Prehrana in kulinarika

Katero je to meso štrakul ali sladka prata?

Default avatar
Zadnjič sem jedla to meso in mi je bilo zelo dobro. To vem, da se je kuhalo v enem večjem kosu potem pa narezalo na tanke zrezke in zraven pašta.
Katere vrste mesa je to oz. kateri del? Lahko mi še napišete kako se ga pripravi.
Hvala :-)
Default avatar
Prata rečejo Primorci krementalcu. Ga odrežejo zelo na tanko in meni ni glih bogvekaj.
Default avatar
tinkaaaa je napisal/a:
kremenatelci so kotleti, prata pa je svinjska ribica.
Default avatar
prata pri nas: hrbet - kremenatlci brez kosti

svinjska ribica = isti kos kot pri govedu pljučna

je pa res, da v trgovini dostikrat na pakiranih kremenatlcih brez kosti gor piše svinjska ribica, kar je napačno poimenovanje oz. zavajanje
Default avatar
Pri nas tudi tako vam je prav razložila.
Ne zamenjujte ribice (ombul oz. pljučna pečenka - najdražje meso)
za prato oz kremenatelce brez kosti. To ni ribica!
Default avatar
[quote=""to pa ne bo držalo""]
tinkaaaa je napisal/a:
kremenatelci so kotleti, prata pa je svinjska ribica.[/quote]

Ježešna no, sveta preproščina. Kaj ko bi se vzdržala, če nimaš pojma?

Za vse ostale. Prata je krementelc in sploh ni nujno, da brez kosti. Po večini gostiln na Krasu, ga dobiš kar lepo s kostjo, precej tenko odrezanega in brez kakršnihkoli omak. Ni bogvekaj okusen, bolj suh, zato je v navadi, da se zraven poje jota.
Default avatar
Hvala za vse raznolike odgovore :-)
Lep dan vsem.
Default avatar
vam iz prve roke povem, kot mesar...kremenatelc je kotlet - torej z kostjo...reče se tudi kare...ombolo pa je na primorskem praviloma postrežena brez kosti (na tanko narezano in toplo postreženo), ampak isti del svinjskega hrbta...tako malo zastonj hitrega tečaja iz mesarije