Prehrana in kulinarika

kako preprečiti migreno

Default avatar
Pozdravljeni

Vem , da to ni rubrika za to temo, a vendar bi vprašala, ima kdo težave z migrenskimi glavoboli, jaz jih imam kar pogosto, ravno včeraj sem dobila spet napad, pa me zanima , če kdo ve kako naj preprečim te napade. Vesela bi bila vsakega nasveta in seveda izkušnje ostalih sotrpinov.

Sneženi pozdrav
Default avatar
Jaz jih imam, ja, in to take z auro. Kar pomeni, da sem vnaprej opozorjena in imam nekaj casa, da vzamem protibolecinsko tableto, preden se zacne glavobol. Pomaga mi samo aspirin, nobena druga vrsta tablet ne pomaga.

Sem pa ugotovila se nekaj: imam tudi probleme s premalo zeleza in moram obcasno jemati zelezove tablete. Opazila sem, da so migrene pogostejse in mocnejse v obdobjih, ko so moje zelezove rezerve na dnu.

Ce ti to kaj pomaga?

Lp, Ursa.
Default avatar
Ja, Pia, včeraj je bil res dan za migrene. Stokali smo tudi tisti, ki imamo težave s hrbtenico, pa revmatiki in še kdo. Sama sem v kategoriji hrbteničarjev, imam pa dve prijateljici, ki sodita v migrenski razred in kadar ju vidim v elementu, mi je kar hudo. Ena od njiju praviloma dobi napad migrene vedno, kadar poje samo košček čokolade, drugo pa vrže črn kruh. Obe si pomagata z Imigranom v pršilu, ki žal samo omili težave, zato se raje izogibata omenjenih živil.
Mogoče je tudi pri tebi kakršnakoli hrana tista, ki sprovocira napad migrene, lahko ti občasno nagajajo hormoni, pa še kakšen razlog je lahko. Preprečiti teh napadov najbrž ne boš mogla, lahko pa jih omiliš.

Kaj dosti ti najbrž nisem pomagala,želim pa ti čimmanj migrenskih tegob.

lp
Modra
Default avatar
Sama sem bila hud trpin! Pomagala je edino tableta in postelja s tesno povitim salom okrog glave.Pa se to,ce sem bila doma in hitro ukrepala.Tezava je bila tudi v tem,da so mi tablete povzrocale se alergijo,zlasti tiste namenske proti migreni.
Edino aspirin ne. Naslednji dan sem se pocutila kot pretepena.Se sedaj spoznam cloveka,ki ga muci migrena in me kar zvije.Dobra stran klimakterija,da so migrene cudezno prenehale.
Hcerka jih ima tudi take z auro. Mama isto.V nasi druzini se prenasa po zenski liniji.

Brala sem,da pomaga ingver in jabolka. Sir,cokolada...groza!!

Cim manj migren Babi
Default avatar
ja hvala lepa vsem, me zelo veseli, da nisem sama s to tegobo, ki mi greni življenje že od mojega 15 leta starosti. Tudi jaz imam migreno z avro, ki migreno napove, vendar mi to nič ne pomaga, če sem v službi, meni začnejo švigati strele okoli oči in razni rumeni kolobarji dokler mi ne vzame vid, tako da ene pol ure nič ne vidim, potem pa se začne pekel, vse naredim, da pridem čim prej domov do postelje. Napadi so bili včasih bolj redki, sedaj pa skoraj ni meseca , da ne bi dobila napad, včasih tudi po dva v enem dnevu ali pa v tednu, potem je kakšen mesec mir pa spet, grozno, ne vem več kaj naj naredim.

Hvala vsem ki ste se oglasili, lep dan vam želim , čeprav snežen
Default avatar
PIa predlagm ti, da začneš pisati migrenski dnevnik. Tako boš morda prišla do zaključka, kaj pri tebi sproži napad.
Predvsem moraš beležiti hrano, stopnjo stresa, hormone (kateri dan v ciklusu), vreme oz. vremenske spremembe. S pozornim spremljanjem boš morda odkrila, morda pa tudi ne. Sama sem po skoraj pol leta spremljanja ugotovila, da dobim skoraj vedno napad takrat, ko raste pritisk. Na hrano in ostalo pa izgleda nisem občutljiva, razen na nekatere žgane pijače (npr. brinjevec ali gin) in v bistvu alkohol na spolh. (no kakšen kozarček vina, še gre, več pa ne)
Seveda sem preizkusila kar nekaj tablet za lajšanje bolečin. Apirin meni ne pomaga, niti avamigran, niti imigran... Mi pa pomaga Excedrin, tablete, ki jih dobiš v ZDA v vsaki trgovini ali bencinski črpalki. Notri so same znane učinkovine (kofein, aspirin in acetaminofen), vendar izgleda, da v takem razmerju, da prime, če ga vzamem takoj ob začetku napada.
Default avatar
> znane učinkovine (kofein, aspirin in acetaminofen)
Ja, Silvy, ko si ravno povedala tole o mesanici aspirina in kofeina: ugotovila sem, da meni aspirin najbolj prime, ce ga popijem s kokakolo. Res, brez heca. Stopim ga v malo vode, spijem, potem pa cez en kozarec kokakole ali kokakole light. Ja in se to, to moram naredit v casu, ko se mi pred ocmi pojavlja avra. Ko avra poneha, je prepozno, ce do takrat nisem uspela vzet aspirina, lahko pojem celo skatlico, pa ne bo nic zaleglo...
Default avatar
ko sem to brala,sem se spomnila na kolegico,ki jo je leta mucila migrena. sedaj ima napade bolj poredko!? pravi,da ji pomaga bonifen.
ko ima napad,se vleze v hladno in temno sobo. pomaga pa si z raznimi sokovi in caji: zelena,petrsilj,grenivka,ananas. prisega na veliko tekocine,ki po njenem "odplavi" bolecino..oz. motnje. lp petra
Default avatar
Nimam težav z raznimi glavoboli, sem pa nekje prebrala, da nekaterim zelo pomaga ingverjev čaj in sicer: v 2 dcl zelo tople vode stopiti zvrhano čajno žličko medu, dodati jedilno žlico limoninega soka in pol žličke ingverjevega prahu. Piti se mora po požirkih. Upam, da bo komu pomagalo.
Default avatar
Glej, tole sem na isto temo napisala v enem drugem forumu... Tudi pri meni je glavni krivec hrana - sladoled... :) Jem ga ravno dvakrat na leto :)))

Hej,

tudi jaz imam migreno z avro.
Meni jo povzročajo določene vrste hrane, neustaljen spalni ritem (ni panike, če cel teden hodim spat ob 5h zjutraj in nato spim vsaj šest ur, če pa teh šestih uri, potem pa adijo pamet) in prvi ali drugi dan menstruacije (še posebej v kombinaciji s stresom ali kako nepravo hrano).

Sama sem s pomočjo "prehrambenega" dnevnika ugotovila, da ne prenašam sladoleda in ledeno mrzlih pijač, šampanjca in preveč čokolade (npr. par dni zapovrstvjo).

To sem ugotovila tako, da sem si po nasvetu zdravnika vsak dan zapisovala, kaj sem jedla (pomembno je, da zares zapišeš vse, vsaj včaih migreno povzročajo tudi npr. "nevidni" glutaminati - jušne kocke, v kitajski hrani, itd. - skratka, včasih so krivci prikriti) in nato izvajala izločevalno dieto. Npr. opazila sem, da imam migreno ob dnevih, ko jem npr. sladoled, rdeče meso in redkvice (ok, butast primer) + vse ostalo. Potem po eno izmed teh jedi (začela sem z najbolj možnim kandidatom) nisem jedla šest tednov, po šesttedenski pavzi pa se se je "nažrla". Reakcija je pokazala svoje.

No, hitro sem ugotovila, da je najhujša kombinacija možna sladoled + šampanjec + prvi dan menstruacije + ponočevanje... Uau, takrat mi ne pomaga niti pet zomigov.

Ob mojih migrenah ponavadi ne pomaga nič. Včasih - če ga vzamem pravočasno, mi pomaga zomig. Kakšen aspirin migran ali naprosyn neki... To je zame isto, kot bi jedla smartiese :))
Default avatar
Tudi jaz sem ugotovila da mi migrene povzroča določena hrana. Tako nikoli več ne pojem malo večjega kosa sira, čokolade, majoneze,... Oz. je zelo zanimivo da lahko jem čokolado če mi res zelo paše. Če jo pa pojem kar tako, me obvezno začne boleti glava. Ali pa na prazen želodec...uh!
Default avatar
Urša, se strinjam s tabo, kokakola je res zakon.
Sem pozabila napisati , tudi jaz te tablete obvezno poplaknem s kokakolo in res bolj in hitreje primejo. Ker se lahko jedo na šest ur, včasih spijem še kakšno kokakolo vmes, ko čakam, da lahko vzamem novo dozo.
Default avatar
Pozdravljena Pia!

Za migreno boleham že celih dvajset let. Ja prav si prebrala - toliko let. O napadih in vsemu temu bi lahko napisala cele romane. noben migrenski napad ne mine v enem dnevu, razen če vzameš tablet pravi čas. Da pa vzameš tablete pravi čas, pa moraš zelo dobro ločiti kdaj imaš migrenski napad in kdaj glavobol. Med obema je precej razlike. Naj povem, da moje napade pogosto psremlja tudi bruhanje.

No o pravem napadu: jaz osebno se nekako ponoči že zbudim in čutim bolečino, če tedaj vzamem tablete je v redu če ne pa je jok in stok. Zamujeno ne da se nadoknaditi, če se napad začne noben tablet ti več ne prime, pa je lahko poješ celo škatlo. Sem preverila - spila se tudi do sedem kombiniranih praško, pa Avamigran in kaj vem še kakšen migram...Danes ob napdu, ko ga začutim vzamem običajno Naprosyn in če ne prime potem se uležem in na čelo pa na vrat dam namočeno brisačko, povrhu pa še eno suho brisačo -da se ne prehladim. Učinek je ta, da kar čutiš kako ti bolečina popušča in po vrati odnehuje. V času napada običajno ne jem ničesar, pijem pa samo vodo in ležim. Brisačka na mojem čelu pa se običajno skoraj posuši.

Kaj vse povzroča napad: lahko je povzročitelj lunina mena, čas ovulacije, čas pred mesečnim perilom, industrijska hrana (konzerve, hrenovke, salame, ...), kajenje, stresno življenje, opazuj se kaj to povzroči pri tebi.Tiskto kar boš ugotovila, da povzroča napade, enostavno črtaš z jedilnika.

Je pa res, da v času mene so ti napadi redkejši in čudežno izpuhtevajo.

LP

Tajna
Default avatar
ja hvala za nasvet, tudi jaz imam kar dolgo dobo bolehanja za migreno, dobila sem jo pri 15 letih, letos pa bom srečala abrahama, če je res , da migrena popusti ob izgubi menstruacije, upam, da bo to res, verjetno ta čas ni več daleč, upam, ker drugače imam še redno menstruacijo. Spomnim se kot otrok , ko me je doletela migrena ni pomagalo nič, mama mi je na čelo navezala surov krompir, pa ruto čez, no sedaj so druga zdravila. Jaz imam migreno z avro, tako da vem kdaj me bo doletelo a vendar se izvlečem samo, če sem doma, drugače pa je kriza, moram zapustiti delovno mesto in oditi domov, ampak to ni tisto. Ko se migrena pomiri, sem taka cel teden ,da nisem za nikamo. lani novembra sem bila celo v bolnški 10 dni , da sem prišla malo k sebi. Pri meni se dogaja , da je recimo 3 ali 4 mesece vse v redu, ko pa se začne pa se ne neha , v enem dnevu imam lahko dva napada, sicer se mi je to zgodilo lani novembra prvič, ko sem že mislila, da sem jo odležala, se je napad ponovil, nisem smela vzet imigran, ker sem ga vzela pred 3 urami, povem vam to je bil pravi pekel, mislila sem da bom morala na urgenco po inekcijo proti boličenim, pa se je bolečina malo umirila tam okoli pol dveh zjutraj, saj takrat sem šla v bolniško , ker enostavno nisem bila za nikamo. Sem pa vesela, da se mi javljajo ljudje , ki imajo probelem, ki jih imam sama, kar malo lažje živim. Hvala in lep pozdrav
Default avatar
Se pridruzujem vsem vam tukaj. Stara sem pa 21 let, pa imam migrene nekaj let...zacele so se mi s tem, ko sem zacela jemati kontracepcijske tablete. Baje vsebujejo nekaj takega, kar sproza pri meni migrene. Odrekla sem se siru...nisem cisto prepricana, da dobim zaradi tega napad...preventivno. Jem ga se vseeno na pici ali v toplem sendvicu.
Najhuje je pa to, da nikoli ne vem kdaj bom imela napad, sam nimam migrene z avro. Opazila sem tudi to, da mi tableta ne pomaga, ce jo vzamem takoj, ko zacutim, da me bo zacelo boleti. Ce se zbudim z migreno pa ponavadi takrat tableta pomaga...takrat, ko je migrena ze precej razvita. S poudarkom na ponavadi...vacsih ni nic boljse...je pa res, da pomoje jemljem se kar blage tablete (naprosyn 275mg).

Mal pred novim letom sem poiskusila z akupunkturo, pa je bilo januarja boljse...ta mesec pa nimam veliko mira...verjetno je malo krivo vreme, pa stres. Vedno jo pa lahko pricakujem med menstruacijo. Aja...pa se to...dobila sem jo dedno, po mamini strani.

Vcasih mi pomaga kava z limono. Poiskusite to...mogoce kateri pomaga.

V glavnem...ni prijetno...sedaj, ko sem se na faxu, se ni tak problem...huje bo potem, ko bom v sluzbi...bolniska itd.

Upam, da bojo z nosecnostjo kake spremembe:)
Default avatar
S pozornostjo sem prebrala vaše ugotovitve in se zavedam, kakšno srečo imajo ljudje, ki teh napadov ne poznajo. Je pa res, da napad vsak posameznik drugače doživlja. Pa da ne boste mislile, da spadam med te srečnike. Ne. Pa čeprav migrane nisem imela že cca 5 let. Pred tem pa sem jo doživela vsega cca 6x. Vedno s strašanskim jutranjim glavobolom, bruhanjem...za v službo it ni bilo govora, ker tega želodec ni pustil. Svetloba me je uničevala. Obvezno sem morala biti v temi...in nato je glavobol popustil do poldnava. Jedla sem avamigran in pila vodo. Pa upala, da bo popustila bolečina.... Po predzadnjem napadu, ki sem ga imela sem nekje prečitala, da zna za migreno pomagat RUSKI ČAJ. In sem to poskusla pri naslednjem napadu, za katerega se je izkazalo da je bil zadnji. Ali je imela kombinacija avamigran in ruski čaj kakšno zaslugo za to, ne vem .....ampak sedaj imam že dolgo mir. Zagotovo 5 let. In srčno upam, da ga bom imela še vnaprej....Trkam na "leseno" glavo!

Priporočam, da tudi same poskusite.
Pa čim manj migren....
Default avatar
Tudi sam imam težave z migreno. Pomagajo mi tablete Aspirin migran, vendar samo, če jih vzamem takoj ko začutim, da se mi pojavlja migrena.

Migrene nimam, če se vsakodnevno ukvarjam s tekom. Če spustim tek za 2 dni, potem se mi pojavijo migrene.

Morda boš s športom rešila težave.
Quibi - enostaven program za izdajanje faktur | Zasebni stiki
Default avatar
Migrena traja po več dni skupaj-kako imate lahko migrenski napad po trikrat ali dvakrat na dan?

Jaz jih hvala Bogu nimam več, ker sem ugotovila, da mi ne paše mlečna maščoba.
Torej nič sira, čokolade, skute, mleka..... nič smetanovih omak, piškotov, tort....
No, vse delam iz mleka, ki je brez maščobe.

Jaz osebno sem imela migreno nekaj več kot deset let, po večkrat na mesec, ležala vsaj prva dva dni v temni sobi, brez hrupa in z lavorjem za bruhanje.... Tableta ni pomagala nikoli nobena :(

Pred kratkim-slabo leto nazaj pa sem postala svobodna. Sedaj vem, da je življenje lahko lepo!! :)

Pravijo, da ima migrena vedno spožilca..... Poiščite ga!
Default avatar
Pozdravljeni!
Meni je kolegica nekaj časa nazaj dala nasvet kako naj odpravim migreno. Na spletu je našla spletno trgovino in kupila nek produkt, ki ji je z rednim uživanjem migreno izgnal iz življenja. Sama sem bila velik skepik za vse take stvari, marsikaj sem že preizkusila pa ni nič pomagalo. Čeprav sem bila skeptična, da ta čokolada mi ne mora pomagati sem se takoj ob naslednji migreni zamislila in kupila ta produkt. Žal je cenovno, kar neugoden oziroma z paketkom pridem ravno čez mesec cena pa je okrog 50€ vendar moram priznati da je migrena popolnoma izginila z uživanjem tega.
Če se bo kdorkoli odločil mu svetujem to stvar!
Drugače pa ima tudi moj mož težavo z glavobolom in ko ga boli glava vzame eno čokoladico in mu resnično pomaga. Tako da priporočam vsem vsaj z mojega stališča.
http://www.choko-hit.si/