Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Stenice doma, prenešene s dopusta-prosim nasvete in izkušnje!!

Default avatar
Vem da sem malo pozen z odgovorom, ampak če bo mogoče to bral še kdo, bom delil še svojo izkušnjo:

Pred leti sem tudi jaz prinesel stenice s potovanja. Najprej smo špricali z navadnim biokillom, a smo hitro ugotovili da to prav nič ne pomaga, ker gre za res trdovratno golazen.

Rešili smo se jih tako, da smo imeli nekaj tednov celotno stanovanje posuto z diatomejsko zemljo (po angleško "Diatomaceous Earth") . To je bel fin prah (v resnici gre za zmlete alge) - ko se golazen plazi po njemu se zrnca prilimajo nanje in v nekaj dnevih dehidrirajo. Pri nas so se stenice zaredile v parketu, tako da smo z diatomejsko zemljo zapolnili vse špranje po tleh. Prah je sicer zdravju neškodljiv, razen v primeru da ga res veliko vdihaš, tako da je potrebo prah nasipati z zaščitno masko in se nato za nekaj časa umakniti iz stanovanja, da se poleže. Vse obleke pa je potrebno dat prati na najmanj 60 stopinj, če pa to ne gre, pa za nekaj tednov v skrinjo ali pa v vreče za smeti in na sonce. Tudi predmete kot so knjige in podobno smo dali v plastilne vreče in nesli v klet, kjer smo jih imeli spravljene več kot eno leto (toliko časa namreč stenice zdržijo brez hrane). Poleg tega smo stene prešpricali tudi z nekim strupom iz Unichema, ker se stenice rade plazijo tudi po stenah. Pohištvo pa smo premazali z alkoholom, ker ta pobije morebitna jajčeca od stenic - pri odstranjevanju jajčec naj bi sicer sesalci bolj slabo pomagali, ker so jajčeca zelo limasta in ne grejo stran niti s sesalcem. Stran smo vrgli tudi žimnice in začasno kupili napihljive jogije. Če imate drag jogi, pa lahko kupiš tudi plastično vrečo z zadrgo in ga zapreš notri, čeprav more bit to neprodušno potem zaprto vsaj eno leto.

Tiste metode da noge od postelje postavljaš v vodo in ne vem kaj še pa ne delujejo, ker se stenice rade plazijo tudi po stropu, in ko pod seboj začutijo vir ogljikovega dioksida se kot ninje spustijo nate.

Po nekaj mesecih smo prenehali dobivati pike, imamo pa vsi še vedno zelo travmatične spomine.
Diatomejsko zemljo smo sicer kupili v Kalii v Ljubljani in je dokaj poceni, je pa res da (ne vem sicer zakaj, ker gre za povsem naravno zadevo, ki jo nekateri celo jejo) za njen nakup potrebuješ neko posebno izkaznico - nam jo je posodil sosed, ki ima vinograd, in s to izkaznico nakupuje škropiva.

Vsem, ki se morebiti spopadajo s to nadlogo, pa polagam samo to na srce - ne zaganjati panike, saj ni konec sveta. Stenice so res nadležne in zaradi njih malce težko spiš, ker se ti po glavi pletejo črne misli, ampak vsaj ne prenašajo nobenih bolezni in z malo potrpljenja se jih da relativno hitro znebiti.

LP, Aleš
Default avatar
Po pripovedovanju mame, ki so imeli stenice med vojno, je poleg čiščenja pomagalo tudi sveže fižolovo listje, ki ga namestiš okoli postelj. Sveže in vasko noč. Listje v dlačice ujame stenice zato se mora vsako jutro odstraniti in zažgati. O temi obstaja celo nekaj strokovnih člankov (bed bugs bean leafs).
Default avatar
za casa ruske revolucije je napisal/a:
Jaz sem gledala oddajo na o tem (na tuji tv). Gretje 50+ je baje zaenkrat najbolj učinkovito ...
Default avatar
Obrnite se na kemijski inštitut Lj. in povprašajte za dezinfekcijo z tekočim dušikom. Učinkovite in ne škodi ne stvarem ne ljudem. To je bilo v članku.
Default avatar
gretje golazni je napisal/a:
Res je. Ponekod v tujini v hotelih segrejejo prostor na 60 stopinj in stenice pocrkajo. Nič ni treba razstavljat pohištvo in škropit. Upam, da kakšno podjetje pri nas tudi uporablja to metodo.
Default avatar
Segrevanje je napisal/a:
Pa ne pomaga!
Stenice se umaknejo na hladnejše področje, ko pa nevarnost mine se ponovno vrnejo....
Moji sosedje so jih pred dvema letoma prinesli iz Dalmacije in se še sedaj borijo z njimi.
Preizkusili so čisto vse (IN TO RES VSE MOŽNOSTI) pa je en mesec ali dva mir, potem se pa spet vrnejo.
So na robu živčnega zloma in upam si trditi , da je bil tisti dopust za celo njihovo družino res NEPOZABEN!
Default avatar
Kaj ni bila ravno par dni nazaj neka novica po TV o stenicah? V Ljubljani jih je menda polno, po hotelih, hostlih in blokih.. Ne samo v Dalmaciji.
Default avatar
Pa ni res je napisal/a:
.... naj zadimijo sobo z baklo iz belega žajblja. Cena okrog 12€.
Okna in vrata naj bodo tesno zaprta.
Soba naj bo tako zadimljena, da se poplnoma nič več ne vidi.
Tako naj jo pustijo vsaj 3 ure.
Preverjeno pomaga.
Default avatar
Pa ni res je napisal/a:
Preverjeno pomaga par litrov bencina kajti katera stenica uspe preživeti ogenj se pa kasneje utopi, če so le gasilci dovolj dosledni....
Default avatar
ah sedaj pa mestnjakarjem ni mar planeta, bi par ubogih stenic, ki jim malo krvi popijejo napadli z vsem živim in jim morili in onesnaževali okolje. Vi ste zajedalci, stenice so bile že od nekdaj po mestih in pustite jih živeti!!!!
Default avatar
Nisem vedela, da so tako trdovratne. In agresivne!
Default avatar
Če prav razumem je največji problem s stenicami v Ljubljani?

Pa baje so se letos razpasle tudi v Dalmaciji?

1stenica izleže 2 jajčeca na da, ti pa se razvijejo v 10 dneh.
Default avatar
Pa ni res je napisal/a:
Mi smo jih imeli pol leta. Sem mislila, da se mi bo zmešalo.
Pranje na 90, sesanje, čiščenje ... NORO ... zaradi stenic lahko doživiš resno travmo.
Pa tisti ogabni črni dreki, kot pika od flumastra. OGABNO.
Default avatar
za casa ruske revolucije je napisal/a:
Kako danes, ko postelje nimajo "nog" in so v celoti na tleh?
Default avatar
Kakšne tehnike uporabljajo danes strokovne službe? ALi obstaja, da cel prostor segrejejo na +70 stopinj?
Default avatar
daness je napisal/a:
Antony, ki rešuje hotele, pravi da jih uniči s segrevanjem. Neprodušno zapre sobo in segreje na 60-70st. Ne spomnim se več katera temperatura je bila omenjena. Sobo za sobo tako neprodušno zaprejo in segrejejo.Danes berem o stenicah. Nekdo je omenil Inštitut za deratizacijo, dezinfekcijo...v Celju.
Default avatar
Pa ni res je napisal/a:
Nam se je mešalo. Leto in pol. Poskusuli smo skoraj vse. Pomagalo ni nič. Dokler .... nismo zadimili z belim žajbljem. Zaprli vsa okna za 3 ure in zadimili.
Default avatar
Antony pravi je napisal/a:
Je to možno v stanovanju v bloku? Ali bi morali izseliti celo nadstropje?
Default avatar
v bloku je napisal/a:
Kot razumem se segreje samo stanovanje v katerem so stenice. Vprašaj v Celje, na srečo nimam izkušenj.
Default avatar
Pozdravljeni, kje pa ste kupili ta žajbelj in na kakšen način ste dimili. Koliko tega rabiš. Jaz sem ga po spletu naročila, pa sem dobila neke precej majhne svitke, po mojem se bolj malo kadi. Res bi bila vesela odgovora🙏.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net