Pravni nasveti

Odgovarjajo: Pavel Zajc, odvetnik

Zapuščinska razprava

Default avatar
Zanima nas, če je več nepremičnin različne vrednosti in več dedičev, katera vrednost posamezne nepremičnine se pri delitvi upošteva, ali od gursa ali jo dediči ocenimo sami. Vemo samo to, da se tista določena z vrednotenjem nepremičnin, lahko zmanjša do polovične vrednosti zaradi takse. Najlepša hvala za odgovor.
Default avatar
Pozdravljeni,

v praksi se v zapuščinskih postopkih dogaja, da stranke vrednost premoženja znižujejo z namenom, da bi plačale manj takse, v nekaterih primerih, ko ne gre za prvi dedni red, temveč za oddaljenejše dedne rede, pa tudi zaradi tega, da bi plačale manj davka na dedišččino.

Glede takse: v primeru, da boste kasneje nepremičnino prodajali, vam utegne v skladu z vašo napovedjo FURS odmeriti davek od kapitalskega dobička na razliko v ceni ob pridobitvi in v ceni ob odsvojitvi nepremičnine. FURS bo kot ceno ob pridobitvi upošteval vrednost, ki bo napisana v sklepu o dedovanju. Takšno stanje se sicer lahko skuša sanirati z izdelavo cenitve.

Glede davka: če bo plačan davek od vrednosti, ki ni tržna, predstavlja navedeno ravnanje sum za storitev prekrška ali celo kaznivega dejanja davčne zatajitve.


Odgovori predstavljajo splošno informacijo v zvezi z zastavljenim pravnim vprašanjem. Za natančnejši odgovor je potreben oseben razgovor in pregled dokumentacije v odvetniški pisarni.
***

Odvetnik Pavel Zajc
Kersnikova ulica 3
1000 Ljubljana

Kontakt:
Telefon: +386 1 433 05 58
Mobitel: +386 41 391 064
E-naslov: [email protected]
WWW: http://www.odvetnik-pavel-zajc.com

Moderatorji

Pavel Zajc , odvetnik
Odvetnik Pavel Zajc