[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/overnet/rcontent/model/rcontent.php on line 150: array_multisort(): Argument #1 is expected to be an array or a sort flag
herbarij - MedOverNet

Kutak za biologiju

Odgovara: Kristina Latin, mag. educ. biol. chem.

herbarij

Default avatar
Poštovani, moje dijete ide u peti razred i nastavnica im je u školi rekla kako će drugo polugodište raditi herbarij. Rekla im je da već i sada mogu neke biljke sakupiti. Znam da je jesen i da možda nema smisla to raditi, ali moje dijete je ažurno sakupilo već dosta biljaka. :D Ne želim bacati biljke jer se bojim da će mi dijete izgubiti ovaj entuzijazam da i on nešto sam radi... Možete li mi reći na što moram paziti kod izrade herbarija? Nije im još ništa pokazala niti dala ikakva pravila jer će im to pokazati kada bude trebalo...
Sorodne teme:
Default avatar
Poštovana Višnja,

sve pohvale za vas i vaše dijete. Nemojte ga sputavati, već mu budite još veći poticaj. Naravno da vaša ideja ima smisla! U jesen možete sakupiti mnogo biljaka, a sakupljajući listove u različitim bojama dobit ćete prekrasan herbarij. Za izradu herbarija u pravilu se sakupljaju svi dijelovi biljke koji su u trenutku sakupljanja dostupni (korijen, stabljika, list, cvijet, plod). Stoga vam je ovo idealna prilika da pokupite i jesenske plodove.

Pravila za izradu herbarija su vrlo jednostavna. Na novinski papir pažljivo i uredno posložite biljni materijal jer kasnije više ne možete spašavati presavijene listove ili latice cvjetova. Ako je biljka mokra, nježno ju obrišite. Papir u početku mijenjajte svaki dan, a kasnije rjeđe. Ovo je vrlo važno jer u protivnom će vam biljka propasti. Preporučujem vam da koristite kvalitetniji papir koji će upiti vodu, a na biljci neće ostaviti crne mrlje tinte. Na papir stavite nekoliko teških knjiga ili teži predmet. Kada se biljke osuše, premjestite ih na bijeli papir i po potrebi pažljivo pričvrstite pomoću trake. U donji desni kut stavite etiketu koja treba sadržavati: naziv biljke, mjesto sakupljanja (stanište), datum i ime sakupljača.

Nadam se da će vaše dijete uživati u tome :)
Default avatar
Koji papir mi najbolje preporučujete? Da, u pravu ste, ovo hladnije vrijeme s jutarnjom rosom i mrazom otežava sušenje, a biljke su baš mokre, ali pokušat ćemo :) A kako da osušimo plodove? Dijete mi donijelo kostanj i male, ukrasne bundeve. :D
Default avatar
Najsigurnije bi bilo sve raditi na bijelom papiru (papiri iz bilježnice, papir za printanje). Novinski papir se često pokazao nekvalitetnim, pogotovo kada imate jako vlažne biljke. Preporučujem vam da biljke sušite na prozračnom mjestu, u blizini prozora. Imat ćete brži učinak.

Naravno da kesten ili bundevu nećete prešati. Herbarij ne mora biti samo na papiru. Plodove možete po potrebi osušiti na zraku i staviti u papirnatu kutiju te ih tako očuvati. Oni vam također predstavlja zbirku osušenih dijelova biljaka.
Default avatar
Draga Kristina, evo imam potrebu javiti Vam se i podijeliti s vama sretnu vijest. :) evo dio našeg herbarija je gotov, ono što smo sakupili isprešali smo i odlično je uspjelo. Moje dijete je presretno. Čak je odnijelo nastavnici na pregled da li je on to dobro shvatio i zaradio peticu za zalaganje! Puno vam hvala.. recite mi gdje da to sad držimo da nam se ne uništi do proljeća?
Default avatar
Draga Višnja, čestitke Vama i vašem sinu. :)
Možete ga i dalje držati među knjigama da se biljke u potpunosti isprešaju u slučaju da nisu, samo pripazite da ne budu na gladnom i vlažnom mjestu.
Lijep pozdrav

Moderatorji

Kristina Latin , mag. educ. biol. chem.
Kristina Latin