Knjižni molji in pravopis

Odgovarjajo: Nataša Purkat, univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture • mag. Gordana Rodinger, prof. slov. j. in zgodovine

kako izdati knjigo

Default avatar
zdravo!
sem Lea in imam 13 let. pišem vampirski roman Prinašalka luči. sicer sem šele na polovici, a me grozno zanima, da bi to mojo stvaritev izdala. zdi se mi, da je še kar v redu. nisem prvič pisala zgodb, napisala sem jih že kar nekaj, ki so požele veliko pohval pri mojih malih bratrancih in sestričnah, pa tudi pri drugih sorodnikih. samo zanima me kako bi širša javnost izvedela za moje pisanje ?
pišite mi na ta e-mail : [email protected]
že v naprej hvala za odgovore !
Lea
Default avatar
@ lea
Njprej pohvalim pogum, da si svojo zadevo napisala na ta blog - menim, da je dejansko stvar, ki k nečemu pripomore. Menim, da sem sam v podobni situaciji, čeprav sem od tebe starejši. Glede na ljudi, ki so mi (preko tega bloga) pomagali ali vsaj skušali, saj, ja, sem nekje na istem, lahko vidim potencial, da si stara 13 let, saj, ja, "je življenje še PRED tabo". Več ti najbrž ne morem pomagati, saj, ja, sem nekje na istem.
Default avatar
@ story girl (prej sem, najbrž napačno, napisal @lea)

Jaz sem si recimo najprej skušal oblikovati nek (čisto svoj) slog, saj se mi je zdelo to najpomembneje, kakršenkoli že je (skoraj, no), da ti potem (če ti kdaj slučajno) "uspe", ne more nekdo očitati, da si nekaj od nekod skopiral, označiti tvojega dela/del, za plagiat; izhajal sem torej iz tega.
Knjigo sem izdal v samozaložbi http://www.bukla.si/?action=books&book_id=25724 .
Dobil sem "pozitivne" odzive za slog, za kar sem si dejansko prizadeval, kar je bil (nek) namen - kakorkoli - knjiga se (kljub temu; še vedno) ne prodaja, tako da mi je (zaenkrat) izziv prodaja, recimo ... Morda bo "samodejno" prišla tudi zgodba.

Na tvoji umetniški poti ti želim (predvsem) veliko upanja, saj, menim, da ti lahko iz svoje izkušnje povem, ni lahka, je pa po svoje lepa - menim da sem toliko do sebe lahko iskren. Veliko beri, menim, da to pomaga, ampak morda ne "vsega", ampak kaj te "potegne", torej, ne "na silo", ampak lepo in počasi, da se ti razvije "okus", kar najbrž pomeni (posledično) tudi slog. Iz tega sem nekako izhajal/izhajam jaz. Past: pisanje te veseli, vse lepo in prav, vendar ti svetujem (če smem), da se ne zanašaš preveč na to - menim, da smo to izkusili "vsi", s Hessejem na čelu - tako da pridno delaj tudi šolske stvari (vsaj "zaenkrat", dokler ti ne "rata"), menim, da ti to lahko svetujem, kaj več boš pa po moje "morala" odkriti sama.

Vsekakor, lep pozdrav.
Default avatar
najprej se zahvaljujem vsem za spodbudne besede.
če ste za to mi lahko pošljete svojo natipkano knjigo. z veseljem bi jo prebrala!
če enkrat hvala za vse.

Lea
Default avatar
web bird je napisal/a:
Žal je ta info stara že kar nekaj let, medtem pa so se razmere spremenile, zato razen knjig, ki jih sami izberejo več ne izdelujejo in ne izdajajo.

Lp.
Default avatar
Pozdravljeni,

sem 24 let stara študetnka in mi je popolnoma jasno, da se založbe, od prve do zadnje, izogibajo poeziji, vendar se mi zdi, da se je tudi poezija približala krogu bralcev. Že eno leto pripravljam svojo pesniško zbirko in menim, da je končno napočil čas, da skoči v morje. Imam tisoč in eno vprašanje o izdaji. Najbolj pa me zanima to, kako se kontaktira določeno založbo, do koga moram pristopiti, da bo založba moje delo sploh dobila?
Zanima me, če je sploh smiselno izdajati pod "umetniških imenom"?
Če ima pa še kdo kakšne nasvete za izdajo PESNIŠKE zbirke, jih bom zelo vesela.

Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Default avatar
Jaz pa imam besedilo natipkano na word. Želim si samo, da bi dobil en izvod (kot knjiga), ki bi bil namenjen meni in družini. Ne želim, da je javno besedilo in ne zanima me denar. Ne vem na koga naj se obrnem. Prosim svetujte mi.
Default avatar
Malo zmeden ZELO je napisal/a:
Knjiga je namenjena javnosti. Če ne, to ni knjiga. Stiskaj besedilo na tiskalnik in izdelaj ovitek ter besedilo pospravi v svojem domu.
Default avatar
Če ne najdete založbe, ki vam bi želela izdati knjigo, potem si preberite tole https://www.tomazgorec.si/kako-izdati-knjigo/.

Drugače sem o tem podjetju slišala samo pozitivne stvari. Ne gledajo samo na dobiček, ampak res želijo pomagati.

Moderatorji

Nataša Purkat , univ. dipl. slovenistka in sociologinja kulture
Nataša P
mag. Gordana Rodinger , prof. slov. j. in zgodovine
Gordana Rodinger