Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj • mag. Irma Hus, specializantka psihoanalitične terapije

Nejavljanje na telefonski klic- ali pretirava?

Default avatar
Pozdravljeni,

včeraj sem imela s fantom rahel prepir zaradi nejavljanja na telefonski klic, da opišem situacijo:

Bila sem v lokalu, kjer smo bili na pijači ob enem pa smo imeli resno debato o nekem večjem projektu katerega organiziramo (fant tega ni vedel). Klical me je ravno med pomembnejšim delom debate, sem mu prekinila klic ter takoj poslala SMS da sem v gostilni, ter če je kaj nujnega. 30s kasneje me je še enkrat klical, sem še enkrat prekinila in mu poslala še en sms. Cca 5-10 minut kasneje (po koncu debate) sem ga poklicala med tem ko sem ob enem šla še na WC. Že takrat je bil po telefonu opazno razburjen. Danes zjutraj pa sva imela skoraj 1 urno debato o tem in zakaj se ne javljam, zakaj dajem prednost družbi, da bi se morala javiti na telefon in recimo reči, da pokličem kasneje.

Sem dejansko narobe odreagirala, ali on glede tega pretirava? Ko sem v družbi (tudi njegovi) se ponavadi ne javljam na telefon če ni kaj nujnega, ampak vedno pa pokličem nazaj. Nikoli pa ne ignoriram komunikacije, načelno vedno odpisujem nazaj, pokličem nazaj.

Prosim za kakšen nasvet...
Default avatar
Zivjo. Fantu si povedala da ne mores govoriti, nisi sla v detajle, ampak idraslemu cloveku je dovolj info, da trenutno ne mores govoriti.

Jaz imam tak dogovor u ljudmi okrog sebe, da ce klicejo v neprimernem trenutku, jih skenslam, drugemu da znak za zasedeno. Ce je kaj nujnega ali se rabi neka info takoj, pollicejo se enkrat in takrat se javim.

Tvoj fant je ocitno nesiguren vase, saj v vsakem trenutku potrebuje od tebe potrdilo, zagotovilo da je on na prvem mestu. V resnico pa ne morem bit vedno, ker obstajajo prioritete in vcasih pac ne moremo govoriti, niti se javiti. Razlozi mu to in prosim, nikar ne imej slabe vesti. Ne se ujet v mrezo obtozevanj in omejevanja svobode, ker tole je zacetek konca. Preverjeno. Srecno
Default avatar
Ja, res pretirava. Očitno je zelo ljubosumen. Glede na to, da ti je uspel nabiti občutek krivde, mislim da je malo MOM.
Default avatar
Nisi narobe odreagirala. Odzvala si se in mu dala vedet, da ga ne ignoriraš. Očitno pa te še ne pozna dobro in ti tudi njega ne, zato sedaj naslednjič lahko odreagiraš drugače, tako bo ustrezalo tudi njemu in konec koncev tudi tebi, saj ne bo nobenih napetosti med vama in bosta imela čas za prijetnejše stvari.
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345
Default avatar
Jaz tudi če se pogovarjam z neznancem ali s prodajalko v trgovini, ne odgovorim na klic. Vedno ima prednost komunikacija v živo. No, razen če si mislim, da je kaj nujnega. Takrat se vljudno opravičim in povem, da se moram oglasiti. Sploh ni pomembno, ali gre za resno debato ali samo babji čvek - vrnem klic, ko sem sama.
Meni se ob prebiranju tvojega sestavka prižigajo vsi alarmi. Ne vem, kako se imata sicer, ampak meni to resno smrdi po pretirani posesivnosti. Ko smo zaljubljeni, si take prizore radi razlagamo kot zdravo ljubosumje zaradi močnih čustev in spregledamo opozorilne znake. Malo razmisli za nazaj, podobne situacije, morda ne tako drastične kot tale telefonski klic. Ponavadi take scene ne napovedujejo nič dobrega.
Osnovno spoštovanje druge osebe pomeni tudi to, da ji dovoliš normalno druženje z drugimi ljudmi in prostor za dihanje. Da ti je jasno, da ne more biti vedno in takoj na razpolago tebi. Mobiteli so odličen izum, eden boljših, po drugi strani pa odpirajo takele probleme.
Default avatar
Ja, zgleda da te tvoj fant ima rad pod nadzorom... Kar dost pove o njemu kakšen karakter je...
Default avatar
pretirava je napisal/a:

Pretirava ali ne pretirava,... to je njegova psihološka realnost, njegovo vedenje, o katerem je smiselno zbrati dovolj informacij kaj se zares dogaja. Na podlagi kvalitetneih informacij in znanja se potem lahko najlažje odločimo kako bomo reagirali. Ali bomo npr fantovo vedenje sprejeli, se fanta odrekli, s skupnimi močmi poiskali pomoč...?

Ob takem ravnanju se lahko pogosto vprašamo, če ni zadaj kaka slaba vest. Vendar sem jaz najprej pomislil na možnost šibkega stila navezanosti. Stil navezanosti ali attachment theory je ena od najpomembnejših in uveljavljenih psiholoških teorij modernega časa. Pri tvojem fantu njegova reakcija kaže na anksiozen tip navezanosti, ki ga imajo ljudje, ki so v otroštvu pogosto trpeli za pomanjkanjem ljubezni. Vendar si več raje sama preberi. Značilno za njihovo vedenje je tudi, da se nam zdi kot bi nas želeli kontrolirati, vendar želja po nadzoru igra drugotno vlogo. Prvinski je predvsem strah pred izgubo ljubljene osebe, kar pa je za vas, hej, dobro, kajne? :)

Kako ravnati? Pomoje je pri taki osebi pomembno, da k pogovoru pristopimo razumevajoče in brez obsojanja. Anksiozen tip navezanosti je s psihoterapijo tudi dosti lažje zdraviti kot za partnerstvo dosti bolj usoden izogibavajoč stil navezanosti (takega človeka ne želite v svoji bližini). Če se za terapijo seveda fant odloči.

Vsekakor pa poskusite dobiti še dodaten občutek, kaj bi lahko bilo zadaj, saj je iz enega dogodka težko sklepati.

Tu je še link do poljudnega in za ogled prijetnega filmčka oz celotne playliste o stilih navezanosti. V Sloveniji se s stili navezanosti veliko ukvarja Katarina Kompan Erzar - knjige v knjižnici. Skratka, če je problem ki sem ga opisal se vaš fant še lahko razvije v zares ljubečega in zaupanja vrednega partnerja. Vedite pa, da ga boste z morebitnimi napadi lahko postavili močno v kot, in to lahko, npr preko fantovih reakcij, deluje zelo škodljivo na vajino razmerje in zaupanje.

Film: https://www.youtube.com/watch?v=UOCbwZb ... u&index=28
Default avatar
Vidva nista dolgo skupaj, ne? Si s posesivnim človekom. To se bo samo še stopnjevalo.

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic E-posvet
mag. Irma Hus , specializantka psihoanalitične terapije
Irma Hus