Kutak za biologiju

Odgovarjajo: Kristina Latin, mag. educ. biol. chem.

živčani sustav

Default avatar
Poštovani,

zanima me koja je razlika između sive i bijele tvari općenito? Razumijem njihov smještaj u mozgu i leđnoj moždini, ali mi nije jasna njihova građa.
Default avatar
Draga Pamela,

siva tvar je, bez obzira radi li se o mozgu ili leđnoj moždini, građena od živčanih stanica, a bijela tvar od živčanih vlakana. Razlika je samo u smještaju sive i bijele tvari u određenom dijelu živčanog sustava. Površinu mozga čini moždana kora građena od sive tvari, a unutrašnjost čini bijela tvar. U leđnoj i produženoj moždini je raspored obrnuti, bijela tvar je izvana, a siva tvar iznutra.
Default avatar
Mi smo učili da je živčani sustav građen od stanica i da se one zovu neuroni. Zar nisu sve stanice takve? Ja mislim da bi trebale biti jer im je cilj prenositi podražaje da bi organizam normalno funkcionirao. Da li postoje još neke?
Default avatar
Zorana688 je napisal/a:
Draga Zorana,

točno je da su živčane stanice (neuroni) vrlo bitne za normalno funkcioniranje našeg organizma. Međutim, postoji još jedna vrsta stanica koje se nazivaju glija stanice. Glija stanice su potporne stanice i brojnije su od neurona. One se za razliku od neurona mogu obnavljati. Razlikuju se građom i funkcijom. Sudjeluju u izgradnji mijelinske ovojnice aksona i raznim drugim kompleksnim funkcijama (npr. pamćenje).
Default avatar
Zorana688 je napisal/a:
Zorana, ja sam ti imala baš o tim glija stanicama prezentaciju :) ako želiš mogu ti proslijediti :)
Default avatar
Bojana boby je napisal/a:
Ne treba, riješila sam i dobila peticu :D nisam uopće očekivala jer moja profka baš ne dijeli tako lako odlične ocjene. hvala tebi i profesorici :) ovaj forum je super! Sviđa mi se što tako brzo odgovarate :)
Default avatar
Zorana688 je napisal/a:
Draga Zorana, čestitam na odličnoj ocjeni! Drago mi je što ti se sviđa forum. Nadam se da ćeš ga i dalje koristiti za sve nejasnoće ili pitanja. :)

Moderatorji

Kristina Latin , mag. educ. biol. chem.
Kristina Latin