Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

morje hrvaška:italija

Default avatar
Zakaj nimamo v navadi hoditi na morje v Italijo? Kdo od vas hodi tja, kako je tam, je dražje? Obale so primerljive?
Default avatar
Bili že nekajkrat na jugu italije - Apuglia, Sardinija... Morje krasno, čisto, neskončne peščene plaže, ceneje kot Hrvaška. Bili smo že z avtomobilom (cca. 10 ur vožnje) in z letalom za katerega smo plačali 25 Eur/osebo. V Italiji so cene apartmajev zelo odvisne od termina - za apartma, za katerega plačate recimo 250 Eur v juniju/juliju, boste v avgustu dali tudi do 500 Eur.
Default avatar
sovražimherbicide je napisal/a:
..Bila sem v Avstriji ob jezeru..cene navite..bila v Italiji vse cenejše in tudi apartma ne stane toliko,kot si ti napisala..ali pa smo mi imeli veliko srečo..nikoli in nikdar ne rezerviram ničesar..pa se vedno vse izteče še po boljših pričakovanjih.
Default avatar
Italijo smo predelali že celo do pete škornja vključno z otoki Sicilijo, Sardinijo in Elbo. V glavnem z avtom in šotorom, občasno tudi kombinacije letalo/apartma, avto/apartma, avto/hotel.
Kolikor poznam Hrvaško, tam nudijo obalo in morje, ki je večinoma res lepo, pa standard kalamari/kakšna riba/čevapi... kulinariko.
Italija je zelo raznolika, od kilometrskih mivkastih plaž ala Lignano-Bibione-Jesolo do kristalnega morja na Sardiniji, Siciliji, v Kalabriji in še kje. Kampi na vsakem koraku, tudi po notranjosti, res niso poceni, ampak poceni niso niti hrvaški, pa Italijanski večinoma več nudijo. O italijanski hrani itak ne bi zgubljala besed - čez taprave testenine in pico v kakšni lokalni oštariji ga ni, pa seveda še na kupe drugih dobrot. In v Italiji imaš skoraj na vsakem koraku kaj za videt - krasna mesta, lušne vasice... Izstopa Toskana, pa tudi drugod ne manjka zanimivosti. Prekrasno je tudi ob jezerih Garda, Maggiore, Como...
Kar se mene tiče, je edina skupna točka Hrvaške in Italije morje, vse ostalo je neprimerljivo. In če znaš poiskat, je tudi Italija cenovno zelo sprejemljiva.
Default avatar
Tudi jaz bi glasovala za Italijo, samo NE v avgustu!
Default avatar
No to pa res ne razumem. Italija je boljša, lepša, vsaj enako draga (ali poceni) pa vendar vsi hodite na hrvaško. Tudi vsi zgoraj, ki tako lepo opevate italijo.
Default avatar
kaj tu ni za razumet? Italija je turisticna velesila, tja lazijo vsi razen slovencev, ki so v veliki vecini prevec zaplankani in so trdno prepricani da je za splitom en velik prepad in konec sveta.
Default avatar
jana40 je napisal/a:


Saj to je skoraj res. Razen če hočeš dopustovat v propadli Grčiji, obupni Tuniziji in Egiptu, umazani Turčiji.... Južno od Splita je, kar se jugovzhodnega Sredozemja tiče, vredno obiskat edino Albanijo.
Od Trsta proti zahodu pa nimam nič proti ;)
Default avatar
dr.hiša je napisal/a:
No jaz ne hodim samo v Italijo, tudi marsikje drugje po Evropi smo se že potepali (Španija, Francija, Portugalska, Nemčija, Avstrija...), na Hrvaško grem pa za par dni na morje, pa še to ne vsako leto. Italija je pač najbližje (čeprav jug tudi že dokaj daleč) in najbolj nam je všeč, zato smo jo tudi najbolj obdelali.
In če so bili tule 4 komentarji v prid Italije, vsekakor še ne pomeni, da VSI hodimo v Italijo. Mal si poglej druge teme, recimo na forumu "kam in kako na počitnice". Tam je cca 80-90% debate na temo apartmajev ob plaži, seveda hrvaški...
Default avatar
dr.hiša je napisal/a:
Nazadnje bili v Dalmaciji pred kakimi 10 leti. Ko odkriješ za isti denar enako morje in boljšo ponudbo, Hrvaška ni več med ciljnimi deželami.
Default avatar
sovražimherbicide je napisal/a:
Tudi jaz sem bila na Hrvaškem že 10 let nazaj. Italija mi na tehtnici vsekakor prevaga. Odkar ni carine in je ista valuta niti ne pomislim na Hrvaško in na tiste čakalne vrste na meji, pa kje me bodo nategnili ob menjavi kun za evre, pa kje bo kakšen nacionalist imel kakšen izpad ...
Default avatar
Po zadnjih raziskavah dopustujejo na Hrvaškem sami jugonostalgiki. Želijo ponudbo kot je bila nekoč.
Default avatar
Italija je čudovita, njeno morje pa ne tako zelo ... lepo morje se na jadranski strani začne južno od Ancone, najlepše je okoli Gargana, na zahodni obali Italije pa lepo morje zelo težko najdeš ... razen otoki in nekaj kalabrije.

Hrvaška ima dejansko čudovito, predvsem pa čisto morje (kar prepogosto slišim tudi od italjanov), je blizu (vsaj lepe plaže in morje so bližje kot lepe italjanske plaže) in če rabiš odklop, nekaj malega pogledati in pojesti dobro ribo, je hrvaška boljša izbira.

Če pa želiš res dobro jest in si pogledat veliko klasične zgodovine, pa še malo pokopat je pa boljša Italija.
Default avatar
Na Hrvaškem sem bil le parkrat za nekaj dni, pokrajina sicer lepa, a moj vtis ni najboljši. Pravzaprav edina destinacija, ki me ni navdušila, šel sem pa bolj zaradi družbe. Za glavne počitnice je ne bi izbral.
Glavni adut Hrvaške naj bi bilo sicer čisto morje in lepi zalivčki s plažami, a precej lepše najdeš na Sardiniji in Elbi. Je pa Sardinija draga, a če greš septembra, kar gre, Elba pa je cenejša. Vmes greš čez Toskano in imaš kaj videt. Tudi toskanska obala je fajn, sploh predel Maremmo, kjer imaš kar nekaj kilometrov samotnih peščenih plaž. Prizori proti večeru so zakon. Z nizkocenovniki je tudi Sicilija oktobra cenovno zelo ugodna. Tudi za tiste s šoloobveznimi otroki, saj ministrovi dnevi menda še veljajo. Če želiš pa žurerske počitnice ali imaš najstnike, pa sta Rimini in Lignano super. Če imaš le prenočišče z zajtrkom v hotelu 3*, malo bolj odmaknjenem od obale, te pride ceneje kot podobno v Istri, ponudba in splošni nivo storitev pa je bistveno boljši.
Default avatar
Meni je severna italijanska obala lepša od hrvaške, je lepa dolga mivkasta, npr. Lignano, Bibione...V najbližjem Lignanu lahko povem, da je dostop do obale lepo urejen, veliko je reševalcev, ne samo v stolpih, ampak tudi na čolnih v vodi, ponekod borov gostiček kjer je nekaj zastonj sence, in še nekaj pozitivnega sem opazila: ni gliserjev oz. hitrih čolnov, tako da lahko zaplavaš tudi malo dlje od obale. Veliko je igral in prireditev za otroke, trgovinic, restavracij ipd. Minus je, da je nekoliko dražje kot Hrvaška, npr. kava zunaj stane okoli 1,80-2,30 eur, v trgovinah so stvari malenkost dražje, nek spodoben apartma za 2 osebi pa težko dobiš pod 400 eur na teden. V cenejših namreč ni klime, oprema prastara, ipd.

HR ima v glavnem 3 tipe plaž: skale, prod, ali pa droben pesek- kao mivka, pomešan z večjimi ostrejšimi kamni. Noben od teh mi ni ok, ker so grobe ostre, in sem si vedno porezala stopala, ponekod je vse polno ježev...(bila sem že na veliko koncih npr. Umag, Rovinj, Rabac, Medulin, Krk, Rab, in tudi Dalmacija: Biograd, Starigrad, Sukošan, Makarska, Orebič...) Po fini mivki hoditi mi je čisto nekaj drugega.

Mi je pa hecno, da pišete o čisti in umazani vodi. Večina italijanskih plaž ima odlično kakovost vode, enako kot na HR, samo da je pač mivka, ki se dvigne, in to potem daje videz motnosti. Če so skale, tega videza seveda nima kaj dati. Resnična umazanost vode se meri s prisotnostjo bakterij, ki pa jih s prostim očesom ne vidimo. Ponavadi je to v neposredni bližini pristanišč, ali pa kjer je v vodo speljana kanalizacija.
Default avatar
Glede na to, da ne maram mivke, velik del italijanskih plaž odpade. Meni je zakon pač skala. Sicer je Italija tudi lepa, samo je vse dokaj daleč. Ravno tako je z Grčijo, ki pa je zaradi oddaljenosti še dražja. Sicer pa od dopusta ne pričakujem veliko, razen čistega morja in plaže ter apartma za spodobno ceno. No, pa seveda gneče ne prenesem. :-) Zato mi res dol visi za raznorazna igrala, lokalčke na plaži,... - ker se takšnih plaž na veliko izogibam. Glede na vse to je za našo družino še najugodnejša varianta otoki Južne Dalmacije, kjer se še najdejo kotički, kjer res lahko uživamo v miru in čistem okolju.
Ko bodo otroci večji, pa vsekakor planiramo izlete še po drugih državah.
Default avatar
knupni je napisal/a:
Nisem navdušena nad njihovim morjem, pred leti sem sicer hotela iti na Sicilijo na morje. Pa hrana v restavracijah je še dražja, kot na Hrvaškem. Glede sporazumevanja ni panike, obvladam toliko italijanščine za komunikacijo.
Default avatar
brez mivke je napisal/a:
Meni gredo ravno kamnite hrvaške plaže na živce.
Default avatar
semturistka je napisal/a:
Jaz sem se že kopala v Sesljanu, pa se mi je zdelo mal boljše od naše čudaške slovenske obale.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net