Prehrana in kulinarika

Zeljnata solata

Default avatar
Zelo imam rada zeljnato solato, vendar mi nikoli ne uspe narezati zelja pravilno. Ali bi se dalo narezati zelje tudi z salamoreznico. Kako je treba obrniti zelje da pridejo daljši rezanci.


No že narezati mi ga ne uspe!

Kako naprej soliti in pustiti?? Kaj paše zraven krompir ali še kaj?

lp
Venus
Default avatar
Najlepše se nareže, če liste odviješ od zelja, položiš enega na drugega oz. jih zrolaš in lahko na tanko narežeš. Zelo zamudno, če rabiš veliko zelne solate.

Zelje je zelo trdo, jaz imam raje takega bolj uvenelega. Zato ga prelijem z vročo vodo, včasih tudi pustim malo namočenegega v vroči vodi.

Mi smo na zelje rezali vroč krompir, najbrž tudi zato, da se je zelje zmehčalo.

Dobro je tudi, da zelje dosti prej posoliš, tudi tako se omehča.
Default avatar
jaz pa zeljnato glavo narežem na štiri dele, vsakemu delu odstranim kocen, in ga narežem na salamoreznico ali pa naribam na ribežn, imam plastičnega, ki ima ob strani kolešček, da lahko reguliram debelino. Nato ga nasolim, da spusti vodo, na rahlo ožamem, dodam zmučkan krompir, olje, kis, poper in dosolim če je še potrebno.
Nikoli ga nič ne ostane ( smo štirje in ga naredim iz 1 kg zeljne glave)

lp
Default avatar
Jaz narežem na 4 kose, izrežem koren in naribam ali pa čisto na tanko narežem (ni važno ali so dolgi ali krajši). Pripravim na naslednji način:
1. Če mešam zelje s solato (najraje z endivijo) ga ne solim prej ampak ga na koncu dodam k solati, malo krompirja ali fižola, potem pa normalno pripravim solato.

2. Če delam zelje s krompirjem, ga tudi prej ne solim ampak dam topel narezan krompir in naredim kot solato (lahko dodaš čebulo ali česen).

3. Če delam zelje s pižolom, pripravim solato prej, da se malo sprosti.

No pa dober tek. Jaz dodam še malo kumine proti napenjanju. LP Silvia
Default avatar
zeljne liste operem,izrezem trdi del,zvijem in narezem cim tanjse !! malo zamudno,a le tako zelje imamo radi. moj moz ga nareze veliko tanjse kot jaz !! :) pripravim ga s toplim krompirjem ali fizolom,malo kumine,sol,olje kis. solato pustim stati vsaj 15 min,da se okusi prepojijo oz. da se malo zmehca. meni je zelo vsec tisto mlado-spomladansko zelje!! tudi kot prazeno ipd. skoda,ker ga tako hitro zmanjka !! lp petra
Default avatar
Petra!
Kako pripraviš praženo sveže zelje?
Default avatar
o prazenem oz.dusenem zelju smo veliko pisali. poglej pod :zelje- 6.8.04, kitajsko zelje 15.3.04, duseno zelje 11.3.04.... verjetno je se kaj. lp petra
Default avatar
Če želiš da je zelje zmehčano, ga po rezanju, ribanju (kar ti pač bolje uspe)
posoli in pokapaj z oljem in nekaj časa pusti da stoji (cca pol ure), se odlično zmehča, nato naredi solato do konca, z dodatki ali brez.
Default avatar
Ampak zelo odvisno je tudi od samega zelja, kakšna bo solata.
Sem se strogo ravnala po navodilih očeta, ki je zeljnato solato delal na dopustu, pa nisem potem niti pol tako dobro naredila iz tukajšnjega zelja.
In sicer sem najprej izrezala vse debelejše dele (kocene), po nekaj listov zvijala skupaj in ribala. Plastjo za plastjo sem v posodi naribano zelje sproti solila in vse skupaj obtežila. Potem sem odlila, kolikor se je dalo odliti, nabrane tekočine in začinila. Ampak zelje je bilo, kljub temu, da se je vidno zmehčalo, še vedno precej trdikavo. Res se domače mlado zelje z njive nikakor ne more primerjati s tistim, ki ga dobite v samopostrežni.
Sicer pa ga postrežem zelo različno... s krompirjem, koruzo, trdo kuhanim jajcem, fižolom bolj redko, ker ga nekateri domači ne marajo :o)

Lep dan!

Vladka
***********************************************************************
http://galerija.over.net/main.php/v/ust ... /Vladka+K/
Default avatar
Jaz jo tudi tako, da zelje naribam, posolim in pustim nekaj časa stati. Nato ga ožmem in dodam vroč krompir, malo kumine, popra, domač jabolčni kis in domače bučno olje. Dobro premešam in pustim stati toliko, da se krompir malo ohladi.

Je pa res odvisno tudi od zelje. Mama ima letos dosti boljše zelje kot lani, je bolj mehko.

Lp, Maja
Default avatar
Zelje na drobno naribam, posolim in z rokami močno zmečkam, da spusti vodo, ker se mi ne da čakati. Najraje ga imamo s fižolom, vendar bolj pozimi.