Prehrana in kulinarika

gensko spremenjena hrana

Default avatar
V čemu je tukaj "catch" ? Zakaj je lahko nevarna in kakšni so argumenti za in proti ?
Default avatar
Gensko spremenjena hrana je nevarna,ravno zato,ker je spremenjena.
Naše telo ni prilagojeno za takšno hrano,zato lahko povzroča razne alergije,ali pa te hrane telo ne izkoristi.

Mojega telesa in tudi vašega telesa ni izdelal človeški um.

To gensko spreminjanje je samo znak človeške norosti.
Default avatar
No ja, to o cloveski norosti... glede na to, koliko 'cloveske norosti' je povsod, bi temu ze tezko rekli norost... prej normalnost.

Ampak mislim, da je Stephen Hawking kar dobro povedal - zdaj, ko poznamo metode in genetski inzeniring, je treba to uporabiti tako, da se genetski zapis izboljsa.

Seveda, izboljsa po merilu cloveka... Se vsaka civilizacija/kultura do sedaj se je sama unicila. Pocasi smo tudi mi na vrsti :)

Aja, drugace sem optimist.

LP!
Default avatar
to okrog genskih sprememb še ni jasno, ali je za človeka pozitivno, ali negativno....
eni trdijo, da s tem ko npr. soji spremeniji določen gen in potem ta soja za tisto boleznijo ne zboli in je proti "tisti" bolezni tudi ni treba špricati z zelo škodljivimi pripravki, torej pravijo, da je takšna "gensko spremenjena" še boljša za človeka, saj ni špricana s pesticidi in idi in cidi........drugi spet pravijo, da so delali poskuse na podganah, na katerih se je v treh tednih uživanja gensko spremenjene hrane razvil tumor na možganih..........samo Darwin ve kako in kaj bo še.......
Default avatar
Se strinjam. Sem že kar nekaj brala o tem, pa me ne prepričajo. Ne moremo it tako daleč, kot gremo v teh stvareh. Je lahko prenevarno. Ne le lahko, ampak kar sigurno! Te stvari se delajo tako malo časa, da se ne ve, kakšni so lahko učinki na človeka, na okolje,... Je že res, da je potrebnega manj škropljenja, če neki rastlini vgradijo gen, zaradi katerega je noben herbicid ne uniči. Kaj če pa ravno zaradi tega gena izbruhne nova bolezen, za katero se ne bo vedelo, od kod je prišla, kaj jo povzroča,kako jo zdraviti...
Mar ni povsem logično, da če neki rastlini, npr. koruzi, vgradijo gen, da je odporna na herbicid, je to letos čiso o.k. , pa drugo leto tudi... kaj pa čez 10 let? Ko ne bi več sadili koruze, ampak pšenico? Kako bomo uničili tole koruzo? S čim, če je odporna prav na vsko škropivo za uničevanje plevela.
Predaleč gremo, resnično predaleč. Nihče ne more garantirat, da je gensko spremenjena hrana zdrava, nikakršnih posledic na ljudi, na okolje. Počakajmo. Pustimo se presenetiti... če bomo sploh lahko še presenečeni.
Se igramo, ane.
Default avatar
To je boj z naravo in ponavadi človek takratko potegne, ker se narava maščuje.

Mislim da to ni nič dobrega za prihodnost, ker spet posegamo v naravo.
Default avatar
Ja,tipično človeško.
Iskanje krivde vsepovsod drugje,samo pri sebi ne.

Ne razumem tega,kako so lahko nekateri ljudje tako naivni,da verjamejo,da bodo s tem,ko bodo spremenili cel svet,potem srečni in zdravi.

Človek je del narave in naše telo je ustvarjeno za hrano,ki je naravna.
Bolj,ko se oddaljujemo od narave,več problemov imamo.

Sicer pa se tu tako ali tako gre samo za denar,vse razne obljube so samo farbanje oči.

Človek je omejen in zmeden,zato lahko ustvari samo še več zmede.
Default avatar
Eh, narod... Malo v ucbenike genetike poglejte... Res je, da se ni veliko raziskav na vplive te hrane, ampak! ko bo zadeva enkrat laufala... Zakaj pa ne? Koliko kmetov pa nehote gensko spremeni kaksno rastlinico, ko jo kriza. A se nikoli niste vprasali, zakaj imao lahko eni takooo lepo koruzo (100xkrizano), drugi pa se muci, ker ga pac ata ni uspel nauciti prakticne uporabe genetike.

In kaj bi bilo narobe, ce bi pac jedli paradajz, ki ima nenavadno veliko vitamina C (gensko spremenjen)? Ali kako zelenjavo, ki je zaradi "umetne odpornosti" ne napade noben skodljivec? A mislite, da vecino take hrane ze tako ali tako ne pojeste?
Default avatar
Le kaj mi to pomaga,če gledam v učbenike genetike ?

Te ideje z velikimi in plastičnimi paradajzi z veliko vitamina C,so pa višek omejenega razmišljanja.
Res ne razumem,saj zgleda,da je še premalo problemov in bolezni na tem svetu.
Vso to znanje,ki ga človek poseduje,je tako zelo omejeno in primitivno.
To,kar danes znanost ve o delovanju človeškega telesa,je mogoče komaj 1 %.
In zdaj me nekdo želi prepričati,da je nek omejeni znanstvenik sposoben izdelati boljšo hrano od tiste,ki raste po naravni poti.
Res neverjetno.Za vsa druga živa bitja je bog tudi "izdelal" hrano,samo za človeka ne.Zato mora človek s svojim umom,popraviti tisto,česar bog ni vedel.Zato,ker pač bog ni gledal v učbenike genetike.
In kdo ima večne in vedno večje probleme z zdravjem ? Živali ali človek ?
Sami si ustvarjamo probleme.

Hrane je na tem svetu DOVOLJ ZA VSE.Dokler bodo na eni strani ljudje umirali,ker preveč jejo in bodo hrano odmetavali v oceane,bodo seveda na drugi strani ljudje stradali.

Treba je spoštovati življenje.
Vedno večji problem je,da umira bioraznolikost.Izumirajo vrste,tako rastlinske,kot živalske.Vprašanje je,koliko še lahko prenese ekosistem,da ne pride do zrušitve.
To igračkanje z geni,pa je lahko zelo nevarno.
Sicer pa se tu gre tako ali tako samo za denar,ne pa za moje ali tvoje zdravje.
Default avatar
Comp, drugi del posta - ok, tisto o hrani in odmetavanju v ocean. Naj bo.

Ampak preden kogarkoli obsodis da je 'visek omejenega razmisljanja', preberi svoj post. Ne govori mi o bogu in njegovem ustvarjanju, ker so to bedarije. Zakaj so bedarije? Ce se ze gremo kreacionalizem, zakaj bi bog ustvaril taksno bitje, kot je clovek? Pravis, da je clovek bedak in primitivec. Zakaj ga bog ne bi potem ze takoj unicil? Se moramo sami z genetsko spremenjeno hrano? Prosim lepo... Ne mesaj boga v take debate, ker izpade butasto.

In znanost pozna precej VEC KOT 1% delovanja cloveskega telesa, zato ne nakladaj.

Pa brez zamere :)
Default avatar
sploh pa to ni BOG, temveč DARWIN........ali kvečjemu ON.....

ne TI,
neBOG,
ne MI,
ON.............................
Default avatar
Huh? Hotel si pa povedati...kaj? In kaj ima gospod Darwin s tem?
Default avatar
Ne razumem,zakaj bi morali znanstvenikom dopustiti,da počnejo kar želijo.

Naj grejo na Mars ali kam drugam in naj tam delajo svoje genske poskuse in naj jejo svojo hrano kolikor jim paše.

Jaz tega ne odobravam pa če je komu prav ali ne.

Jaz pravim,da mogoče poznamo le 1 % delovanja človeškega telesa.

Treba si je to priznati,da smo še na zelo nizkem nivoju razvoja.

To sklepam po vseh bedarijah,ki se dandanes dogajajo v svetu.
To je slika človeškega uma,ki se ima za popolno in najbolj inteligentno bitje.

Za popolnega pa se ima itak samo ego.
Default avatar
Ali je na deklaracijah označeno če gre za gensko spremenjeno hrano in kako ? Kako lahko ugotoviš če je hrana gensko spremenjena?
Default avatar
pri nas še nimamo zakona, ki bi predpisoval, da se takšna hrana posebej označi-ŽAL !!!!!!...................naći poslanci, politiki in seveda tudi stroka smatrajo, da s tem ni nič narobe.....kako je v drugih državah, pa ne vem, me pa zanima, če kdo ve......
Default avatar
Na smucanju v Italiji sem kupil jogurt in cornflakes, kjer je pisalo "Ta hrana ni genetsko spremenjena" ... Za druge primere pa se ne vem..

LP!
Default avatar
Prema ima na nekaterih proizvodih, ki jih uvaza oznaceno, da ni gensko spremenjeno...

Lp Mojca
Default avatar
Ah, comp, daj no... Visek omejena razmisljanja... Da ne bi o tem razpravljali. In cisto slucajno je prav gensko spremenjena hrana (s svojimi prednostmi in pomisleki) del mojega studijskega programa. Tudi delovanje cloveskega telesa, kemija, genetika... in njihove posledice. Ne recem, da vem ali znam vse, ker to niti priblizno ne bi bilo res, a kar takih zadev tice imam neprimerno vec razgledanosti in ucenosti kot mnogokateri laik. Zato, lepo prosim, razsiri malo svoja obzorja, preden kar tako lepo obsojas...
Default avatar
Mishika !

Ne obsojam tebe,ampak dejanja nekaterih znanstvenikov,ki jim je cilj samo zaslužek in njihovi interesi.

Pa še to mi povej.
A misliš,da je možno ustvariti boljšo hrano,ki bi bila bolj primerna za nas in naše zdravje,kot pa je že ustvarjena ? Mislim naravno.
Default avatar
mishika, čisto resno te sprašujem (ne zafrkavam)....jaz imam (kot sem že povedal) različne informacije o gensko spremenjeni hrani, ne rečem, da so vse info. strokovno razložene, pa vendar mi povej, ali si slišala, da so poizkusi na podganah dokazali tumor na možganih podgan, ki so uživale (ne vem natančna kaj) neko gensko spremenjeno npr. koruzo.....