Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

Decembra beremo

Default avatar
December ni bil ravno moj bralni mesec, sem pa prebrala najnovejšo knjigo Tadeja Goloba: Virus.


Tokrat ekipa Tarasa Birse rešuje primere 3 umorov, ki se zgodijo na točno določen dan na 3 različnih koncih Slovenije. Vmes ne manjka tudi političnih dogajanj in pritiskov (po vzoru naše današnje politične scene), dogajanje pa sovpada z začetkom epidemije koronavirusa.
Kriminalka se dobro bere, kar je za Goloba značilno, pa se kljub temu ne morem znebiti vtisa, da je šibkejša od prvih treh in časovno nekonsistentna. Tale politična dogajanja bi sicer bila res lahko kadarkoli in kjerkoli ter pod katerokoli vlado, a dejstvo je, da jih doživljamo ta trenutek in so v knjigo vpletena prav zaradi tega. Enako velja za koronavirus, ki pa je bolj nebodigatreba dodatek. Knjiga je bila najprej napovedana z naslovom Tišina (predvidevam, da je to ista knjiga, saj ni indicev, da bi pisal dve hkrati), pa so jo verjetno preimenovali v Virus zaradi trenutnih razmer. In boljše prodaje??? To se mi zdi malce ceneno, predvsem ker sam koronavirus ni bistvo zgodbe.
Default avatar
No, hitro sem prebrala še eno knjigo:

Mojca Širok: Pogodba

Kriminalka o siciljanski mafiji. To temo avtorica dobro pozna in to se vidi tudi v knjigi.
Zgodba se začne z umorom v bogataški vili, nadaljuje s hudo pretepeno žensko na plaži ter sumljivo prometno nesrečo. Seveda se preiskava dotakne tudi najvišjih politikov in odkriva najsubtilnejše mafijske povezave. Preiskujejo najboljši policisti iz antimafijskega oddelka. Do kam lahko seže roka mafije?
Zelo dobro, napeto, izviren konec. Pa je res konec?

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger