Prehrana in kulinarika

jaz pa biskvit ... včasih rata, včasih ne

Default avatar
Biskvit naredim po receptu 6 jajc, 180 g moke in 150 g sladkorja (namesto njega dajem med, sirup, slad ...), dodam tudi vinski kamen oz. pecilni prašek. Stepem jajca in sladkor/med/sirup do svetlega, presejem moko, kakav, pecilni in zmešam ročno z lopatico.
Včasih se res lepo dvigne in je rahel za vikat, včasih pa ostane kot ena malo debelejša palačinka ... sploh če dodam malo kakava (kakor za čokoladni biskvit). Tudi palačinko uporabim, ker je čisto okusna, prepojim s sokom/čajem in nadevam, ampak res bi rada, da bi mi konstantno uspel lep biskvit.
Če delam z medom, dam na malo nižjo temperaturo, ker se sicer prehitro zapeče, pečice NE odpiram, pečem s spodnjim in zgornjim grelom (ventilatorska pečica) na sredini, v velikem pravokotnem pekaču (ker mi je lažje narezat za več plasti).
Default avatar
Meni mi vedno uspe, ampak jajca morajo biti domača in sobne temperature, ne iz hladilnika! Posebej stepem sladkor in rumenjake, posebej sneg iz beljakov.

Mene zanima če kdo ve kako je s kupljenimi jajci. Nikoli ne kupujem, a danes ne naneslo, da sem uporabila en paket kupljenih jajc in mi biskvit sploh ni uspel, ni se dvignil...z domačimi se mi pa vsakič lepo dvigne! Kaj je trik pri teh kupljenih? So bila stara jajca?
Default avatar
Meni se mi zdi bistveno, da je pri biskvitu uporabljen svež pecilni prašek ... tega vmešam v moko tako da ju skupaj presejem...
Z jajci nisem nikoli imel takšnih problemov, oziroma, ne vem, če je to, da se biskvit ne dvigne krivo jajce...
Vse za peko!