Nepremičnine

Stanovanje za gotovino ali 2 na kredit?

Default avatar
Imam 120.000eur in bi rada, da mi ta znesek pac ne propada na racunu. Torej zdaj se sprasujem ali kupiti manjse stanovanje z gotovino in ga oddajati ali kupiti 2 manjsa stanovanja (pol gotovina, pol kredit)? Naslednje vrasanje je kje? LJ, MB, CE? Lj cene so napihnjene, vendar to je prestolnica, dol sle ne bodo... Nisem neki tip za nalozbe v vrednostne papirje ipd. spekulacije. Kaj mislite ima smisel vzeti kredit in ga odplacevati 10/20 let ali kupiti z gotovino? Stara sem 40.
Hvala za vase mnenje.
Default avatar
jozica2021 je napisal/a:
Na kredit za oddajo jaz ne bi kupoval, razen če lahko kredit odplačam v 3-4 letih.

Glede lokacije pa moraš narediti analizo povpraševanja, cen.

V kolikor se ne misliš iti špekulacij, bi jaz vsekakor razmislil o dolgoročni oddaji.
Default avatar
Na tvojem mestu obvezno s kreditom, je ekonomsko bolj smiselno, denar je poceni (nizke obrestne mere) s preostankom si lahko še kaj privoščiš. Kredit plačuješ z najemnino...zastonj denar :)
Default avatar
aresalkaj1 je napisal/a:
Glede na tvoje besede bi pračakovli, da imaš vsaj 50 stanovanj kupljenih na ta način......
Default avatar
=brestne mere so trenutno nizke, kar pomeni da se kredit splaca vzeti (vsaj za pametne investicije), po drugi stran pa na denar na banki nikomur ne koristi oziroma celo izgublja nakupno moc. Mogoce se ti splaca skombinirati oboje in vzeti nekaj vecjega (z 2/3 razlicnimi podnajemniki).

Glede lokacije pa poskusaj iskati v okolici vecjih mest (Lj, Mb, Ce). Tukaj bos verjetno dobila najvecjo vrednost za svoj denar
Default avatar
Cene v LJ so kar visoke, 120K niti ni toliko za 2,5-3K na kvadrat. Mogoče še malo dodaš pa iščeš kaj čim bolj proti centru. Tam vedno raste vrednost.

Če iščeš kredite, je zdej očitno nek nov primerjalnik na spletu, Kredito ali nekaj podobnega, pa si malo poračunaj, koliko te kredit stane in če lahko potem kaj zaslužiš z najemnino. Glede na to, da verjetno rabiš manjši znesek, bi se znalo splačat.

Čeprav imaš kot lastnik še rezervni sklad, davek na napremičnine, vzdrževanje, ipd

Glede lokacije pa je malo odvisno, kje trenutno živiš. Sigurno pa za enak denar dobiš boljša stanovanja verjetno kjerkoli kot v ljubljani.
Default avatar
Na tvojem mestu jaz ne bi vsega vtaknila v nepremičnino. Nikoli pa ne bi vzela kredita. Mislim, da majhna stanovanja največ prinesejo in tudi najbolj ohranjajo vrednost.

Za ta denar kupiš dve garsonjeri npr. Celje in MB, pa še ti ostane...in oddajaš. Ali pa kakšen manjši turistični kraj kjer cene še niso navite, glej občine kjer imajo dobro gospodarstvo in turizem. Pa po mojih izkušnjah bolj vzhod države ali pa jug, kjer so cene še normalne.

Donos je mnogo boljši kot delnice ali obresti na banki. Na koncu pa še prodaš za vsaj isto vrednost.
Default avatar
Če že sprašuješ ti povem kaj in kako, ti pa tako, prav, pa nič ;) Koliko imam pa jaz stanovanj, pa ti zdaj ne bi več razlagal ;) pa srečno
Default avatar
aresalkaj1 je napisal/a:
Srečno tudi tebi sine.