.si/sporna-ravnanja-nepremi ... premicnin/#

Bistvo:
Določila zakona o nepremičninskem posredovanju so jasna: plačilo provizije se lahko zaračuna le naročitelju storitve, to je tisti, ki prvi stopi v kontakt z nepremičninskim posrednikom. Le v primeru, da se stranki prodajne pogodbe dogovorita, da provizijo plačata obe, se lahko provizija zaračuna obema tako, da se znesek provizije razdeli. Vendar ta dogovor ni del pogodbe o nepremičninskem posredovanju, temveč del prodajne pogodbe.

Bistveno je, da stranka, ki se javi na oglaševanje ali druge aktivnosti nepremičninskega posrednika, ni naročnik nepremičninskega posredovanja. Ta stranka se le odzove na aktivnosti nepremičninskega posrednika, ki jih je ta dolžan storiti na podlagi pogodbo o nepremičninskem posredovanju, sklenjene z naročnikom storitve posredovanja. Vse aktivnosti (ogled, korespondenca, priprava predpogodbe, pogodbe, pregled pravnega stanja, primopredaja, sodelovanje pri deponiranju are, kupnine, ipd.) opravi nepremičninski agent za naročnika in za tistega, ki se je na oglas odzval.

Po določilu 39. Člena Obligacijskega zakonika mora imeti vsaka obveznost dopustno podlago. Podlaga pa je nedopustna, če je v nasprotju z Ustavo RS, zakonskimi predpisi ali moralnimi načeli. V primeru posredniških pogodb, pod pogoji, kot so zgoraj opisani, pride do dopustne podlage, saj nepremičninski agentje zlorabijo položaj druge stranka (tistega, ki se na oglas odzove), saj izkoristijo njeno lahkomiselnost oziroma neizkušenost.


Uglavnem point, papir, ki ga dobiš pri nih v podpis nima nobene zakonske podlage, v bistvu so v totalnem prekršku...mi smo se skor nategnili, tako da z njimi res previdno, naj vam tudi garantirajo, da če se domenite za aro se hisa do določenega roka neha prodajati in oglaševati, sicer se bodo vedno pojavljali neki kupci (resnični ali neresnični). Aja pa še to ... papir vam običajno dajo za podpisat, ko ste najmanj pripravljeni, nam so rekli samo, da naj podpišemo, da smo bili na ogledu ter da se z njim prodajalec zavezuje, da bo plačal provizijo...ubistvu pa se s tem zavezete vi in ne prodajalec. Pač, kapo jim dol, poznajo finte, vedo kdaj in kako uštulit list za papir, da se folk čim manj ubada z branjem le-tega. Kar dobite skrbni preberite, do zadnje pike in vejice, do najbolj mini pisave, pa četudi morate zanjo zahtevat lupo.

To vam govorim zato, ker pri vseh agencijah le ni tako, smo sami doziveli, da so nam rekli, da do nadaljnega pri neki hisi ni ne ogledov ne nič, ker se nekdo dogovarja za kredit, ker jo želi kupiti ... fer play. Ampak moja osebna izkušnja, bolje je z malimi agencijami kot so posamezniki, ki majo s.p. ali pa zasebnimi ponudbami ... velike agencije ali agencijske mreže folk samo nategujejo, od takih čim dlje. Zato preverite koliko je velika agencija, koliko ima mreže po Sloveniji, koliko je zaposlenih itd, - več kot je tega, dlje stran pojdite.

Torej, mi smo hiško na srečo dobili pri skuliranem in moralnem s.p-jevcu, imam pa vseeno vprašanje, kako jo še najvarneje najti, saj jo sedaj iščejo moji prijatelji, ki so bili do pred kratkim mnenja, da bodo gradili, pa so si premislili:D če ima kdo boljše ideje in izkušnje od mene bi bilo dobrodošlo, da jim posredujem.

Upam, da sem bila komu v pomoč!
lp
Default avatar
Tista razlaga zgoraj o posredovanju - takšno mnenje je že pred leti podala tudi GZS, pa je praksa še vedno ista.

Tvojim prijateljem predlagam, da iščejo predvsem po zasebnih ponudbah in za samo pogodbo in preverjanje dejstev raje plačajo odvetnika, ki se ukvarja z nepremičninami. Jaz sem sicer prodajala nepremičnino, kupec je imel odvetnika, pa je ta odkril eno dejstvo, ki bi nas lahko vse drago stalo, ker banka zaradi njega zelo verjetno ne bi odobrila posojila. Sama nepremičnina je bila čista kot solza, ni pa bilo urejeno pravno stanje parcele, kjer sem jaz sicer imela brezpogojno služnost dostopa (jaz tega kot dolgoletna lastnica in uporabnica sploh nisem vedela in nikoli ni nihče niti namignil, da bi bilo s sosednjo parcelo in dostopom lahko karkoli narobe). Na srečo smo to hitro in brez zapletov uredili.
Enkrat sem kupovala prek agencije, kjer imajo sicer tudi pravnika, pa je bila taka štala, da joj. Praktično so vede prodajali črno gradnjo (s čimer me niso seznanili, to sem ugotovila sama, v osnutku pogodbe je sicer pisalo čisto drugače, kajne). Sem primer prijavila tudi GZS, pa ne mislit, da njih to kaj dosti zanima.
Močno, močno dvomim, da bi to v kaki agenciji odkrili, ker je bila res ena čudna situacija.
Default avatar
Prva izkušnja pri nakupu nepremičnine:
Za nakup nepremičnine sem izbrala agencijo CERES. Gosp, lastnica in edina zaposlena v firmi, je določene stvari naredila korektno: dogovor sestankov med kupcem in prodajalcem, ara, plačilo, prodajna pogodba, prevzem nepremičnine. To je vse uredila, vendar sem po 7 letih ugotovila, da vpis v ZK ni uredila tako kot bi morala. Gre za atrijsko stanovanje, stanovanje in ostala lastnina so vpisani v ZK, atrij pa ni vpisala, čeprav je v pogodbi bilo vse natančno napisano. Gospa sicer deluje super in oh in sploh, zelo strokovno in podkovano. Pri meni je naredila napako, ki bi mi lahko naredila težave, vsekakor pa sem imela dodatne stroške ker sem morala sama opraviti to kar naj bi ona - ker je dobila plačano tudi za ta del posla. Kar zadeva njen odnos do strank, bi jo označila za vzvišeno in nesramno. Ni ravno vljudna in najboljš izbira. Mene je poskušala izsiljevati ker je že takoj v štartu rekla da češ, če ne bom jaz kupila stanovanja, da ga ona takoj proda po višji ceni eno svoji prijateljici.... blablabla. In ko ugotoviš da te nekdo hoče izsiljevati z debilnimi argumenti, te mine vse.

Druga izkušnja:
Za oddajanje stanovanja v najem sem na priporočilo prijateljice izbrala agencijo Karo / Remax. Trikrat sem prek njih oddajala v najem in nikoli več. Kot prvo sem pogodbo morala sama sestaviti, ker je njihova, copy-paste in na slabih dveh straneh, takorekoč brezpredmetna. Samo en primer lahko navedem: izbrani najemniki (ki niso povedali dejansko stanje oz. to da imajo mačko, čeprav je v oglasu za oddajanje pisalo da ne oddam tistim, ki imajo hišne ljubljenčke), vse cool, jim pošljem pogodbo v podpis in potem ko so ugotovili da s prevaro ne bo nič - ker je v moji pogodbi pisalo, da hišni ljubljenčki niso dovoljeni, je natalo sranje. Če bi agencija delala sama vse, in bi z njihovo pogodbo oddala stanovanje v najem, bi mi noter vselili najemnike z mačko, katerih se verjetno ne bi zlahka losala in bi imela še kako velike težave. Tako pa sem se rešila pred nesrečo samo s tem da sem imela v pogodbi prav vse definirano. Agentka je predajo stanovanja delala po principu tle imate ključe, podpišite papir in to je to. Preverjanja inventarja ali dejanskega stanja se sploh ni delalo. Pri dobaviteljih je naredila spremembe, ki velikokrat niso bile pravilno in pravočasno narejene tako da sem mogla še sama kaj reševati. Najhuje pa je to da jih plačaš da naredijo te stvari, na koncu pa polovico moraš sam narediti.

Vem, da nikoli več ne bom delala prek nepremičninske agencije. Njim je v interesu da poberejo provizijo in se odrešijo kakršnekoli odgovornosti. Agencije v slo se ne morejo primerjati z agencijami v tujini. Slednje res delajo v interesu stranke, res skrbijo da je vse tako kot je treba in dejansko zaslužijo da se jim plača provizija. V Slo agencije skrbijo samo za lasten žep in delajo samo v lastno dobro. Še toliko odnosa, ne človeškega in ne poslovnega nimajo, da bi nekomu dali popust ali manj računali, če nekaj niso zrihtali do konca tako kot bi morali, temveč iščejo načine kako da tebe okrivijo za napake....

Skratka: moje osebno mišljenje je BREZ AGENCIJE. Pogodbo in vse dokumente pišem sama. Za tisto kar nisem prepreičana ponucam odvetnika. Bolje plačat enkrat 1H odvetnika, kot vsakič toliko provizije agenciji. Nepremičninske agencije v Sloveniji niso vredne denarja katerega zahtevajo ker ne delajo v korist stranke.

Mislim, da je edina
Default avatar
Pravite, da so tuje agencije čist na drugih nivojih ... ewo, tega si sploh ne znam predstavljati, bi mi kdo razložil kako to zgleda, da bom imela primerjavo
Default avatar
me too je napisal/a:
Na prvem srečanju poveš, kaj iščeš in za okvirno ceno. Agent aktivno išče primerno nepremičnino, tudi pri drugih agencijah oziroma agentih, ker pač vsak zastopa samo svojo stranko, ne obeh, in provizijo pobere od svoje stranke, ne od obeh. Torej, prodajalec plača svojega agenta, kupec pa svojega.
Agent o nepremičnini ve veliko. Ne bom rekla vse, ampak jo pozna, si jo prej ogleda, preden tebe zvleče tja, zna kaj povedat o njej, tudi pove, kako bi se dalo kaj porihtat in podobno. Pove za pomanjkljivosti. Pozna tudi sosesko - če ti recimo poveš, v katerih soseskah bi, on te pelje v eno tretjo, ve, zakaj te je peljal tudi tja in zna to argumentirat. Tudi recimo pri odstopanjih od tvoje okvirne cene pove, zakaj je v izbor vključil tudi nepremičnino, ki načeloma presega tvoj budžet.
Ko se odločiš za nakup, daš kupcu ponudbo - posreduje jo agent. Ko se kupec odzove, agent pripravi vse dokumente, tudi posojilne pole za morebitno posojilo. Tako da ko kupec dahne da, greš ti samo še v agencijo podpisat vso mogočo dokumentacijo, če ne pride celo agent k tebi domov. On potem odnese pogodbe v tvojo banko.
Default avatar
za primerjavo je napisal/a:
Meni je najbolj smesno, ko iz agencije poklicejo in rečejo da imajo kupca za tvojo nepremicnino. ko pa zavrnes, da bi plačal provizijo, kar odložijo.
Default avatar
V poplavi kritik na delovanje nepremičninskih agencij bo gotovo dobrodošlo tudi kakšno pozitivno mnenje. Pred kratkim sva z možem prodala svoje stanovanje s pomočjo agencije DFI iz Domžal. Nad njihovim pristopom in strokovnostjo sva bila navdušena. G. Dušan Prašnikar, direktor agencije, nama je posvetil obilo časa že na uvodnem razgovoru, pri katerem nama je natančno razložil njihov način poslovanja, potek dela pri prodaji in tudi realno opozoril na možne zaplete v samem postopku prodaje. Ničesar nama ni vsiljeval, nasprotno, pokazal je veliko razumevanja za najine želje glede načina dela in tudi njihovega iskanja nove nepremičnine za naju. Ko sva se odločila, da prodajo zaupava agenciji DFI, sta naju obiskala agenta, g. Stane in g. Igor, ki sta prav tako na naju naredila dober vtis s korektnim in strokovnim nastopom. Vse zainteresirane stranke, ki sta jih pripeljala na ogled stanovanja, so bile vljudne in dobro informirane z njune strani. V samo dobrih dveh tednih pa smo že realizirali prodajo. Za strokovno, ažurno in prijazno sodelovanje se agenciji DFI iskreno zahvaljujeva in jo priporočava tudi drugim prodajalcem stanovanj, ki nimajo časa, energije in/ali tudi znanja, da bi se sami ukvarjali z zamudno papirologijo, ki spremlja promet z nepremičninami. Zadovoljna Kamničana.
Default avatar
DFI je napisal/a:
LOL. Kdo pa je kupil, Sneguljčica in sedem palčkov?
Default avatar
Prašnikar je poosebljeni poštenjak, kajne?
Default avatar
splošno znano je napisal/a:
Saj lahko uporabiš kar drugo osebno ednine ... ga imaš na vezi.

Upam, da je z zgoraj opevano strokovnostjo nastopal tudi pri prodaji Jesenskih dvorov v Kamniku. Oz., upam, da si z zgoraj opevano strokovnostjo nastopal tudi pri prodaji Jesenskih dvorov, Dušan.
Default avatar
spet reklama je napisal/a:
Pa ni Dušan tak, on je pa res ena sama dobrota?
Default avatar
Pozdravljeni,

Strinjam se,da je ve Sloveniji veliko neizkušenih in predvsem malomarnih agentov. Meni osebno tak pristop nikoli ni bil razumljiv. Že dolga leta vodim svoj računovodski servis in tudi moje stranke so se pritoževale nad neresnostjo agentov in me spraševale za mnenje o možnosti investiranja v nepremičnine. Ko se je v Ljubljano preselil tudi moj mož, ki je 10 let bil nepremičninski agent na Hrvaškem, sva sklenila ,da tudi jaz naredim licenco in tako svojim strankam ponujava tudi kvalitetne in zanesljive nepremičninske informacije oz posredujeva pri prodaji in nakupu tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Najin moto je strokoven pristop in kakovostne svetovalske storitve, tako v računovodstvu kot pri posredovanju- tako da v kolikor vas zanima si lahko ogledate več o nama na www.eurogeld.si ali pa nama pišete na [email protected]
Default avatar
[email protected] je napisal/a:
Hvala sama, se pod mizo vala.
Ste ze kdaj slisali za ta izrek?
Najprej izdelajte spletno stran, ki bo vsaj na minimalnem nivoju.
Default avatar
Nepremičninske agencije, kot so DFI, ABAX, Sonce, Alfa-int, Mesto nepremičnin, priporočam da se jim na daleč izogibate sploh prodajalci, kajti interesa za prodajo nimajo!
Default avatar
Sam imam zelo slabo izkušnjo z Re Svet nepremičnin ! Ko sem preko njih oddajal stanovanje so mi našli najemnico brez da so sploh preverili kdo in kaj je! Ta ženska,g.Laureta Šopinger je popolnoma uničila stanovanje,naredila za 1500 eurov stroškov se svojim partnerjem pretepala in demolirala stanovanje in ukradla Tv in kolo ! Zadeva je sedaj na sodišču,vsega tega pa ne bi bilo če bi agencija delala profesionalno in preverila stranko ne pa da pobira ljudi s ceste...in podpiše pogodbo na hitro pa zadeva rešena ! Re Svet Nepremičnin-KAtastrofa!
Default avatar
S partnerko že dalj časa iščeva nepremičnino, saj se nama ne mudi in želiva najti primerno za sprejemljiv znesek. V tem času sva naletela na veliko nepremišninskih agencij, ki so večinoma imele zelo korekten odnos. Na žalost pa to nikakor ne drži za Mesto nepremičnin d. o. o. Z agencijo sva se srečala 3x in vsi kontakti so bili izjemno nenavadni. Nazadnje, se je direktor (ki hkrati opravlja delo posrednika) do mene vedel zelo pokroviteljsko in arogantno. Kar zagotavljajo na spletnem portalu LinkedIn: „Vedno se trudimo zagotoviti popolno storitev po meri stranke. V Mestu nepremičnin si lahko sami izberete svojega nepremičninskega posrednika, ki vas bo dobro spoznal, se vam prilagodil in skupaj z vami najboljše rešitve ter vam skrbno pomagal pri urejanju potrebne dokumentacije. Naša vodila pri doseganju vaših ciljev so odprta komunikacija z namenom popolnega razumevanja naročnika, visoka strokovnost, aktivno in dinamično pristopanje k prodaji/iskanju nepremičnine, odlično poznavanje in vpogled v nepremičninski trg, etičnost in zanesljivost.“, preprosto ne izpolnjujejo. Če nekdo, ki dnevno sodeluje z ljudmi in se javno zavezuje k zgornjemu zapisu, nato pa označi moje razmišljanje kot popolnoma nesmiselno in mi poskuša dopovedati, da v kapitalizmu ni mogoče, da ima enaka stvar ali storitev precej različno ceno, potem se resnično sprašujem, kako je lahko takšna oseba na vodilnem in pomembnem položaju. Seveda je odvisno od situacije, pričakovanj, trženja, prodaje, itd, kakšno vrednost izdelek/storitev doseže. Zanj je torej moje razmišljanje in mnenje vseh ostalih agentov nič vredno in neumno. Ko sem ga opozoril, da je njegov način neprimeren (govorila sva prvič), me je obsodil, da sem užaljen. Prvič, direktor naj bi bil zgled ostali ekipi, vendar s takšnim načinom ekipi ne sporoča nič dobrega. Drugič, gospod se do potencialnih strank, ki plačujejo provizijo in je del njihovega dohodka, vede nespoštljivo in predrzno. Druga izkušnja je bila z agentom iz podjetj Mesto nepremičnin d. o. o., ki nama je na vsak način želel prodati nepremičnino, ki NIMA UPORABNEGA DOVOLJENJA, kar je kršitev (Nepremičnina ni izpred leta 1967. Na spletu je dovolj člankov, ki jasno navajajo zahteve in globe brez ustrezne dokumentacije.). Čeprav sva povedala, da potrebujeva kredit in da banke zahtevajo uporabno dovoljenje za odobritev kredita, saj je del obvezne dokumentacije, nama je predlagal več bank, kjer nja poskusiva iztržiti kredit bret tega dovoljenja. Tudi to je resna kršitev ter zavajanje in nikakor ne predstavlja zgoraj navedenih vrednot v poševni pisavi, ki jih javno objavljajo. Imen oseb ne želim navesti; na spletni strani je vidno, kdo je direktor in kdo so posredniki. Mesto nepremičin vsekakor ni zaupanja vredno podjetje, njihov odnos je nekorekten in delujejo protizalkonito.