Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

življenje v Novem mestu

Default avatar
Če bi živeli v Novem mestu. Kje bi najraje? V katerem delu mesta? Ali bi raje živeli izven in kje bi to bilo? Imate raje blok ali hišo v mestu? Kaj se vam zdi bolj praktično?
Default avatar
Ob vseh teh ciganih? Ga ni denarja. Če bi imela izbiro, že ne.
Default avatar
curina je napisal/a:
Nevem kdo si želi živet tam sredi niča. Kaj se sploh dogaja tam? Preselite se na primorsko, odlična točka za izlete in dejavnosti...
Default avatar
Bedno mesto, zjutraj gužva na cesti, popoldne isto.
Drago če greš v najem cene kot v lj. Sam bi iskal blizu službe.
Default avatar
curina je napisal/a:
V samem Novem mestu nikjer, ker tam so samo še bosanci, čëfurji... kot v LJubljani.
So pa okoliške vasice pravo nasprotje Novega mesta. Vasice okoli novega mesta so idilične pravljične deželice v malem, kjer prebivajo avtoktoni prijazni in prisrčni dolenjci. Še posebno kakšne vinske gorice.
Default avatar
Ja v zabjaku ane.ku tuki je zivot.
Default avatar
V Novem mestu (centru ali obrobju) živim že 43 let, vmes sem 5 let živela v eni vasi nekaj izvem mesta in 5 let v Ljubljani. Gužva na cesti zjutraj in popoldne je res (razen med počitnicami), ampak izpostavljat to je smešno, ker gužva je itak v vseh mestih. Pa si upam trdit, da tu primerjalno veliko manjša. Cigani so, v centru pač ne. Sama nisem v vseh teh letih imela nobenega srečanja z njimi, kar sem jih videla, sem jih ob rednem brskanju po smetnjakih. Če kaj, se zaradi ciganov izogni Šmihela - ki mi je itak najbolj grd del mesta. Mesto oziroma nova stanovanja se itak širijo zgolj V Brodu, smer Dolenjske toplice, predrago, glede na ponudbo, drugje se prodajajo ali oddajajo obupno stare hiše ali del njih, že opremljena novejša stanovanja zanemarljivo malo. Neposredna okolica pa ... odvisno od okusa, Meni ne potegne, mnogim zelo. Vse je subjektivno. zato se odloči sama, ker boš ali ne boš TI živela tam.
Default avatar
živim malo izven mesta in mi je super, nikoli ne bi menjala za sivo betonsko ljubljano. Tu imam vse kar potrebujem, naravo na eni strani in mesto na drugi
Default avatar
Jst pravm taku;
U mejst nej za žiut. Kukr je že adn napisou, tm u mejst sa samu še busanci pa cgan.
Nrbulše, d grieš k nm u podgurje. Ampk samu, če s kej prida. Če nejs, pol tud k nam ne rabš huodt.
Jst b t rieku d prid na Zajč Vrh. U tej vas sa usi mskontrji. Usaka bajta ma enga k zna na harmonko špilat. Jst znam tud. Pa zdravn sa zidance pa nuogradi. Je usak dan lušnu ku kürba.
Default avatar
Novo mesto je isto že 50 let. Edino kar mesto pokonci drži je Krka pa še to vprašanje časa.
Revoz je bil včasih aktualen sedaj je bolj žalost.
Kar se tiče življenja, zdravstveni dom poln romov, šele 2 leti imajo pravo "urgenco", nakopovanje je samo qulandia, življenje na vasi pa ni za vsakega.
Sem živel v Ljubljani in maš tudi lepe predele, promet je pa dosti bolj tekoč- poštiman.
Default avatar
tamživimm je napisal/a:
Bejž, da ciganov v centru ni? Dopoldne jih mrgoli! Ordinirajo okoli bolnice, ko gre mladina iz šole, se spravljajo nanje na avtobusni postaji in na poti do nje. Ali si slepa ali pa ne živiš v NM. Zadnjič je ena srednješolka čista prestrašena prišla domov, ker je bila enemu ciganu preveč "všeč".
Default avatar
bolj domišljavi ljudje kot v Novem mestu so samo še v lublani...
Default avatar
Sem Novomeščanka in lahko povem, da večina zgoraj napisanega ni res. Samo negativno pretiravanje. V Novem mestu je prav prijetno živeti, še zlasti v spalnih naseljih izven centra. Sem pa tja vidiš kakšnega Roma, ampak greš lepo mimo. V zadnjih nekaj letih se je precej spremenilo na bolje, zdaj urejajo še stari center mesta, tako da bo tudi tam bolj urejeno. Če nameravaš živeti v Nm, ne verjemi negativcem, ampak sam/a pridi pogledat, potem se boš pa lažje odločil/a.
Default avatar
oidfšs je napisal/a:
Živim, živim, le da zame center NM ne predstavlja bolnica in avtobusna postaja.
Default avatar
Podgurc je napisal/a:
Najboljši post ever :))
Default avatar
tamživimm je napisal/a:
Priceless. :))
Default avatar
nartabolš je napisal/a:
Sej pravm, usi nejkej u mejstu rineje, pa je tm samu še ciganija pa busanci. Sm šu zadnč na opčino pa sm tam, na šaltrj samu jst stal pa 5 busancu pred menoj, k sa legitimacje dejlal, pol pa še 10 cganu, k sa cgansko podpuoro fiehtal. Sa cganke kr nuotr na opčini cigaret kadile pa svujm atrukm zizat dajale kr tm, na hodnik sa zizk kazale.
Default avatar
Sem Novomeščanka že cca 25 let,v mladosti sem živela v idilični vasici na Dolenjskem, krajši čas tudi v Ljubljani.
V Nm je super... Ima vse kar imajo veliki. Narava je blizu, center mesta (trenutno obnavljajo) in stari del mesta ob reki Krki je lep in se oživlja. Ogromno nakupovalnih centrov je v okolici mesta kaže na dobro finančno stanje Dolenjcev... Saj je kupna moč takoj za Ljubljano. Dolenjska regija je med dobro stoječimi, niti romska populacija tega povprečja ne zniža. Uspešne firme (Krka, Revoz, Adria - če naštejem največje) so solidni plačniki... ogromno je podjetništva... ogromen zaposlovalec je tudi Bolnica.
Urgenca je v NM približno toliko časa kot v drugih večjih krajih v Slo. V Nm je ogromno dobrih zdravstvenih specialistov... sem prihajajo mnogi moji znanci na preglede in zdravljenje iz širne Slo. Dve zelo znani okulistični ordinaciji, dobri zobozdravniki, odlični kirurgi, odlični ortoped, nekaj dobrih kardiologov, odlična pulmologinja, nekaj odličnih ginekologinj in splošnih zdravnic. Privatni vrtci in glasbene šole. Dobro gledališče, ogromno malih amaterskih gledališč v okolici. Tri župnije v mestu so precej žive (še posebej Frančiškani).
Romska naselja (največje je Žabjak) so dejansko pravo nasprotje slovenske civilizacije in Novo mesto ima precej težav z njimi, predvsem zdravstveni domovi, sodišče, policija, črpalke, trgovine... kar nekaj težav je z njimi v šolah v Bršljinu in Šmihelu.
Sprehajalne poti ob Krki so lepe, pohodniška pot na vinsko gorico in romarsko cerkev Trško goro, Gorjanci so hitro dostopni z avtomobilom do vrha ali peš iz vasi pod Gorjanci.
Jaz sicer živim v bloku ob reki Krki. Če bi še lahko izbirala, bi izbrala hiško nekje čisto blizu centra (en del Ragovske recimo, ali Jerebova ali Ulica Talcev) in nad reko Krko, da bi bil dostop možen povsod peš. Sicer pa se v okolici gradijo nova naselja (blokovska in vrstne hiše). Zapelji se tja, poglej ali začutiš dobro energijo...
Default avatar
Mene pa zadnje čase moti ko moram od Revoza do Krke. Katastrofa.
Kakšna obvoznica bi bila dobrodošla.

Sicer pa je NM dobro gospodarsko razvita.
Sem Belokranjka in se iz moje vasi vozi več kot polovico ljudi v NM.
Default avatar
Pred časom sem šla na izlet v Novo mesto. Zdelo se mi je mesto v pravem pomenu besede.

Ko le ne bi bilo na Dolenjskem.... Ker dolenjščine pa ne prebavljam. Žal, si ne morem pomagati.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net