Prehrana in kulinarika

ZDRAVO PREHRANJEVANJE BREZ MESA

Default avatar
Pozdrav,

resnično v današnjem ponorelem svetu si ne najdem čas, da bi poiskala izkušeno, modro osebo, ki živi zravo življenje, da mi pomaga odlepiti se od tega nezdravja in zastruplanja, ki se imenuje NEZDRAVO PREHRANJEVANJE.
Trdno sem prepričana, da si vsi, čisto vsi želimo zravo živeti in da ne znamo, ne najdemo časa ali pa se ne moremo odločiti, da bi vsaj pogledali druge opcije, ki obstajajo in so najverjetneje veliko boljša alternativa stanju, ki ga trenutno imamo.
Za začetek bi veljalo že poprositi za navidez čisto običajno zadevo kot je prehranjevalski menu izkušenega ZDRAVOPREHRANJEVALCA in to za cel teden za odraslo osebo, katerega glavne karakteristike so naprimer:
-intelektualec, uslužbenec v podjetju,
-napor pri delu: delo v pisarni in kontrola v proizvodnji.
-ukvarjanje s športom: občasno 1x tedensko, več je sprehodov v naravi,

Prosim naj mi nekdo, ki je izkušen naredi dnevni menu za cel teden za zdravo hrano brez mesa.

Moj moto:
LJUDJE SE ZRAVO NE PREHRANJUJEMO, KER NE UPORABLJAMO PREIZKUŠENEGA JEDILNIKA, KI GA LAHKO PODA LE DOLGOLETNO IZKUŠENI ZDRAVOPREHRANJEVALEC!

Hvala.
Default avatar
Hej, sončica!

Nekoliko zahtevna naloga:)

Sama skušam slediti tem načelom in upam, da mi kar uspeva. A jedilnik za cel teden, malce težko, ker me baše čas.

Za začetek bi ti svetovala kakšno dobro knjigo; saj jih ne manjka.
Marsikaj pa lahko prebereš tudi tu, le pobrskati je treba.

Uživam zelo malo mesa, vse ostalo na naši mizi zelenjava - presna ali soparjena, ribe, skuto, morski sadeži, stročnice na najrazličnejše načine.

Hrana na mizi ne sme biti dolgočasna, ampak pestra in vabljiva na pogled.

Lp Babi
Default avatar
No poglej kakšen odziv si dobila na tvoj post (oglasila se ti je samo Babi, ki ti, verajmem želi vse najboljše).Ostali so prebrali ,rekli ahhh spet ena pametna in zaprli.Dejansko pa vse bolezni -prav vse bolezni povzroča uživanje nezdrave hrane in prenažiranje z njo.Človek je dejansko ustvarjen za uživanje surovega sadja,nekaj malega zelenjave in orehov,oreščkov in semen.Ampak kje je tu GURMANSKI užitek pice, pečenke,odojčka in kar je še slabše sladic-tort,pit,itd....
Če se resnično hočeš zdravo prehranjevati, potem ne rabiš nobenega jedilnika.Zdrava hrana je ena in edina-surovo sadje, ki mora biti zrelo ne kislo nezrelo.
Ampak verjetno te že sama misel, da bi jedla predvsem samo to, odganja od namere po zdravem prehranjevanju, kar seveda ni ničnenavadnega, saj nas je v Sloveniji samo 1-2 % takšnih, ki se res zdravo prehranjujemo.Takšnih, ki pa se prehranjujemo tako že 10 let brez bolezni (niti prehladov) pa je še bistveno, bistveno manj.
Default avatar
teska bo !! sestaviti tak jedilnik!?
zase /in za moje doma/ lahko recem,da se dokaj zdravo prehranjujemo. v primerjavi s tistimi,ki jedo fast food,pogrevajo konzerve, ze pripravljene jedi, jih grejejo v mikrovalovki,uporabljajo kocke in temu podobne umetne dodatke.
svetujem ti lahko,da jes cimvec presnega sadja in zelenjave,da sestavis hrano tako, da ne bo "preteska" t.j. tesko oz. pocasi prebavljiva,da jes ribe,malo mesa in ,seveda, da se strogo izogibas zgoraj nastetega. to je ze kar veliko. ce se bos pa odlocila za nacin prehranjevanja,ki ga opisuje mojzes, potem si pa glavna !! za kaj takega mora pa clovek imeti veliko volje in pa seveda motiv. lp petra
Default avatar
Sodobnim problem se ubada tudi moja družina. Kako jesti kvalitetno, če pa....

Nismo prešli na brezmesno, smo pa vnos mesa zmanjšali. Naš moto je: čim več nepredelane hrane, po možnosti iz dobrega vira. Sadje bio, če gre, zelenjava sezonska, za malico nobenih sendvičev.

Zajtrki: sadje, ovseni kosmiči, sojino mleko (pa še tu je treba paziti, da ni gensko spremenjena soja), kos kruha, naravni sokovi itn.
Malice: za delo v pisarni: solatke, solatke, solatke.
Npr. Solata s pomarančami, datlji, olivnim oljem, mandlji, malo posoliš, pokapljaš z limon. sokom, malo cimeta
Solata z rižem in mangom
Zelene solate, radič itn.
Včasih si naredimo tudi sušije, pa ne z ribo ampak s kumaro, korenčkom, avokadom, navadnim hrenom, če nimamo alg, jih ovijemo v solato, lahko tudi v soparjeno ali pa malo popečeno bučko (eno rezino)
Korenček (a la julienne), zelje, solata s polivko z arašidi (nasekljaš arašide, pomešaš s kisom, malo olja, soliš in poliješ čez pripravljeno zelenjavo) ali pa z jogurtovo polivko

Zelo zdrava je tudi naravno kisana zelenjava: repa, zelje, Prekmurci baje tako kisajo tudi kumare (še nisem poskusila)
Skratka možnosti je veliko in sploh ni tako težko. Le zvečer se je včasih prav težko spraviti v kuhinjo. Odvisno je tudi od dnevnega ritma. Če moraš jesti zunaj, če nimaš druge izbire, je pra težko najti kaj "pamtenega" v res zdravem smislu. Naj me kdo popravi, če ve, kje lahko recimo v središču mesta res zdravo ješ, razen pri zelenjadarju, pa še njegova zelenjava je iz rastlinjaka.

LP Neja
Default avatar
Ojla! zelo sem vesela, da si začela to temo, ker imam jaz tudi probleme z meniji. Imej se lepo.
Default avatar
Torej to je res, zdrava hrana = zdravo življenje.

Lepo prosim mi lahko ponudite vas jedilnik za en dan: kaj, kako pripravljeno in v kakšnih količinah?

Že vnaprej lepa hvala.
Default avatar
Hi,

se mi zdi, da je res najtežje priti do pravega menuja, še zlasti v začetku, ko je cel organizem navajen na preveč "močne" hrane in ti želodec po nekaj pojetih jabolkih in solatah non stop kruli.
Verjetno je resnica tudi v tem, da je potrebno spremeniti okolje; zapustiti starše-se osamosvojiti, pa družba in partner. Poznam kar nekaj primerov, ko so osebe začenjale z zdravim prehranjevanjem in jim ni uspelo, so bili čudni za družbo nesprejemljivi ali pa so preveč resno vzeli celotno zadevo tako, da so preko joge prišli do budizma in tako v tem iskali duševno hrano in ne več FIZIČNO ZDRAVO HRANO, ki zanima mene.
Zanimivo pa je res kar je rekel Mojzes, da po letih uživanja prave hrane, bolezni in najbrž tudi vsega ostalega kot je npr. utrujenost sploh ne poznaš več.

Torej, veseli me drage moje somišljenikinje in somišljeniki mislim, da moramo delati na menujih.
To da imaš doma velik hladilnik ali shrambo ( vse pač ni za v hladilnik ) in v njem pravo hrano pripravljeno za pripravo dnevnih obrokov, se mi zdi da je zelo dober začetek. Sicer pa kaj je hujšega kot to, da takrat ko potrebuješ nimaš ničesar vsaj primernega in potem gre vse po strem: kos salame, sir, kruh,.. ali pač instant goveja juhica, krompirjevi njoki in pečen puranji zrezek za solato pa vložene kumarice,..

V službi kjer delam imamo sicer tri menuje: dietni: ne vem zakaj, vsaj kdor dela v službi ni bolan; lahki: ne vem kaj je tu z puranjim zrezkom in morskimi sadeži lahkega in pa navadni: pasulj s kranjsko, vampi, zrezki vseh mogočih vrst,.. Eni, ki so resda ze malo bolj v letih in najbrž
Default avatar
Tudi jaz bi ti svetovala knjižnico, kjer je takih knjig na pretek, gotovo lahko izbereš pravo zase. Več pravih, ena bo premalo. V knjigi boš našla tudi kakšen točen jedilnik s količinami in prehransko vrednostjo.

Tukaj smo v glavnem kuharice, ki kuhamo za družine, jedilnike v glavnem sproti delamo v glavah, če imamo že kdaj napisane, jih življenje večkrat spremeni, pa se zato nič posebej ne sekiramo. Sicer gledamo v kuharske knjige in recepte, vendar ne grame čebule in beljakovinske vrednosti :-)) Tako boš iz naš težko stresla uravnotežen jedilnik. To je odgovorna naloga.

In še majhna skrivnost. Da, zdrava hrana = zdravo življenje, to pa se začne in odvija v glavi, ne v hladilniku.
Pa brez zamere, Mimi
Default avatar
glavni obroki:

Ponedeljek: ričet, 1 rezina polnozrnatega kruha
Torek: fižolova mineštra
sreda: ribe, špinača ali druga zelenjava
četrtek: kislo zelje ali repa s fižolom, polento
petek: piščančja prsa, priloga grah,korenje

Glede količine: jaz kuham za 4 osebe, torej naredim najmanj 3 litre mineštre.
Če ne ješ mesa, ga pač izpusti.

Zame pomeni zdravo prehranjevanje:
Jesti pestro hrano, tako zelenjavo in sadje, kot meso.

Menim, da je bolj pomembna KOLIČINA, koliko hrane pojemo. Če pojem količinsko malo hrane in to 5x na dan, se dobro počutim.
Če se bašem in NABAŠEM, pa ravno nasprotno.
Default avatar
Ojla,Sončica!


Vse lepo in prav, kar pišeš glede hrane.Jaz sem zbolela za rakom na dojki in imam s prehrano kar nekaj problemov. Hodim po bio kmetijah in nabavljam zelenjavo in moko (pirino,ajdovo,rženo), ješprenj,ajdovo in proseno kašo, kislo zelje in repo. No iz tega si kar nekaj lahko skuham, vendar so recepti vedno isti. Včasih si skuham ali spečem ribe, za solato pa imam,v glavnem doma vloženo rdečo peso.Pojem tudi veliko stročnic. Od mleka pijem samo sojino mleko.Kruh pečem doma. Veš,draga moja, izogibam se vseh E-jev,konzervirane hrane,in kupljene zelenjave in sadja po trgovinah, ne jem rdečega mesa,belih testenin,riža-samo rjavega,brez sladkorja in zelo malo soli. Včasih pa mi zapaše kozarec refoška, pa si ga tudi privoščim.
Sledim tvojim odgovorom in hvala vsem tistim, ki bodo napisali še kakšen recept. Lepo se imejte vsi...
Default avatar
Seveda , tudi nas je nažalost mogla doleteti bolezen da smo spremenili način prahrane.Jast sem veliko receptov predelala in nekaj sproti tudi sama zmislila.Zelo sem ponosna na svojo zelenjavno pici ki jo jemo vsako nedelo.Testo naredim v aparatu za peko kruha iz polno.. moke , rdečo čebulo naseklam na kolobarje in podušim na vodi.Dodam sojino omako in na koščke narezan zrezek sveže tune.Zdej ko mi je zmanjkala domača paradiž. mezga dam gor kar tisto od Alnature, po vrh pa naribam sir - v Šparu imajo sir brez konzervansa.Lahko rečem da smo skoraj bankrotirali zaradi te prehrane, vse je večkrat dražje , samo kaj ko ne morem več otrokom ponudit navadne hrane .Sama sem bila hud asmatik , ampak odkar nejem mesa in se izogibam različnim dodatkom v prehrani ne uporabljam več zdravil in nimam več napadov - tega je več kot eno leto.LP
Default avatar
Trudim se, da kuham za svojo družino lahko prebavljive jedi in zdrave. Kaj sje danes še sploh zdravo- BIO.
Samo, da povem, da tudi BIO ni vedno bio in je lahko celo človeku nezdrava hrana. Pred kratkim sem si ogledala analizo rjavega - bio riža. Bil je pol kakcev od opodgane???? Kupljeno na tržnici v Ljubljani. Toliko o tem kar je bio in zdravo.
Lep vikend vsem, Ana
Default avatar
Maja, prosim razloži, kako je to s sirom in konzervansom.
Prepričana sem bila, da v običajnih sirih, tistih ki so narejeni v večjih kosih oz. hlebcih, ni konzervansov. Res pa je, da je v sirih kar precej maščobe živalskega izvora, kar ni najbolje.
Default avatar
Nevem kako je z vsemi siri , ampak ta sir je ekol. pridelan in tudi nima konzer.Sicer sem klicala po mlekarnah in sem dobila odgovor e v stilu :seveda je kozer. samo ni napisan, al pa ko sem klicala za senf sem dobila odgovor od tehnologa v Eti , da se ne da narediti brez v drugi tovarni pa da, tako da sem tudi jast malo zmedena glede tega , tako da rajši kupujem tisto hrano ki ima oznadžbo -bio in eko .Glede pa maščobe me neskrbi , sploh pri otrocih, ker ne jemo tako pogosto.LP
Default avatar
Evo nekaj predlogov: :)
Za zajtrk vam težko kaj pomagam, ker v glavnem za zajtrk sama jem sadje. Pa še to, da razhudnikov ne jem, pa vseeno nekaj mojih predlogov, seveda lahko vsak "recepte" predela po svojem okusu.

- Lečina enolončnica (različne vrste leče ali pa samo ena z veliko veliko čebule in zelenjave) s solato.

- Prosena kaša z podušeno zelenjavo (čebula ali por, bučke, koleraba, korenček, petršilj). Tukaj, lahko uporabimo še ajdovo kašo ali pa polento.

- Če jeste ribe - Riba po želji (jaz navadno uporabim losos) in ga spečem v alu foliji. Pred tem ga lahko na hitro popečete na ponvi, da dobi lepo hrustljavo skorjico. V folijo daste na hitro popečeno ali podušeno zelenjavo, malo oljčnega olja, dobro zavijete in daste v pečice za dobre pol ure do 40 min.

- Različne vrte juh. Različne vrste zelenjave, ko je sezona, predlagam odlično bučno juho z bučnimi semeni. Moja najljubša.

- Solata (radič) z avokadom. Njami. Lahko dodate še koruzo ali kar vam paše.

- Zelenica - pita kjer na vsak nivo testa, daste različne vrste zelenjave, zalijete z smetano in jajcem in to pečete v pečici.

- tudi pizza pride v poštev. Čeprav kechupa jaz ne jem in naredim tako. Npr. Naredim testo iz npr. zmesi moke ajdove, pirine in rženove. Nato pa gor bučke, korenček, šampinjone, radič ali rukolo in jajček.

- pita iz topinambura. To je zelenjava (gomolj), ki ga nekateri uživajo namesto krompirja, ki je razhudnik. Naribate topinambur ali navaden krompir in ga zmešate z popečeno čebulo. To zavijete v testo in daste pečt.

- Blitvina ali špinačna pita. njami.

- Konopljini špageti z tunino omako (tuna in sojina smetana) ....

..in še in še. :)

Za večerjo pa npr. jogurt z ovsenimi kosmiči, različnimi semeni ali kakšno sadje.
Default avatar
Črtanje mesa z jedilnika je nezdravo.Meso vsebuje prepotrebne beljakovine, železo, kalij, fosfor........ Seveda v zmernih količinah. Človek ni samo rastlinojed, kar lepo dokazujejo tudi zobje, ki so namenjeni žvečenju mesa.
Default avatar
Columbus, prosim vas, da stvari ne govorite na pamet in površno.

Nisem vedela, da se veliko vrst sadja in zelenjave lahko je brez zob??

P.S. Moja kri je veliko boljša (delež železa) odkar ne jem mesa!
Default avatar
mladakuharica tebe pa prosim, da prvo dokončaš osnovno šolo!

mogoče sem se pri zobeh napačno izrazil. s tem sem mislil kako so razporejeni zobje v naših ustih in kakšno funkcijo opravlja posamezen zob!

če so pa takšne vsebine le pretežke zate pa beri dnevno časopisje, ki je namenjeno ravno takšnim kot si ti. (bedakom)