Prehrana in kulinarika

Mladina ne zna več kuhati

Default avatar
Jst sm stara 21 let in znam skuhat skorej use... Enako moji kolegi... zenske in moski...
Tko da ce so ljudje v tvojem krogu taki.. ja ne vem.. iste ptice skupi letajo..
Default avatar
Na psihiatriji vam pa res ni treba kuhat.
Default avatar
Hkrati je pa treba razumet da na bone zunej ful cenejs ješ, oziroma za isto ceno bi si doma težko naredu tolk raznoliko hrano. Težko si doma za 3€ naredis juho, glavno jed+solato. Na bone to vse dobis, velikokrat tut za mnj kot 3€


Pa tut vecino studentov nas dela po 10ur in vse vikende in praznike in nimamo vec casa doma goveje zupe kuhat (ker more vec ur na stedilniku sedet).

Ja, ko mam cs +finance mi ni panike skuhat karkoli. Sam realno ni vedno casa za doma narjeno juho in ni vedno financ za svinjsko ribico. In veliko ns studentov zna veliko stvari skuhat, sam po celem dnevu sihta +vaj na faksu ti ne znese vedno se kuhat...
Default avatar
Kot 2w letna punca ti pahko povem da znam kuhat. Če želiš ti lahko skuham za celotno gostijo ruski bife pa si bodo ljudje na koncu pizali prste. Priporočam ti da ne mečeš vseh ljudi v isti koš. Tudi v tvoji generaciji obstajaji ljudje ki ne znajo kuhat. Imam fanta sama vodim gospodinjstvo, hodim v službo, študiram zaradi epilepsije sem odvisna od drugih pa vrjameš ali ne mi uspe tolko kot tebi, morda še več. In ne da bi znala samo spohat meso pa popečt na pol pripravljeno zmržjeno. Po zelenjavo sadje testenine jajca in neko meso po katero hodiš ti v trgovino imam jaz doma vzgojeno/ pridelano itd. Naredim ti turške jedi tajske, staromodne sodobne tudi nove recepte si izmislim. Tak da ne meči vseh v isti koš.
Default avatar
To je isto kot, da bi rekli, da desci ne znajo več ven na lov in prinesti meso :)
Časi se pač spreminjajo. Nekateri mladi, ki smo odraščali na vaseh, nam je samoumevno, da znamo skuhati, saj smo iz šole prišli prej kot starši in smo mi kuhali kosilo. Na začetku so nam pripravljali, da smo samo pogreli, potem smo se učili priprave hrane tudi sami. In kakor se še družimo nam je kuhanje v veselje še danes in ne hodimo ven jesti saj nam je logično, da ko pridemo iz službe še skuhamo. Tako fantje kot punce.
Res pa, da recimo niso znali kuhati tisti, ki so živeli na kmetiji in so bile doma mamice ali babice, saj je bila kuhanje njihova domneva. Otroci pa so prispevali k delu kje drugje.
Ko sva s partnerjem opremljala stanovanje, nama je bil najbolj pomemben prostor, pa ne v smislu kaj vse bova nabasala noter, ampak kaj je najbolj praktično in smiselno, saj oba rada kuhava. Isto je bilo pri bratu.
Nekaterim pa pač kuhanje ni v veselje, nič narobe, ponudnikov hrane je dovolj. Tudi oni morajo preživeti.
Default avatar
Glede na to, da smo veliko slabih navad iz Amerike že prinesli sem, bo v parih letih tako tudi na področju prehranjevanja. Žal. Celo pire krompir eni kupijo v vrečki, že zdaj.
Default avatar
vsi bi nosili kravate je napisal/a:
Mislim, da bo večina začela več kuhati, če bodo imeli otroke in bodo na svojem. V Sloveniji mlademu človeku zelo dolgo časa ni treba kuhati, če tega od njega doma ne pričakujejo in ga dejansko niso naučili kuhati. Doma skuhajo starši (ali drugi člani družine) in vemo, da mladi vedno dlje živijo pri svojih starših. Študenti jedo na študentske bone.
Zaposleni imajo tako ali tako malico v službi. Če imajo popoldan še kakšne prostočasne aktivnosti, morajo seveda nekaj konkretnega pojesti tekom dneva (kot bi morali dejansko vsi) - torej gredo v neko restavracijo ali menzo. V tem pogledu niti nimajo nekih neomejenih priložnosti za kuhanje doma. Če gredo med vikendom na kak izlet in po možnosti k staršem na obisk, ki vključuje tudi kosilo, pa še med vikendom ne kuhajo.

Takemu človeku enostavno ni treba kuhati, če za to nima posebnega interesa. Kar pomeni, da kuhajo samo tisti, ki to radi počno. Ali pa tisti, ki tega ne počnejo izključno zase, ampak za otroke ali za celotno družino.

Mislim tudi, da se je v času samoizolacije zaradi koronavirusa, ogromno mladih naučilo bolje kuhati. Časa je bilo namreč dovolj, dostop do številnih prostočasnih in družabnih dejavnostih je bil okrnjen in gostinski obrati so bili zaprti.

Je pa še en pomemben dejavnik, ki ni zanemarljiv, in sicer je to hiter življenjski tempo in predvsem delovni tempo sedanjega časa. Jaz na primer rada kaj skuham. Zelo rada jem doma pirpravljeno hrano. Ampak na običajen služben dan topel obrok enostavno moram pojesti zunaj, ker imam sredi delovnega dne omejen čas za malico ter ne živim poleg službe. Poleg tega ta čas porabim za srečanje še s kom, ki gre ravno tako na malico. Če gremo jest skupaj s sodelavci, si običajno v tem času izmenjamo kar nekaj pomembnih informacij, hkrati pa ohranjamo stike in smo posledično bolj povezan kolektiv. Včasih grem na malico s prijatelji, kdaj s partnerjem... skratka malica zunaj ni samo malica, ampak družaben dogodek.

Res je pa tudi, da včasih pridem iz službe po dolgem in napornem delovnem dnevu in si v resnici ne želim kuhati, kaj šele iti najprej po nakupih v živilsko trgovino. Raje s partnerjem sedeva za že pripravljeno mizo, preživiva čas v pogovoru in pustiva drugim, da naju postrežejo.
Kuhanje v dvoje ima svoj čar, domača kuha je super, ampak včasih pa po napornem delovnem dnevu enostavno paše sesti in počakati, da nekdo drug prinese hrano na mizo.
Default avatar
Odvisno katera mladina, moja fanta znata oba, starejši je ratal mal komot in pri njima zdaj punca veckrat kot on skuha, je pa tud res, da on pride pozno iz službe. Mlajši pa je zdaj v casu korone, vsak dan ali vsaj pripravil, začel ali pa celo že skuhal kosilo. Sam tale pa je od nekdaj bil rad za šporgetom.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Če znaš življenje izkoristiti, je dovolj dolgo. (Seneka)
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Default avatar
Študentje hodijo pač jesti na bone ven, ker imajo to pravico in je veliko bolj cenovno ugodno in hitreje.
Če misliš seveda njih.
Stari pa ne znate nikol nič drugega kot udrihat čez mlade..
Default avatar
Bogpomagaj je napisal/a:
Potem pa je tvoje sonce s tabo vred čudežni otrok.
Default avatar
S cim vse se pa vi obremenjujete...Vsak, ki je lacen, si bo ze nekaj naredil. Ni vazna starost, kdaj zacnes... Moji dve hcerki znata od 12leta narediti preprosto kosilo iz nule. Mikrovalovke sploh nimamo, zamrzujem ne.
Default avatar
Pozdravljeni, prosim, da ne posplušujete vse povprek in ne mečete vse mlade v isti koš. Stara sem 20let in skuham vse. Naučila sem se sama preko spleta. Poznam pa veliko sovrstnikov, ki bi z veseljem kuhali ampak so nazalost sestavine za juho v primerjavi z juho iz vrecke veliko drazje. Vecino mojih vrstnikov študira in živi v študentskih domovih ali pa v najemu in to je na zalost ogromen strošek. Verjemite, da bi skoraj vsak rajsi jedel sveze pripravljeno hrano, kot pa nekaj na hitro.
Nimajo vedno vsi popolnih pogojev. To je moj vidik.
Verjetno nismo samo mladi ‘nesposobni’ za kuhanje, kar malo poglejte oktog sebe in boste verjetno nasli kar nekaj oseb 50+, ki verjetno ne blestijo v kuhanju. Konec koncev se vas pa to cisto nic ne tice. Vsak si naredi tako, da njemu ustreza. lp
Default avatar
hahahah starci je napisal/a:
Ali je res potrebno, da si nesramna in napadaš drugače misleče? Tudi starejši znamo zdravo kuhati in nismo debeli. Ne posplošuj. Upam, da nisi v življenju na vseh področjih tak kolerik in agresivna, ker zdrava hrana, ki jo dobro poznaš, tega ne povzroča.
Default avatar
vsi bi nosili kravate je napisal/a:
Spet ena, ki se ji zdi, da se ji za njeno kuharijo ne izkazuje dovolj hvalospevov. Vsaj mladina ji za to ne izkazuje dolžnega spoštovanja. Najbrž raje jedo zunaj.
Default avatar
Res ne razumem tega "ne znajo kuhati". 2020 je. Imaš YouTube, strani za recepte Z VSEMI POSTOPKI ZA TELEBANE, forume in klepetalnice, kjer lahko vprašaš, če česa ne veš ali ne najdeš.

Vsak zna kuhati, sledi receptu in vse bo super. Edino, kjer bi lahko zamaštral je pri tem ali je npr. meso že pečeno ali ne ampak hej daš nazaj na toploto in kuhaš/cvreš/pečeš dlje. :)

Simple.
Default avatar
Ne vem, če ne znajo kot, če je preveč ponudbe....
Vprašanje tudi kako je z urniki ....

Sam kuham, žena tudi kuha, jeva dobro, kdaj si kaj naročiva.... zlata sredina :)
Vse za peko!