Prehrana in kulinarika

Jetrna dieta

Default avatar
Prosim za seznam živil katerih se priporoča in katerih se je potrebno izogibati pri okvari jeter nastale z jemanjem zdravila Tegretol. Krvni izvid kaže na zvišano vrednost (T BILI 6,1 uMOL/L). Kaj sploh to pomeni?
Default avatar
Priporočam tiv LIV52, če pa moraš Tegretol jemati še dalje pa vprašaj pri zdravniku za Tationil ali kaj podobnega. Rezultat kaže na povečanje jetrnih encimov, kar kaže na vnetje. Mislim da bi bilo boljše če bi to vprašanje zastavla še na forumu Družinska medicina.
Default avatar
Članek iz med.over.neta, upam, da bo kaj koristil:


Jetra so zaradi svoje presnovne vloge izpostavljena številnim strupom iz okolja; mednje štejemo tudi zdravila. Vsako zdravilo lahko okvari jetra, vendar so na srečo te okvare redke. Največjo nevarnost za jetrno okvaro pri nas predstavlja alkohol. Alkoholizem je problem naše družbe. Povezan je s socialnimi in ekonomskimi razmerami, z versko pripadnostjo, lokalnimi običaji. Po svetu in pri nas uživanje alkohola narašča. Posledično je v porastu alkoholna jetrna bolezen. Vsi alkoholiki sicer ne razvijejo jetrne okvare, razvije jo le petina bolnikov. Več kot polovica jetrnih ciroz nastane zaradi uživanja alkohola. Okvara jeter ni povezana s tipom alkohola, pač pa z zaužito količino. Nevarna dnevna doza je 80 g vsaj 8 let. Za boljšo predstavo: 1 dl vina ali 2,5 dl piva ali 0,3 dl viskija vsebuje 10 g alkohola. Redno vnašanje alkohola je nevarnejše kot občasno, ker imajo jetra možnost okrevanja v dnevih, ko niso izpostavljena strupu. Med ženskami, ki so občutljivejše za alkoholno jetrno okvaro, alkoholizem narašča. Pomembno vlogo ima tudi prehrana: s proteini revna hrana pospeši jetrno okvaro, s proteini bogata hrana pa jih do določene mere ščiti. Zdravljenje alkoholne jetrne okvare zahteva opustitev uživanja alkohola, hrano, bogato z beljakovinami in vitamini, vprašljiva pa je uspešnost zdravil.

Lala
Default avatar
še en članek sem našla

Jetrne bolezni - z redkimi izjemami - ne zahtevajo posebne diete. Ker čezmerno pitje alkohola močno poškoduje jetra, večini bolnikov odsvetujemo pitje alkoholnih pijač, alkoholikom pa jih prepovemo. Bolniki z jetrno cirozo naj omejijo vnos soli in vode. Ker je žolč nujno potreben za absorpcijo maščob iz črevesa, imajo bolniki s kroničnimi jetrnimi boleznimi pomanjkljivo absorbcijo maščob in v maščobah topnih vitaminov. To se kaže z nagnjenostjo h krvavitvam (pomanjkanje vitamina K), nočno slepoto (pomanjkanje vitamina A) in razredčenjem kosti (pomanjkanje vitamina D). Včasih je potrebno nadomeščanje vitaminov v injekcijah. Bolnikom z jetrno boleznijo in posledično presnovno motnjo v delovanju možganov (jetrna encefalopatija) omejimo vnos beljakovin. Včasih je treba živalske beljakovine zamenjati z rastlinskimi. Zaradi hitre utrudljivosti priporočamo bolnikom le zmerno telesno dejavnost.


Lala
Default avatar
Spoštovana aNja!

Nisem zdravnik, a se ukvarjam z zdravjem in vplivom prehrane nanj. Morda vas bo moje razmišljanje o vašem primeru spodbudilo, da si boste hoteli sami pomagati tudi glede obolenja, zaradi katerega jemljete tegretol.

Želim vam povedati, da se okvarjena jetra zdravijo tako, da se jim omogoči samozdravljenje: prvič, z izogibanjem nadaljnemu škodovanju jetrom, in, drugič, z njihovo krepitvijo. Kako bi torej veljalo postopati v vašem primeru:

(1) o izogibanju nadaljnemu škodovanju jetrom ni treba razpravljati, saj je odločitev vaša; vključuje tudi razmislek, ali se ne da spornega zdravila nadomestiti s kakim drugim, ki je vsaj tako učinkovito kakor tegretol, pa brez opisanih škodljivih učinkov (rešitev je nakazana v drugi točki mojega odgovora; kakor bom zapisal glede krepitve jeter, velja tudi za zdravljenje katregakoli drugega organa, tkiva ali vsetelesnega spleta v telesu, seveda z drugimi živili)

(2)
a) jetra (in žolčnik, ki je energijsko soroden organ) se krepijo in zdravijo z uživanjem živil, ki vsebujejo enako energijo kakor jetra; sem spadajo (ekološko pridelana) polnozrnata žita (ječmen, oves, pšenica, pira in rž) in listnati deli hitro rastoče zelenjave; ta živila, zlasti pa žito (kuhano naj bo v “ekonom” loncu), s svojo gosto navzgornjo oz. vzhajalno energijo krepijo jetra in žolčnik ter pospešujejo njihovo samozdravljenje; zelenjava naj se uživa v obliki blago dušenih prilog, kot surova solata pa le občasno (če je močna želja)
b) priporoča se tudi uživanje živil, ki vsebujejo “vodno” energijo, ker je tovrstna energija gorivo za jetra; sem spadajo ajda, stročnice, zbita, špičasta zelenjava (recimo vodna kreša, korenjevo zelenje) in morske alge
c) občasno si velja pripraviti tudi rjav riž, proseno kašo in koruzne žgance ( z raznovrstnimi zelenjavnimi prilogami)
(3) živila, ki slabijo jetra, pa so sledeča: kava, zeleni čaj, gazirane pijače in zlasti alkohol (!), potem sladkarije, olje, maščobe in težka hrana (recimo mesna hrana) ter vsa osiromašena (rafinirana) živila, z belim kruhom vred; tem živilom pa se velja dosledno izogibati za hitrejše zdravljenje jeter
(4) zelo se priporoča temeljito žvečenje hrane: vsak grižljaj naj se žveči toliko časa, da se utekočini v ustih; za pijačo je najboljši čaj iz praženih listov čajevca ali zvarek iz kuhanih zelenjavnih listov ohrovta, repe ali regrata
(5) priporoča se telovadba za izboljšanje presnove
(6) tudi dihalne vaje in veliko gibanja na svežem zraku; to po drugi stani pomeni ogibanje zakajenim prostorom
(7) pretiravanje z delom nasploh izčrpava jetra
(8) poslušajte svoj notranji glas, kaj vam pravi o posameznih živil, ki jih uživate vsak dan; vaš instinkt vas vodi po poti okrevanja, če mu prisluhnete

Naj bo dovolj! Tudi preobjedanje (z nasveti) je škodljivo. Želim vam uspešno okrevanje in vas pozdravljam!

Mitja
Default avatar
bila sem pred operacijo želodca , da bi bi vstavili gastrični trak za hujšanje , ker pa sem imel baje precej velika jetra mi ga niso ustavili oz. operirali so me naredili pa nič . pravijo da moram shujšati da se jetra zmanjšajo (rečeno je bilo da so zaaščena jetra )verjetno so res saj imam 120 kg zato sem tudi šla na to operacijo. sedaj pa prosim svetujete mi kaj naj naredim. Hvala za nasvet

Lep pozdrav! Jožica
Default avatar
Glede jeter je fajn pegasti badelj. Še boljše je v kombinaciji z artičoko in regradom (vse skupaj naj bi dobro vplivalo tudi na prebavo). Moj mož to zauživa (ima težave z jetri, encimi). Takšno tinkturo se zelo težko dobi. V Sloveniji jo ima samo en ponudnik, pa še ta prodaja preko interneta (je fajn, da se plača po povzetju, ne preko kartice). Izdelek se imenuje Tachyon Silybum, in je tinktura pegastega badlja, artičoke, regrada.
Glede rezultatov, vam sporočim, kajti to moj mož zauživa šele kratek čas.

Lep pozdrav,
Lara
Default avatar
Če slepec slepca vodi, oba v jamo padeta.
Čudi me, da si nekateri upajo vsevedno deliti
nasvete o jetrni dieti, ki so lahko za druge ravnotako
jetrne bolnike še kako škodljivi.
Default avatar
To pa ne bo držalo, da je zeleni čaj slab za jetra. Če pijemo "tapravega" in ne tistega iz vrečke, 1x na dan je skodelica čaja dovolj( ker vseeno vsebuje kofein/tein). Lahko zelo dobro vpliva na naša jetra saj krepi njihovo delovanje in izločanje žolča. Poudarjam pa da je ZELO pomembna izbira zelenega čaja in njegova priprava, če ne je lahko ne zdrav, ne samo za jetra ampak za celo telo.
Default avatar
Pozdravljeni. Rad bi vedel, kaj to pomeni, da so jetra blago steatotične strukture. v 4.segmentu je vidna 15 mm velika enostavna biliarna cista. Drugo je vse v redu. Zdravnika nisem dobro razumel ali je nujna operacija ali ne. Je pa res, da je ta cista zrasla v 10 letih za 10 mm. Zdravnica mi je še rekla , da imam malo mastna jetra.Kaj mi pa vi svetujete? Hvalana odgovoru. še moj email . [email protected]