Kutak za biologiju

Odgovara: Kristina Latin, mag. educ. biol. chem.

stanica

Default avatar
Poštovani, znam da postoje dvije vrste stanica, prokariotske i eukariotske, ali trebala bih navesti primjere nekih stanica u čovjekovom organizmu, npr. specifične primjere u pojedinim organima. Možete li mi navesti neke?
Default avatar
Draga Milica,

svaki organ je sastavljen od tkiva, a tkiva su građena od stanica. Stanica je osnovna strukturna i funkcionalna jedinica svih živih bića. Možemo navesti nekoliko primjera stanica u čovjekovom organizmu: živčana stanica (neuron), koštana stanica (osteocit), jetrena stanica (hepatocit), crvena krvna stanica (eritrocit), bijela krvna stanica (leukocit), ženska spolna stanica (jajna stanica), muška spolna stanica (spermij)...
Default avatar
Pozdrav profesorice. Zanima me vezano za osmozu. Ako se eritrocit nalazi u hipotoničnoj otopini, u kojem smjeru ide voda, znači kroz membranu?
Default avatar
Za početak je važno razumijeti što zapravo opisuje osmoza - kretanje molekula vode tj. OTAPALA kroz polupropusnu membranu u područje koje ima višu koncentraciju OTOPLJENIH TVARI da bi se koncentracije s obje strane membrane izjednačile. To znači da se OTAPALO kreće iz otopine niže koncentracije (hipotonična otopina) u područje više koncentracije (hipertonična otopina) kroz polupropusnu membranu. U vašem slučaju voda će ulaziti u eritrocit.
Default avatar
Kristina Latin je napisao/la:
ne kužim zašto je bitno otapalo ako se radi o hiper ili hipotoničnim otopinama gdje se gleda otopljena tvar??
Default avatar
Osmoza se odvija kroz polupropusnu memranu koja ne propušta sve tvari. Otapalo prolazi, ali čestice otopljene tvari ne. Zbog toga u osmozi promatramo kretanje molekula otapala, a u većini slučajeva je to voda.
Default avatar
Profesorice recite u kojem organelu nastaje inzulin? gdje u gušterači??
Default avatar
Organele možemo opisati kao podjedinice svake eukariotske stanice. Znači inzulin je hormon žlijezde gušterače i stvara se u lumenu hrapavog endoplazmatskog retikuluma (endoplazmatske mrežice).

Moderatorji

Kristina Latin , mag. educ. biol. chem.
Kristina Latin