Kutak za biologiju

Odgovara: Kristina Latin, mag. educ. biol. chem.

srce

Default avatar
Pozdrav, moje pitanje je vrlo jednostavno i unaprijed se ispričavam ako je neprimjereno. Moja me profesorica totalno zbunila sa stranama klijetki i pretklijetki srca. Molim vas recite mi kako da znam koja je lijeva, a koja desna strana srca? jer totalno se zbunim kada moram opisivati mali i veliki krvotok. Nikako da pogodim :S Radi se o srednjoj školi.
Default avatar
Poštovana,

pitanje nije nikako neprimjereno. Razumijem vašu zbunjenost jer u ovim se pojmovima većina učenika vrlo lako pogubi. Savjetujem vam da prilikom određivanja komora (pretklijetki i klijetki) srca slijedite vrlo jednostavno pravilo: imenujte ih kao da gledate svoje vlastito srce. U tom slučaju, pogledate li sliku građe srca na papiru, vidjet ćete da su komore zapravo suprotne. Desne komore sa slike zapravo su lijeve i obratno. Lijeve komore na slici zapravo su desne. Preporučujem vam da sami nacrtate srce i označite sve njegove dijelove. Tako ćete najlakše shvatiti o čemu pričam. Isto tako na toj slici možete označiti i objasniti protok krvi u velikom i malom optoku i vidjeti da li su vam pojmovi jasniji. Nadam se da sam pomogla.

Za sve detaljnije nejasnoće i pitanja stojim vam na raspolaganju i putem e-maila.
Default avatar
Poštovani, nadam se da nisam pogriješila temu. Možete li mi objasniti koje krvne žile imaju najdeblju stjenku i zašto?
Default avatar
maca papucarica je napisao/la:
Poštovani,

pretpostavljam da mislite na mišićni dio stijenke krvnih žila. Postoje tri glavne vrste krvnih žila: arterije, vene i kapilare. Arterije su krvne žile koje odvode krv iz srca i imaju najviši krvni tlak. Zbog toga imaju debelu, elastičnu mišićnu stijenku koja se širi i time ublažava posljedice naglog povećanja tlaka te tjera krv prema idućoj grupi arterija. Povećanjem udaljenosti od srca krvni tlak i brzina protoka krvi postaju niži i jednoličniji. Zbog toga vene (dovode krv u srce) prenose krv manjom brzinom i pod puno nižim tlakom pa imaju tanju mišićnu stijenku, ali puno veći promjer u odnosu na arterije. Kapilare su najtanje krvne žile. Imaju tanke stijenke koje služe kao most između arterija i vena, a istodobno omogućuju kisiku i hranjivim tvarima da prođu iz krvi u tkiva, a otpadnim produktima da izađu iz tkiva u krv.
Default avatar
Koja je razlika između srca ribe i sisavaca? Osim što srce riba ima manje komora.
Default avatar
Draga Zdravka,
srce riba je smješteno iza stražnjeg para škržnih lukova. Ribe imaju vensko srce kroz koje prolazi samo venska krv koja se pročišćuje u škrgama. Građeno je od venskog zatona, jedne pretklijetke i jedne klijetke (arterijski čunj je prisutan kod hrskavičnjača, u koštunjača se gubi). Iz srca izlazi trbušna aorta koja započinje aortinom glavicom (proširenjem). Optok krvi je jednosmjeran. Krv iz srca ide prema škrgama, a nakon oksidacije dalje u krvožilnom sustavu kroz tijelo.
Default avatar
Kristina Latin je napisao/la:
Hvala vam. Ubiše me ove ribe :S Recite mi da li su zbog toga ribe hladnokrvni organizmi?
Default avatar
Hladnokrvnim ili poikilotermnim organizmima nazivamo životinje čija se tjelesna temperatura mijenja ovisno o temperaturi okoliša. Ona je povezana s metaboličkim procesima u organizmu. Zbog toga je njihova tjelesna temperatura uglavnom slična temperaturi okoliša, a takve životinje nemaju sposobnost regulacije količine izdavane topline promjenama u optoku krvi odnosno vazokonstrikcijom (sužavanjem krvnih žila) i vazodilatacijom (širenjem krvnih žila).

Moderatorji

Kristina Latin , mag. educ. biol. chem.
Kristina Latin