Finance in kripto valute

Odgovarjajo: Janez Tomc, mag., dipl. ekon. • Primož Cimerman, www.Atrix.io

Ali sploh še verjamete v kriptovalute?

Default avatar
sheila18 je napisal/a:
Verjetno govori o medbančnih nakazilih. Ta pa čez vikend stojijo, pa tudi sicer trajajo nekaj ur, kar je za ta čas v bistvu nesprejemljivo.
Default avatar
Desiderius_da_Pietri je napisal/a:
na tvoje nebuloze ni kaj odgovarjati.
1. spet v temo o kriptah vlačiš neprimerljivo (zlato)
2. hočeš nekaj, česar kripte v osnovi nimajo (regulatorje)

sprejmi, da gre za nekaj, kar se ne da enačiti z znanim ☺
ti dovolim, da se imenuješ Butel C (copy-right)
Default avatar
Tako to je je napisal/a:

v začetku so BTCje rudarili z CPUji, tako je bilo tudi vse skupaj zamišljeno ... danes pa brez asic-ov nimaš tam kaj praskat in ja, kitajci imajo v lasti večino farm, in če spremljaš prodajo antminerjev, lahko lepo predvidiš, katera kriptovaluta bo kdaj povečala vrednost in ravno to je največji spor med skupnostjo in korporacijami, ki so žal že del sistema.
XMR se zaenkrat še uspešno bori proti temu načinu ... pa ni edini.

erc20 je trenutno najbolj v uporabi, ampak ima zelo resno konkurenco v novejših in pametnejših platformah, ki pa ne uporabljajo(ne bodo uporabljali) tega tokna in zelo dvomim, da bo še dolgo vodilni ... trenutno čakamo eos, kjer konsenz še ni dosežen in če spremljaš dogodke, zelo dobro vidiš kaj pomeni decentralizacija platforme.

banke bodo pa itak imele lastne kriptovalute, v kolikor jih še nimajo, tako kot vse firme ... nekako se bo uporabljalo, kot se danes uporablja točke zvestobe :-)
__________________________________________________
°°° Stay Hungry, Stay Foolish °°°
https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Default avatar
Butl TM je napisal/a:
1.) Emmm... Mar se ni reklo "rudarjenje"? Mar ni postavljena zgornja meja, koliko je mogoce "narudariti"? Cela ideja BTC-ja je zasnovana na zlatu (zlatem standardu). Vkljucno s poimenovanjem (rudarjenje). Clovek mora hoditi naokoli z na siroko zaprtimi ocmi, da tega ne (u-)vidi.

2.) Da kripte v osnovi nimajo regulatorja je nesmisel. Zamisel je bila, da bi se ustvarilo omrezje, v katerem bi regulator ne bil potreben. In to je uspelo. Kripte pa naj bi bile valuta. Valuta pa naj bi sluzila nekemu nacinu gospodarjenja. In nacin gospodarjenja, ki ga imamo, je baziran na (iz-)posojanju denarja z obljubo prihodnje (stvarne) vrednosti. Uporabnost kripte je toliksna, kolikor sluzi temu namenu.

Ce imamo torej inflatorna posojila (danasnji sistem)... kdo odreja, koliko "kriptoenot" se sme "vpihniti" v sistem? Veca pod lipo? Referendum vseh uporabnikov kripte?

Ce imamo BTC-jev koncept zgornje meje, s cim bos blazil deflatorne ucinke, da se ne ponovi zgodba, ki je sprozila dve svetovni vojni?

In ce imas resitev za nov svetovni red, ki izkljucuje obe zgornji alternativi, ga prosim predstavi. Ker dokler nekdo ne predstavi necesa oprijemljivega (dejansko boljsega od sedanjega sistema), so "kripte" zgolj peskovnik za navdusence. In tudi tehnolosko blockchain ne pomeni necesa revolucionarnega, saj v bistvu temelji na enaki omrezni topologiji, kakor torrent, le da je njen namen (in posledicno algoritmi) drugacen.

Torej... Cut the crap in z dejstvi na mizo, ljubcki zlati.
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! «
Default avatar
Desiderius_da_Pietri je napisal/a:
s tem se pa strinjam: "kripte" zgolj peskovnik za navdusence - in kripte tudi tako tretiram.
Kaj pa bo, če sploh bo ... pa pustimo času in človeški iznajdljivosti, da oddela svoje ☺
Človeštvo je imelo že veliko poti tlakovanih z dobrimi nameni, ki so vodile v pekel (zadnje 2008 - sesutje nepremičninskega in finančnega trga - btw: kje so bili tvoji regulatorji???, pa 5 milrd€ luknje v NLB - ki je menda konrolirana in regulirana ☺☺☺)
pa tudi poti, ki so ostale slepo črevo (celo v Londonu imajo tak del podzemne železnice)
...
skratka: pusti nam naašo igračko, vero, neumnost n ne utrujaj s tem, kar ni naša igrica ☺
Default avatar
Hej, saj noben'mu n'c nocem. Sem ze napisal, da mi je cisto vseeno, ali placujem z Rublji, Huani, BTC-ji, XYZ-ji... Tudi nimam nic proti peskovniku. Niti potenciala ne zanikam. Jaz samo odgovarjam na nebuloze dveh dam v letih (kar si dobil povzeto servirano tudi ti), ki pa svoja leta in zrelost odlicno skrivata.
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! «
Default avatar
Butl TM je napisal/a:
👍
Default avatar
Kripto gre u podn, realno nima nikakrsnega temelja, odstotek, ki drzi vecino kvazi valut pumpa zrak in sluzi na nepoucenih vlagateljih. Kupovati kripto je enako kot igrati crno rdece na ruleti. Realne valute imajo zadaj drzave, gospodarstva, kripto pa topel zrak. Banke, kamor naj bi “odsel” kripto: kripto ni uporaben za bancne transkacije in ne vem kaj tukaj nekateri gobezdajo da bo izpodrinil bancnistvo. Mednarodni placilni sistemi aka SWIFT imajo svoje rešitve, ki omogacajo mednarodno poslovanje v dveh urah, dveh!! Kripto tehnologija tega trenutno ni sposobna procesirati. Placila v euro obmocju oz sepi so inter day, instatna placila (manjse vrednosti) pa bodo takoj... to nalaga zakonodaja, ne pa neki kripto. Vecja placila pa so tako regulirana, da cas rabijo kontrole, ne tehnologija. Pozabiteh torej kripto pravljice, ce imate visek denarja in ne zelite v kazino, ga lahko zagonite v kriptu, vendar pri tem ne solite pameti drugim s kvazi zgodbami o “prihodnosti, revoluciji”, priznajte da radi gamblate
Default avatar
Kabuum je napisal/a:
👎
Default avatar
Padec pod psihološko mejo 6000€ za enoto, trenutno na 5500€
Default avatar
v vednost je napisal/a:
pri temah o kriptovalutah me vedno fascinira, kako se tisti, ki kao nimate nič s tem, niti ne verjamete v to, obremenjujete okrog vrednosti in padcev ... zanimivo res :-)
__________________________________________________
°°° Stay Hungry, Stay Foolish °°°
https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Default avatar
0,52 USD trenutno.....apokalipsa...
Default avatar
MonaCoin je napisal/a:
Da povem po pravici, ravno zaradi tebe in tebi podobnih tukaj gor, napovedovali ste fantastični skok do konca leta, 50 000 celo 100 000$ na enoto iz vseh, ki so vas opozarjali, da je to utopija ste se delali norca kako nimajo pojma, diletanti ki ne vedo kaj se pravi služiti dnevno na tisoče evrčkov in raje čuvajte tisto svojo revščino po bankah mi, ki smo pametni pa bogatimo, tako približno je zgledala debata o kriptih, no sedaj zgleda pa malo drugače in, če si ti užival takrat s svojo teorijo o bogatenju sedaj jaz uživam v tvoji sekiranciji in trdem pristanku na realna tla :))))))
Default avatar
v vednost je napisal/a:
Nikoli in nikdar ni tukaj nihče tega napovedoval, zato ne laži. To je počelo samo par manipulantov ala McAfee, ampak nihče pri zdravi pameti mu ni verjel. Tiste, ki so mu, pa bi morali razglasiti za opravilno nesposobne.
Default avatar
jfdodf je napisal/a:
Ne seri, seveda so samo poskril so se odkar se je trend obrnil in konstantno pada :)))
Default avatar
v vednost je napisal/a:
No, izvoli mi postreč z dokazom, so vse teme še tukaj.
Default avatar
majster1 je napisal/a:
Čim imajo pa prste Srbi vmes se pa ve da je megla.Srbi so prvovrstni mešetarji in lenuhi.Srb ni nikoli delal on je bil vedno gospod.Pa vojno se je vedno šel.
Default avatar
spet gredo navzgor ☺

Moderatorji

Janez Tomc , mag., dipl. ekon.
Janez Tomc
Primož Cimerman , www.Atrix.io
Primož