Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

pohod Pot ob žici

Default avatar
Koliko prisotnih tule na Mon-u gre v soboto prehodit celo traso?
Pa od kod prihajate?
Radovednost me daje, pa upam, da nas bo veliko hodilooooo.... Letos je 60. pohod. :) Bomo postavili rekord? Vreme bo. :)

Aja, seveda, jaz grem. Prihajam iz Celja.
Default avatar
Seveda, vsako leto (ce je zdravje) - cel krog.

V glavnem s kolegi iz okolice Lj., premesani z njihovimi kolegi iz vse Slovenije. Najlepsi pohod v najlepsem mestu nasvetu:)
Default avatar
Na vsa vprašanje je odgovor ne.
________
Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo.
Default avatar
NE!

1. Ime je neustrezno. Okupatorski obroč se ni sestojil samo iz žice ampak tudi iz zidov, bunkerjev, minskih polj... Poleg tega je obseg obroča bil samo 30 km, pot "ob žici"pa je danes dolga 35 km ali še več. Torej gre neizpodbitno za ponarejanje zgodovine.

2. Ime "pot ob žici" namiguje, kot da bi "žica" še vedno stala oz. si nekateri organizatorji vsaj želijo tega. In da je (bila) nekaj pozitivnega, kar je treba slaviti. Udeležba na pohodu bi tako pomenila strinjanje s temi fašistoidnimi blodnjami.

3. Največja laž je, da je "žica" padla 9. maja, torej je že sam datum pohoda popolnoma neustrezen. Prvič je padla že 8. septembra 1943, ko so kapitulirane Italijane nadomestili Nemci in prvih nekaj dni niso izvajali nobenih kontrol na prehodih čez "žico". Razlog je bil zelo banalen, namreč "brezvladje" in šele 11. septembra je formalno pričel veljati Dolfetov dekret, da se obdržijo "tekovine" italijanske Ljubljanske pokrajine, vključno z dovolilnicami. Drugič je že sam 9. maj 1945 popolnoma neustrezen. Nemci so se dokazano spokali iz mesta že 8. maja zvečer (ko je začela veljati kapitulacija z zavezniki), slovenski 7. korpus pa je po partijskem naređenju moral celo noč čakati pred praznim mestom, da se je od nekod končno primajala 29. hercegovačka divizija, ki je kao osvobodila Ljubljano. In medtem, ko so Ljubljančani navdušeno metali rože Hercegovcem, je vajeti prevzela nova "ljudska" oblast in najprej določila, da je zdaj, ko je svoboda, mesto treba še bolj severnokoreizirati. Tako so ustavili ves telefonski in poštni promet ter odredili, da je izhod iz mesta še naprej možen samo z dovolilinicami. Tako je ostalo vse do 26. maja, ko je v Ljubljano prišel druže Tito in očitno je celo enemu največjih zločincev v človeški zgodovini šlo na bruhanje, ko je slišal za kidričevanje in kardeljevanje. Skratka primernejši datum za pohod bi bil 26. maj, ko so po 17 dneh "svobode" končno dvignili zapornice na prehodih in nehali buzerirati ljudi, ki so hoteli čez.

4. "Ljudskim" oblastnikom je "žica" očitno bila tako všeč, da so jo najprej v precejšnjem obsegu praktično spomeniško zaščitili. V arhivskih dokumnetih in tudi v Ljudski pravici (glasilu KPS) se da razbrati, da so jo začeli sistematično odstranjevati šele poleti 1946, torej več kot eno leto po koncu vojne. Ko se je na njej porezalo več otrok ali celo nagazilo na mino! In ko so kmetje že ves čas nergali, da zaradi ohranjene "žice" ne morejo pospraviti gozdov in da bo glupi lubadar udaril tudi po socialističnih hostah.
Default avatar
\// je napisal/a:
Daj goni se s to politiko v tri krasne, narod se udeležuje pohoda zaradi rekreacije in druženja. A morate vsako temo zasrati s politiko ali migranti ali pedri???????

Grem na pohod, saj sem doma tik ob tej poti. Tokrat bo zame jubilejna 10 medalja. Bolj kot same medalje pa se nadejam dobre družbe. Lep dan.
Default avatar
\// je napisal/a:

Že danes ta pohod nima več takega pomena, kot ga je imel 30-40 let nazaj, čez 100 let bo pa le še nek spomin v inernetnih knjigah, ker ljudje ga bodo sprejemali kot del neke tradicije in ne bodo niti vedeli od kod izhaja, tako kot danes praznujejo božič, pust ali veliko noč, pač tradicija in posledica nekih starih običajev, ki jih ne poznajo...
Default avatar
\// je napisal/a:
Hehe, ti si pa znaš zakomplicirat sobotni sprehod. :) Ime mora biti kratko. "Pohod po sledeh žice, zidov, bunkerjev in minskih polj" ne bi šlo na noben transparent in glavo stavim, da bi bilo v petih letih neformalno skrajšano na pot ob žici . :D In logično je, da je pohod na dan zmage (ne na noč zmage), in ne na dan, ko se je samo zamenjal okupator. In vse podrobnosti itak tonejo v pozabo, ostaja samo dejstvo, da je najprej bila žica, da je potem ni bilo več, in da je zdaj približno tam lepa urejena sprehajalna pot, kar je definitivna urbanistična izboljšava, mislim, da o tem ne more biti kakšnega hujšega nestrinjanja, ne glede na politično stališče.

Mi gremo - od Kosez do Livade, več se nam pa letos še ne da, ker imajo nekateri še bolj majhne noge.
Default avatar
Prejšnji mesec smo prehodili po etapah celo pot. Sedaj grem od Koseškega bajerja do Prul.
Default avatar
\// je napisal/a:
Joj, pa pusti politiko. Koga še to zanima, kar je bilo je bilo, je tudi minilo. Če bi veliko hodil, pa makar okoli Slovenije ali tujine, ne bi imel teh problemov, ki si jih delaš s takšnim razmišljanjem.
In nisem spraševala zakaj kdo ne gre, le koliko nas gre, od kod prihajamo in morda zakaj. :)
Ko sem šla sama prvič sem šla zato, da bom lahko rekla, da sem prehodila cel krog okoli LJ, ne samo Celja, ki je mnajše. :)
Sedaj, letos že petič ( po srebrno medaljo ;) pa grem zato, ker je ta pot res zelo lepa. Zelo malo odsekov je sam beton, kot si večina nedomačinov predstavlja. In vzdušje, ko hodi toliko ljudi...ni lepšaga. Kdor hodi, slabo ne misli. :)
Default avatar
\// je napisal/a:
Ajoj...... ti pa imaš hude težave.......
Ti še v navadnem jogurtu najdeš teorije zarote!

A za kosilo ješ govejo juho, ali 3 ure vreto vodo z govejim mesom, korenjem, kolerabo, zeleno, soljo, poprom in ostalimi dodatki?
Default avatar
grem cel krog, že šesto leto zapored.
Default avatar
Hebite se s politiko je napisal/a:
Goni se ti nekam s svojim sovraštvom.
Pohod JE politična manifestacija in to je dejstvo.
Če pa greš na pohod zaradi rekreacije in druženja, pa greš lahko ostalih 364 dni v letu.
Default avatar
Še to si pozabil povedat, da so Italijani postavili žico zato, da so ZAŠČITILI meščane pred morilskimi pohodi komunističnih likvidatorjev.
Dokler je bil prost prehod iz zalednih vasi v mesto, so terenci pod komando Zdenke Armić skoraj vsako noč koga pospravili ....

\// je napisal/a:
Default avatar
Hebi se ti! je napisal/a:
In kaj potem, če je politična manifestacija?
Aja, ti bi veliko rajši videl, da se vsi zberemo pred in okrog sodišča in tam jokcamo, pa sveče prižigamo, ane?

Samo zate: nalašč bom šla na pohod, da se boš lahko še bolj repenčil.
Default avatar
Hebite se s politiko je napisal/a:
Default avatar
pa kako morete ... a ste čisto brez pietete???
ravno na današnji dan je oni, za katerega je na PST 88 dreves, umrl
Default avatar
Jaz bom šla na pohod, toda rada bi se pridružila kakšni skupini, ker prav sama ne bi šla in trenutno ne najdem nobenega takega, da bi šel z menoj.
Saj sem že bila in vem, da nisi sam, toda tako, okvirno, ali kdo organizira, da se pridruži kdorkoli.
Default avatar
meni je pa znimiv oris dogajanja, kaj sploh je za tem. to jemljem kot dodoatek k mojim vedenjem in poznavanjem zgodovine in širjenja obzorij. Večine pa vas to sploh ne briga in samo tulite, kaj meče politiko v to zgodbo....pa politika sploh ni omenjena, samo dejstva polpretekle zgodovine.
Res ne razumem vašega razmišljanja in dojemanja preteklosti, sedanjosti, spranosti vaših možganov z rdečo barvo in partizanstvom in zadeve še vedno dojemate zgolj iz jugoslovanskih osnovnošolskih učbenikov...
Default avatar
bi se pridružila je napisal/a:
Tudi jaz bom očitno letos šla sama. Nobenga heroja, ki si bo upal prehoditi toliko km. :) Seveda je bolje v družbi, toda sam nikakor nisi, pa tudi kakšen del poti ponavadi s kom prehodiš čisto spontano in kakšno rečeš. Takšne so vsaj moje izkušnje. Lahko pa pustiš kontakt če želiš.
Default avatar
mehanik1 je napisal/a:
Dejstvo je, da je v moji temi bilo drugo vprašanje. In smatram tole vmešavanje z zgodovino v mojo temo kot smetenje teme. Avtor bi lahko odprl novo temo in napisal kar misli o tej poti.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net