Kam in kako na počitnice

Odgovarjajo: Potovanja.Over.Net

Oddajanje prek bookinga

Default avatar
Pozdravljeni vsi na forumu.. A aprilu 2018 planiram s fantom oddajat stanovanje prek bookinga.. A mi lahko nekdo natanko pove kaj in kako moram skozi papirologijo? Brskam po netu a nic mi ni jasno.. Se pravi kaki je postopek.. Od odprtja s.p itd.. Na kaj morva pazit.. Aja jz se vracam po porodniski nazaj v sluzbo delat po 4 h.. Ali lahko vseeno imam popoldanski sp.. Hvala vsem pa lepe praznike
Default avatar
thana je napisal/a:
Državi:
-postaneš sobodajalka (ni s.p.), greš na AJPES, ti tam vse povedo, katere davke moraš plačevat
-plačuješ turistično takso
-prijavljaš goste
-vpisuješ račune (mini blagajna)

Booking:
- Se registriraš kot lastnica objekta
- Urediš račun (slike, opis, cena,..)
- plačuješ provizijo bookingu vsak mesec


To je približno, lahko da sem kaj izpustil.. naj me kdo dopolni
Default avatar
Ce je stanovanje v vecstanovanjskem objektu potrebujes soglasja. Popoldanski sp zal ne mores odpreti/imeti, ce si na skrajsanem del casu (cetudi zaradi starsevskega varstva). Srecno!
Default avatar
So že pred mano kar dobro povedali kaj in kako. Dodajam še moj primer.

Jaz oddajam kar nekaj nepremičnin prek bookinga, ti pa še svetujem da raje uporabljal airbnb. Ima manjše provizije in vedno bolj popularen. Jaz delam preko s.p.-ja, tako da imam računovodkinjo, ki mi knjiži račune. Svetujem jo tudi tebi - imel sem jo tudi takrat, ko sem bil zaposlen in prijavljen še kot sobodajalec. Izdam samo en račun za cel mesec za vse goste. Je pa drugače za booking in drugače za airbnb. To ti bo že računovodkinja povedala, tudi kar se tiče odvajanja turistične takse in ddv-ja.

Želim ti odlično oddajanje - posel je noro dobičkonosen pa še zabaven hkrati:))
Default avatar
Seveda, glavno da se sobodajalca obdavči iz vseh koncev 10x, zato da lahko šef FURSA pošilja denar na Kajmanske otoke. Poglejte si kako imajo v Avstriji zrihtano turizem in kaj pomeni, če država spodbuja državljane pri tem poslu.
Default avatar
Predvsem je najbolj sporna stvar, da se ne preverja, če se ostali v bloku strinjajo s tem - v primeru, da oddajaš v večstanovanjskem objektu. To, da se po bloku neprestano šetajo tujci, je meni recimo čisto nesprejemljivo. Dobijo ključe za vhod v blok, dostop do skupnih prostorov, itd. Iti se 'turizem' v večstanovanjskih objektih je adijo pamet.
Default avatar
jarin je napisal/a:
Zatucanost in nič drugega. ker vsi ti tujci res pridejo z namenom, da te bodo najmanj okradli, če ne posilil, kaj. Ogroženost prve stopnje. Adijo pamet.
Default avatar
Proti zato da si proti je napisal/a:
Ja stanovalec, ki ga motijo kršitve je proti, zato da je proti. Obstaja razlog za pravila in namembnost stanovanj je jasna. A potem lahko v bloku odpreš varilnico, kurbnhaus ali kaj podobno nemotečega? Saj tisti, ki oddajajo zmerno z jasnimi pravili se gladko izognejo podpisom, ker nikogar ne briga. Ob težavah pa seveda hitro pride do prijave...

In glede na to, da sedaj očitno že vsak oddaja, naj se pač spremeni zakon. Ni vrag, da ne dobite 50% na referendumu.
Default avatar
FURSOVCE v zapor je napisal/a:
Je ze skoraj 10 let, kar je odstopil kot direktor SLO DURS-a in skoraj 5 let, kar je odstopil kot direktor SRB DURS-a .... tudi zaradi svojih poslov na Cipru...
Default avatar
Le ne pozabi dobro prebrati celotne pogodbe in drobnega tiska v splošnih pogojih na Bookingu in Airbnb oziroma kjerkoli boš že oddajala. Če misliš tam oddajati, moraš pristati tudi na njihove pogoje in ni potem nekih fint, da si vidva premislita, ker dobita ugodnejšo ponudbo, ipd.
Default avatar
Mene pa zanima kam se plačuje turistična taksa? Namreč gost naj bi jo plačal že Bookingu (informacija sobodajalca)? Sem se nekaj zanimala na UE, vendar mi niso znali pomagati. TIC-a v kraju nimamo.

Hvala, če kdo ve...
Default avatar
ttaksa je napisal/a:
To je prihodek občine, obrni se na njih. Ne pozabi na egosta https://www.policija.si/index.php/egost
Default avatar
Turisticna taksa se placuje obcini, prijava se dela prek aplikacije eTurist, ne prijavlja se vec posebej policiji.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Ja, on je "odstopil", medtem ko navaden državljan gre ob najmanjšem prekršku v ZAPOR. Ne veljajo za vse isti zakoni očitno.
Default avatar
Proti zato da si proti je napisal/a:
Mi je čisto vseeno, če sem zatucana ali pa še kaj hujšega - sosedu nikoli ne bi dala soglasja za oddajanje sob turistom. NIKOLI. Blok je namenjen stanovalcem, PIKA. Kam pa pridemo, če se tega spomnijo skorajda vsi? V našem bloku nekateri oddajajo, za enkrat ni težav, včasih srečam kakega turista na hodniku in sem do njega normalno vljudna - ko mi pa zvečer Italijani zvonijo po domofonu in me nadlegujejo, da ne najdejo stanovanja, kjer bi morali bivati, je pa konec moje dobre volje. Se je že zgodilo, sicer osamljen incident in za enkrat ne dvigam prahu, a če se tole razpase, se zna dogajat marsikaj. Več je pretoka ljudi, več je možnosti za anomalije, to so pač dejstva. Vse je fajn in luštno, dokler to počne eden, morda dva v bloku - kam pa pridemo, če se bojo tega lotili kar vsi povrh? In ne, za soseda poleg sebe ne želim imeti vsak večer popolnoma neznane osebe! Skrajni čas je, da se začne preverjat predvsem, ali imate vsi tisti, ki se tole špilate, dejansko podpise sobivajočih v bloku, da se s tem strinjajo - če že ne vsi pa vsaj tisti, ki mejijo na vas ali si z vami delijo hodnik.

Naredite si tele scene doma v bajti, pa oddajajte sobe, komur hočete. Če pa bivate v eni skupnosti, kot je blok, bo pa treba upoštevat tudi druge stanovalce - samo je itak jasno, da je takim nedoraslim egocentričnim požrešnim papkom to nemogoče za dojet.
Default avatar
jarin je napisal/a:
Potem pa naj še kdo reče kako lepo je živeti v bloku, japajade....
Jaz živim v hiši, delam kar hočem in oddajam komur hočem.
Za nič ampak za nič na svetu ne bi živela v bloku med ljudmi ala ti.
Default avatar
Jaz tudi ne bi sala soglasja za oddajanje sosedu. Sama sem že precejkrat bivala v airbnb in booking apartmajih, nekajkrat v takih, kjer so se oddajala tudi sosednja stanovanja. In sem doživela že vse sorte ropotanja in rogoviljenja, tudi sredi noči, ki so ga povzročali stanovalci v sosednjih apartmajih. In da to doživljam kar naprej v svojem lastnem stanovanju - ne, hvala.
Default avatar
Prosila bi, da osebnih stanovanj ne oddajate preko bookinga. Ker ni prijetno biti turist v stanovanju nekoga drugega (ki si ga najel v dobri veri, da gre za turistično kapaciteto). Se pravi, da tisti s stanovanji idite na airbnb, booking pa naj bo za prave apartmaje za turiste.

Moderatorji

Potovanja.Over.Net
Potovanja.Over.Net